Elujõulisuse indeks kinnitab lõhet Tallinna ja kaugemate alade vahel

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Omavalitsusüksuste elujõulisuse indeks 2011. Kaart: statistikaamet
Omavalitsusüksuste elujõulisuse indeks 2011. Kaart: statistikaamet

Statistikaamet esitleb täna, 29. novembril kogumikku „Eesti piirkondlik areng 2013“, kus seekord on tähelepanu all ettevõtlus ja majandus. Ühe teemana leiab kogumikus käsitlemist omavalitsusüksuste elujõulisuse indeks.

Statistikaameti koostatud elujõulisuse indeks kinnitab lõhet Tallinna ja Tallinna ümbruse ning pealinnast kaugemal asuvate piiriäärsete alade vahel.

Negatiivsemad tulemused on piirkonnas, mille moodustab Kunda–Ikla teljel Peipsi järve poole jääv ala, kus erandina moodustub suurem positiivne piirkond Tartu ümbruses. Probleemsema alana tuuakse esile ka piirkond, mis moodustub Põhja-Pärnumaast ja Lõuna-Läänemaast. Sarnane pilt on Eestile omane paljude näitajate alusel.

“Vaadates arvutatud elujõulisuse indeksit pilguga, kas suurema elanike arvuga omavalitsusüksused on elujõulisemad, siis võime öelda, suurema elanike arvu ja suurema elujõulisuse indeksi vahel eksisteerib positiivne seos, kuid see seos pole nii tugev, et võiksime öelda, et mida suurem, seda elujõulisem,” märkis statistikaameti peaanalüütik Mihkel Servinski.

Elujõulisuse indeksi kohaselt on Eesti elujõulisim vald Viimsi. “See on suhteliselt ootuspärane ja Viimsi võib selle üle uhkust tunda. Elujõulisuse indeksi arvutamise eesmärk pole aga “võitja” selgitamine,” rääkis Servinski ja lisas, et piirkondliku statistika ülesanne on anda infot, mille põhjal on omavalitsusüksustes võimalik oma tugevusi ja nõrkusi analüüsida.

“Elujõulisuse indeks täidab ülesannet ehk veidi vürtsikamas kastmes, kui teeksid seda indeksi komponentideks olevad kaheksa näitajat eraldi. Statistikaameti arvates on põhjust mõtisklemiseks nii pingereas esimestel kui ka viimastel. Pingereas viimaseid ei ole põhjust lootusetuteks tunnistada ja esimestel on valdkondi, mida arendada,” selgitas Servinski.

Esimest korda arvutas ja avaldas statistikaamet omavalitsusüksuste elujõulisuse indeksi 2004. aastal. Üldvaade Eestile 2004. ja 2013. aastal on sarnane – positiivsemad tulemused on Tallinnas ja selle ümbruses ning teljel Tallinn–Pärnu.

Elujõulisuse indeksi aluseks on kaheksa näitajat: rahvaarvu muutus, alla 65-aastaste osatähtsus kogurahvastikus, keskmine registreeritud töötus, füüsilise isiku tulumaksu laekumine elaniku kohta, kohaliku omavalitsuse tulu elaniku kohta, kõrgharidusega inimeste osatähtsus, äriühingute arv 1000 elaniku kohta, äriühingute tegevusalade arv.

Indeksi väärtus ei ole otseselt seotud näitajate kohaga pingereas: indeks saab väärtuse vastavalt näitaja väärtusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments