Kuidas me kogu perega Soome kolisime. 30. osa

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Soomes sündinud lapse elamisõigus Teatavasti sünnitasin oma viimase, kolmanda lapse, Soomes. Seks ajaks oli nii mehel, minul kui ka teisel kahel lapsel olemas alaline elamisluba. Viimasel ajal antakse pigem ajutisi, mullegi räägiti, et vaevalt alalise saan. Aga näe, õnnestus.

Eelmisel nädalal koperdasin netis surfates info otsa, et olenemata sellest, et laps Soomes sündis, peaksin ta ikkagi politseis registreerima (seesama registreerimine, mille ise terve perega pidime siin läbi tegema — niiöelda elamisluba ehk Euroopa liidu kodaniku registreerimine – taks 50 eurot näo kohta). Soome k eu-kansalaisen oleskelun reksiteröinti.

Minu jaoks oli see pisut veider teadasaamine, sest meie pesamunal on nii Soome isikukood, haigekassa kui ka sissekirjutus. Soomest saan ka emapalka. Ja nüüd säärane teadaandmine – kui lapse esimese kolme elukuu jooksul pole poliisis last registreerimas käinud, on võimud agarad trahvima.

Eriti karmiks on kontroll läinud viimasel ajal, sisserändajaid on lihtsalt hirmpalju. Räägitakse ulmsesummadest – 100 kuni 1000 eurot. Mõni ütleb, et sai üldse tasuta. Kuidas kellelgi! Räägitakse, et oleneb ametnikust, tema tujust, sinu või mehe töötasust ja õnnest. Eks me siis paneme oma vaimu trahviks valmis.

Kuigi käsi südamel võin öelda, et pole viilinud ega nihverdanud, puhas teadmatus. No ja kus sa isegi selle peale tuleks, kui kõik paberid on ju aetud ning haiglas ega lastearsti juures igakuisel visiidil keegi midagi ei maininud. Ega nemadki ilmselt ei pea teadma.

Üks Soomes elav eesti neiu rääkis, et sai trahvi 270 eurot. Teine sai kahe lapse pealt 120 eurot (reistreeris üle aasta hiljem), kolmas sai 1,5a lapsega 170 eurot. Kolm aastat hiljem registreerinud ema sai 60 eurot ja kuus aastat hiljem registreerinud ema ei saanud midagi.

„Ma käisin aasta algul last registreerimas, laps juba 5aastane. Esimese hooga lajatati trahviks 1200 eurot, sain 200-le kaubeldud. Tikkurilas. Ei huvitanud seal kedagi, et polnud teadlik,” avaldas äsja registreerimast tulnud ema. „Minu sissetulek oli mullu umbes 300 eurot ja sain äsja kätte trahvisumma 120 eurot – ametnik ütles, et olen võimeline maksma küll,” rääkis teine. Mitte mingit loogilist seost trahvisumma ja hilinenud aja vahel ei ole. Küll aga olid mitmed trahvi saanutest just Tikkurilas registreerimas käinud, kuhu isegi plaanisime minna, kodule lähim. Muuseas trahviraha ei lähe linnale, vaid Soome riigile.

Kohe kui säärase loa nõudest kuulsime, otsustasime minna politseisse ja teha vigade paranduse kiirelt ära. Meie poeg sai just äsja kuue kuuseks. Lootsime, et kui kohe läheme ja selgitame oma teadmatust (või rumalust?) ehk pääseme kergemalt. Mees võttiski kohe poliisi internetilehekülje lahti, et vaba aeg broneerida. Aja broneerimine käibki neti või ka telefoni teel. Internetis on kohe vabad ajad nähtaval. Ja üllatus–üllatus… esimene vaba aeg oli juulis! Peaaegu kolme kuu pärast.

„Politsei järjekorda ootasime neli kuud. kirjutasin ka selgituse, et hilinesime, kuna igalpool pikad järjekorrad, kuid öeldi, et see pole vabandus,” rääkis teine eestlasest ema. Talle lubati, et trahv võib olla lausa 800–1000 eurot.

Juulis saab meie pisem poeg 9kuiseks. Oleme registreerimisega hilinenud pool aastat. Mis seal ikka, võtame oma vitsad auga vastu! Seniks aga tegime mehega kokkuleppe, et käime poliisi lehel vähemalt kord nädalas vaatamas – ehk on mõni aja üles öelnud ja pääseme nii kiiremini löögile. Ja ikka loomulikult Tikkurilasse. Põnevusega ootan, kuidas meil läheb!

Lisainfot Eesti saatkonna kodulehelt

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Popol Vuh
9 aastat tagasi

Soome ametnike suhtumine on tõesti täiesti subjektiivne. Ise korduvalt taolise nähtusega kokku puutunud. Alates rassistlikest, kiuslikest mölakatest, kes ei varjagi, mida ta võõramaalastest arvab ja on nõus sulle sellist jama kokku rääkima, tegema, otsustama, eeldusel muidugi, et sa ise seadust, vastavat temaatikat ei tunne, kuni ääretult sümpaatsete, sõbralike, abivalmis tegelasteni välja. Endal juhus, kus sai ühe taolise peale, konkreetselt kaebus esitatud. Järgnes see, et tüübi nn. “töövõidud” vaadati pädevamate inimeste poolt läbi ja rohkem see soomlasest mehike selles ametkonnas ei töötanud. Soovituseks veel niipalju, et kui mõne kohaliku reaametniku ettekirjutus, otsus, nõuanne, mida iganes, kummaline, ebaloogiline tundub, minge teise bürokraadi… Loe rohkem »

Watson
9 aastat tagasi

Väga huvitav teadmine: lapsel on kõik antud: Soome isikukood, haigekassa kui ka sissekirjutus ning nüüd vaja politseisse ka veel registreerima minna. No jah äkki läheb pätiks kätte, siis hea kohe sõrmejälgede järgi isik tuvastada.

Minu arust pole siin mingit tegemist endast lugupidamisega. Lugupidamatus oleks see kui mu lapsel poleks isikukoodi, haigekassat ega elamisluba. Kes peab endast lugu, see peab ka teistest lugu ning ahhetab sellise bürokraatia peale ning soovib, et leitakse parim otsus.
Elementaarne, Watson..elementaarne …

Mis kus millal?
9 aastat tagasi

Iga endast ja oma lapsest lugupidav ema teab, et laps tuleb registreerida- ükskõik kus sa ka ei elaks! Mis siin veidrat on? Sinu last ei ole ju sama hea et olemaski- vaatamata haigekassa ja muule. Registreerimine on alati kohustuslik ja seda teeb iga vastutustundlik lapsevanem suht kohe peale lapse sündi. Elementaarsed teadmised ju? Ja alalise elamisloa saadki kui sinu abikaasa on mingi aeg Soomes tööl olnud ja temal see alaline elamisluba olemas või selleks õigus. Loogiline.

Bart
9 aastat tagasi

Kõik Soome Putin ründab.