Teemaplaneeringu lähteseisukohtade tutvustamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu „Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV elektriliini trassi asukoha määramine” lähteseisukohtade tutvustamine

Lääne maavanem algatas 28.10.2011. a korraldusega nr 184 Lääne maakonnaplaneeringut täpsustava teemaplaneeringu „Harku–Lihula–Sindi 330 kV elektriliini trassi asukoha määramine” koostamise ja selle keskkonnamõju strateegilise hindamise.

Teemaplaneeringu eesmärk on olemasoleva Harku–Lihula–Sindi 110 kV õhuliini trassi koridori viimine vastavusse 330 kV pingeklassiga õhuliini trassi nõuetega Lääne maakonnas Harju maakonna piirist kuni Pärnu maakonna piirini. Uue liini ehitamisega tagatakse kogu Eesti mandriosa, eriti Lääne–Eesti ja Tallinna piirkonna parem varustuskindlus, hajutatakse energiatootmist ja tekitatakse liitumisvõimalus uutele kohalikele keskkonnasäästlikele elektritootjatele. Samuti on uus liin vajalik tarbijate elektrivarustuse kindlustamiseks ka kaugemas tulevikus ning energiaturu arendamiseks Balti riikide ja Kesk–Euroopa ning Skandinaavia vahel.

Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV õhuliin kavandatakse kaheahelalise õhuliinina, kus samale mastile paigaldatakse nii 330 kV kui ka 110 kV ahelad. Planeeritav elektriliini trass kulgeb läbi Risti, Kullamaa, Martna ja Lihula valla. Planeeringu alaks on Lääne maakonnas Harku-Lihula–Sindi 330/110 kV õhuliini toimimiseks ja alajaamadega ühendamiseks vajalik ala eelnimetatud valdades. Lõikudes, kus planeeritav õhuliin järgib olemasolevat Harku–Lihula–Sindi 110 kV elektriliini trassi, määratakse perspektiivse suurenenud elektriliini kaitsevööndi ulatus. Lõikudes, kus elektriliin kavandatakse uude asukohta või kus on vajalik elektriliini trassi õgvendamine, valitakse elektriliini trassi koridori asukoht variantide võrdluse teel.

Teemaplaneeringu lähteseisukohtade tutvustamine on:
• neljapäeval, 27. septembril kell 13.30 Kullamaa Goldenbecki majas (Kullamaa küla, Kullamaa vald);
• neljapäeval, 27. septembril kell 16 Risti vallavalitsuses (Tallinna mnt 4, Risti, Risti vald);
• reedel, 28. septembril kell 10 Martna vallavalitsuses (Martna küla, Martna vald);
• kolmapäeval, 3. oktoobril kell 16.30 Lihula kultuurimajas (Tallinna mnt 1a, Lihula, Lihula vald).

Teemaplaneeringu lähteseisukohtadega on võimalik tutvuda Lääne maavalitsuse kodulehel www.laane.maavalitsus.ee ning portaalis http://elering.ee/harku-lihula-sindi-liin/.

Lisainfo Lääne maavalitsuse arengu– ja planeeringuosakonna telefonil 472 5616 või e–postiaadressil liis.moor@lmv.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments