0

Kojateater sai Viljandis kiita

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

kojatateater

Jaak Pihlakas vanaisana Aivo Paljasmaa lavastuses "Vanaisa surm". Foto: Aivo Paljasmaa

Eelmisel nädalavahetusel esines Viljandi 19. puuetega inimeste kultuurifestivalil Haapsalu Kojateater lavastusega „Vanaisa kepp ja piip”, mida kiitis nii žürii kui ka publik.

Žürii esimees, näitleja Elle Eha-Are ütles, et 50minutine etendus oli kui pühalik hetk ning aeg möödusid märkamatult.  Ka pärast tüki lõppu oli saalis mõni aeg vaikne ja alles siis hakati plaksutama. Tema sõnul oli tükk intiimne, kaasahaarav ning vaataja hingetasandi sügavamaid kihte puudutav.

Vanaisas, keda mängis Jaak Pihlakas, oli Eha-Are sõnul elutahe ning surmale eelnevas olustikus paistis siiski lapsepõlve päike.  Kogu tükk andis Eha-Are sõnul ülevaate elu ja surma kokkupuute aimusest.

Teistest tükkidest eristas Eha-Are sõnul seda tükki suurepärane näitlejate mäng. „Tammsaaret pole kerge tabada, aga selles tükis oli see hästi tehtud,” ütles Eha-Are.

Põhiliselt oli näitemäng Tammsaare teose „Vanaisa surm” põhjal tehtud, kuid oli katkendeid ka teistest teostest, „Poiss ja liblik”, „Mäetaguse vanad” ja „Põrgupõhja uus vanapagan”.

Lavastaja Aivo Paljasmaa sõnul on talle kõige olulisem publiku vastukaja ja seda Viljandis oli. Ta ütles, et ka järgmisel päeval tuldi tänama, nende hulgas ka Narva venelannad, kelle puhul ei ole Paljasmaa kindel, kas nad keeleliselt said tükist aru, kuid põhilise tabasid siiski ära.

„Vanaisa kepp ja piip” oli Paljasmaal kolmas kord Tammsaare põhjal etendus teha. Varasemalt on ta teinud Kojateatriga „Lehekandja nr 17” ja „O sole mio“. Viimast loeb Haapsalu See teater enda alguseks.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz