Baltimaade peaministrid tähistavad Riias Balti keti 25. aastapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

800px-Balti_keti_mälestuskiviBalti keti mälestuskivi Säreveres. Foto: Zosma / Vikipeedia

Kõigi kolme Balti riigi peaministrid võtavad 23.- 24. augustini osa Balti keti 25. aastapäeva tähistamisest Riias, teatas Läti riigikantselei reedel.

1989. aastal kolmes Balti riigis läbi viidud sündmuse meenutamisest võtavad osa Leedu peaminister Algirdas Butkevičius, Eesti peaminister Taavi Rõivas ja Läti valitsusjuht Laimdota Straujuma.

Ministrid esinevad projekti "Balti keti lood" raames ja jagavad mälestusi toonastest sündmustest ja kolme riiki läbinud inimketist.


Balti kett

  • Balti kett (läti Baltijas ceļš 'Balti tee', leedu Baltijos kelias 'Balti tee') oli 23. augustil 1989 Eestis, Lätis ja Leedus korraldatud ühine poliitiline massimeeleavaldus, mille eesmärgiks oli demonstreerida maailmale Baltimaade vabadustahet ja juhtida tähelepanu NSV Liidu ja Saksamaa vahel poole sajandi eest sõlmitud Molotovi-Ribbentropi paktile, mis viis Baltimaade okupeerimise ja annekteerimiseni NSV Liidu poolt.
  • Meeleavaldusest võttis osa ligikaudu 2 miljonit inimest ehk umbes 25 % Eesti, Läti ja Leedu tolleaegsest elanikkonnast. Baltimaade rahvad rivistusid üle 600 km pikkuseks Tallinna, Riiat ja Vilniust ühendanud katkematuks inimahelaks.

Allikas: Vikipeedia

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments