Karu rüüstas Jaakna metsatalus mesitaru

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Risti lähedal Jaaknas rüüstas karu öösel mesitaru ja tatsas ümber hoonete, murdes koerast vaid 50–60 meetrit eemal õunapuuoksa.

Esmaspäeva hommikul kell 5.30 märkas Marimetsa raba soosaarel asuva Tõnu–Kuusiku talu perenaine Eevi Kliss, et majast sadakond meetrit eemal on üks mesitaru pikali. Peremehe Väino Klissiga nad tarule ligidale ei pääsenud, sest õhk oli vihaseid mesilasi täis. Heinamaa veeres seisnud kolmel tarul olid lennuavad eest kistud, üks taru oli kummuli, tagumine külg ära ja kärjed metsa alla tassitud.

Metsas kärgi ja kärjejuppe kokku korjates märkas pererahvas mitut prisket väljaheitehunnikut.

„Oli söönud pähkleid ja õunu, suured, alles valged õunatükid olid sees,” kirjeldas Eevi Kliss.

Karu oli käinud päris maja ligidal magusaid suveõunu söömas ja kõrgelt puu ladvast ühe oksa lahti rebinud. Õunapuu jäi elumaja nurgast 50–60 meetri kaugusele ja sealsamas maja nurga küljes oli ketis hundikoer. Kas koer öösel haukus, rehielamu teises otsas maganud pererahvas ei kuulnud.

Kui veel kevadel oli Klissi pere hädas metssigadega, siis nüüd on sead kadunud, aga asemele on tulnud karu. „Sai maitse suhu ja võib aga jälle tulla,” oletas Eevi Kliss.

Esmaspäeva öösel vastu teisipäeva olid jahimehed talu juures valves, aga karu ennast näole ei andnud.

Keskkonnaameti jahindusspetsialist Ivar Marlen ütles, et  sel suvel on Läänemaalt tulnud kolm teadet karu tegevuse kohta. Üks tuli Vormsist, augustis on karu rüüstanud tarusid Martna vallas Nõmmkülas ja nüüd Risti vallas Jaaknas. Marleni hinnangul on  tegemist erinevate isenditega.

Läänemaal võib tänavu küttida ühe karu, laskmisluba on antud kümnele jahipiirikonnale 16st. Martna jahipiirkonnal luba ei ole, sest taru rüüstamine tuli ilmsiks pärast loa väljakirjutamist, ütles Marlen.

Mullu oli Läänemaal samuti üks karuluba, aga karud kavaldasid siis jahimehed üle. Marleni sõnul on marjad metsas valmis ja karu ei peaks enam tarude kallale tükkima. Riik korvab karu tekitatud kahju.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments