“Teeme ära!” digitalgud: kümned vanad fotod ootavad tuvastamist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Üks paljudest fotodest, mille tuvastamisel on abi olnud Haapsalu inimestest.
Üks paljudest fotodest, mille tuvastamisel on abi olnud Haapsalu inimestest.

Kampaania “Teeme ära!” raames ootavad vabatahtlike abi ka Eesti mäluasutused, kelle talguteks on digitalgud. See on esimene ühine omataoline ettevõtmine, kus osalevad nii muuseumid, raamatukogud kui ka arhiivid.

Digitalgute Facebooki lehe üleskutse kõlab nii:

“Meie fotokogudes leidub omajagu pilte, mille kohta on seni liiga vähe infot või puudub see üldse. Mõnikord on puudu inimeste nimed, teinekord ei tea, millise paiga või sündmusega on tegemist või siis, mis ajast foto pärineb. Nüüd palume Sinu abi, et talgute käigus fotosid paremini kirjeldada. Sellega aitad teistel huvilistel neid tulevikus kergemini leida ja kasutada. Meie esimeste talgute teemaks on Eestimaa kohad – oleme välja valinud pilte, mis kujutavad maastikke, vaateid, tänavaid, maju täpsustamata asukohtades. Lisaks fotodele vajavad tuvastamist ka mõned maalid, kaardid ja filmikaadrid.

Kui Sul tekib mõne pildi puhul äratundmise tunne, siis kirjuta oma mõte kommentaarina foto juurde, isegi siis, kui Sa endas päris kindel ei ole. Vihjetest võib teistele talgulistele abi olla. Kindlasti kirjuta oma arvamus ka siis, kui keegi on seda juba pakkunud – see suurendab meie jaoks saadud info kaalu. Kui võimalik, siis lisa ka see, mille põhjal Sa midagi tuvastad.

Väga oodatud on fotod tuvastatud kohtadest tänapäeval! Laadi oma pilt postitusena talgute seinale ning lisa juurde meie vastava foto arhiiviviit. Seejärel on võimalik kõigil kataloogis “Enne ja nüüd” pilte võrrelda, tuvastamist kinnitada või hoopis vastu vaielda.

Tuleb arvestada ka võimalusega, et mõni pilt ei olegi tehtud praeguse Eesti Vabariigi territooriumil, vaid näiteks vanal Liivimaal või Narva jõe tagustel aladel. Sestap on oluline iga nüanss, mis meid pildil kujutatu täpsustamisele lähemale aitab.

Kõigi talguliste vahel loosime välja osalevate mäluasutuste meeneid. Loosimine leiab aset 16. mail ning õnnelikud võivad oma meenetele järele minna nii digitalgutel kui ka Muuseumiööl osalevatesse mäluasutustesse Tallinnas või Tartus.”

Laupäevase talgupäeva jooksul said mitmed fotod tuvastatud, kuid paljud pildid ootavad veel vihjeid.

Fotosid tuvastamist vajavatest paikadest näeb siin.

Vihjeid oodatakse 15. maini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments