0

Politsei kontrollib täna sõidukitulede kasutamist

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna, 20. veebruaril kontrollib politsei kogu Eestis sõidukite tulede korrasolekut ning nende õiget kasutamist. Samuti juhib politsei autojuhtide tähelepanu puuduliku või vale tulekasutusega seotud ohtudele.

Liiklusbüroo komissar Riho Tänaku sõnul mõjutab tulede korrashoid ja nende õige kasutamine pimedal ajal oluliselt nii autojuhi enda kui ka teiste liiklejate ohutust. “Tulede korrasolekust, õigest reguleerimisest ja õigest kasutamisest sõltub otseselt see, kas ja millal juht ohtu märkab. Samuti säästab tulede õige kasutamine teisi juhte ja ei pimestata vastutulijat,” ütles ta.

Tänak ütleb, et levinud probleem on ka udutulede vale kasutamine. “Paraku näeme nii pimedal kui päevasel ajal paljusid juhte, kes täiendavate tulede kasutamisega kaasliiklejaid häirivad ning enda sõiduohutusega riskivad,” rääkis Tänak. “Sama on täheldanud paljud seaduskuulekad liiklejad ja on selle murega politsei poole pöördunud,” lisas Tänak.

Komissari sõnul on levinud eksiarvamus, et pimeda ajal sõites annab lisatuli täiendava eelise. “Udutuli valgustab autoesist ala, ent maanteekiirusel sõites pole juhil sellesse valgusvihku tekkinud ohule füüsiliselt võimalik reageerida. Ehk juht lihtsalt näeb paremini seda, millele paratamatult otsa sõidab. Tõeline oht peitub aga selles, et hele laik auto ees mõjutab juhi pupilli ning ta näeb kaugemale palju halvemini, kui ainult udutulesid kasutades. Rääkimata siis vastutulijate pimestamisega kaasnevatest ohtudest.”

Udutulesid võib kasutada lähitulede asemel või udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral. Just tihedas udus, kus kaug- või lähituled tekitavad udus hajudes auto ette valge seina, on madalamal asetsevad ning laiema vihuga udutuled vajalikud. Sellistes tingimustes on ka ohutu kiirus tavapärasest maanteekiirusest vaid pool või veel vähem.

Sõidukituled peavad olema puhtad ning õigele kõrgusele reguleeritud. Läbipõlenud valgusti tuleb korda teha esimesel võimalusel. Päevasel ajal on lubatud kasutada lähitulesid, päevatulesid või udutulesid. Pimedal ajal sõites tuleb asulavälisel teel võimalusel kasutada kaugtulesid, et ohtu võimalikult kaugelt märgata. Lähituledele ümberlülitamine peaks toimuma siis, kui kiirtevihud vastutuleva sõidukiga ühtivad või tuled hakkavad eessõitvat sõidukit valgustama.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz