13. september: Ühe puu tulevik

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Neuroloogiahaigla peab plaani mujale viia tamm, mis istutati haigla õue Haapsalu 700 aasta juubeli puhul 1979. aasta 16. juunil. Põhjuseks nimetab haigla juht muu hulgas asjaolu, et tamm väärib paremat eksponeerimist. Praegu kasvab linna juubelipuu lihtsalt ühe asutuse hoovis.

Dendroloog, kes on istutanud Tallinna, Pärnu jt linnadesse suuri puid, pidas 40aastase tamme ümberistutamist võimalikuks, aga riskantseks. Tamm, eriti veel nii suur, ei taha uues kohas juuri alla ajada. Et tegemist on siiski mälestust, austust ja pikka iga vääriva puuga, oleks õige häbiväärne, kui see puu kalli raha ja suure vaevaga ümber istutatakse ning ta siis kõigi silme all pikalt ja piinarikkalt ära kuivab.

Teisalt, see puu võiks kasvada tõesti käidavamas ja Haapsalu linna ajalooga tugevamini seotud kohas, kuskil linnuse lähedal näiteks.

Kui neuroloogiahaiglal tulist kiiret tamme ümberistutamisega ei ole — ja praegu paistab, et ei peaks olema, sest haljastusprojektile ta ette ei jää —, võiks ta oma vanas paigas rahus edasi olla. Vahepeal aga saaks linnavalitsus, neuroloogiahaigla ja linlased sobivaid tegutsemisviise kaaluda. Kas või selleni välja, et 2014 saab linn 730 ja siis võiks panna kasvama päris uue puu. Ikka juhtub, et elu teeb muudatusi ja kunagi hea mõte jääb uuele ette.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments