Uuemõisa ja Nikolai kooli laste plakatid lähevad bussipeatustesse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Uuemõisa kooli 6. klass tegi "Teeme ära!" kampaaniale kurega plakati. Foto: Sirje Sinitskaja
Uuemõisa 6. klassi plakat. Foto: Sirje Sinitskaja
Uuemõisa kooli 6. klass tegi "Teeme ära!" kampaaniale kurega plakati. Foto: Sirje Sinitskaja
"Teeme ära!" 10. oktoobril algava kampaania välireklaamide seas on ka kahe Läänemaa kooli õpilaste joonistatud plakatid.
 
Tuleva aasta "Teeme ära!" reklaamide leidmiseks kutsusid korraldajad 30 Eesti kooli kooli lapsi joonistama plakateid, et katta plakatitega kokku ligi 100 bussiootepaviljoni ja reklaamtahvlit üle Eesti.
 
"Uuemõisa lasteaed-algkooli ja Haapsalu Nikolai kooli õpilased on selles projektis osalemas, olles seega  kõigile läänemaalastele suureks eeskujuks," ütles Teeme Ära maakondliku kommunikatsiooni juht Angela Allik nüüd, kus plakatid on valmis ja korraldajatele saadetud.
 
"!Teeme ära!" tegijad kirjutasid kooli ja küsisid, kas meie lapsed tahaksid plakateid joonistada," selgitas Uuemõisa kooli õpetaja Sirje Sinitskaja. 
 
Kunstiringi õpetaja Ene Küünarpuu juhendamise all valmis kolm plakatit — ühe tegi kuues ja kaks plakatit neljas klass.
 
"Meie klassile meeldis see kohe, et saame liituda projektiga "Teeme ära!". Meile meeldib puhas loodus. Käisime suvel terve klassiga jalgrattamatkal Hiiumaal. Nautisime puhast loodust ja tahaksime, et igal pool oleks nii kaunis. Esialgu tahtsime küll nii, et poisid teevad ühe plakati ja tüdrukud teise, aga olime ikka kõik koos joonistamas-värvimas," kirjutasid oma plakatile saateks Uuemõisa kooli 4. klassi õpilased. 
 
"Meie klass soovib, et Eestimaa püsiks ikka puhtana. Ühel plakatil väike koerake tõstab käppa ja palub, et katkised pudelid tema käpakest ei vigastaks ja teisel plakatil olevad sinililled ütlevad, et neid lilleõisi me ei märkaks, kui oleks teede ääres prügi."
 
6. klassi plakati joonistajad Simona Liisbet, Vironika, Ellinor, Jana ja Kertu kirjutasid aga: "Seda tehes oli meil südames hea tunne. Me nägime oma plakatiga väga palju vaeva.
 
Toonekurg meie pildil on väga õnnelik, sest just tema on üks nendest vähestest, kellele ei ole jäänud konservipurk jala külge kinni. Selle toonekure abiga üritame inimestele selgeks teha, et reostamine teeb maailmale palju kahju. Nii inimestele kui ka loomadele."
 
Haapsalu Nikolai kool tegi kaks ühesugust plakatit ja käed panid külge 6. ja 8. klassi õpilased, ütles Nikolai kooli kunstiõpetaja Karel Rahu.
 
"Nikolai kooli kunstitunnis oli kaheksanda klassiga plakatite valmistamine just parasjagu päevakorras, kui Aive Saadjärv mulle "Teeme ära!" projektist rääkis. Niisiis lähtusime valmistamisel põhimõttest, et plakat oleks kergesti märgatav," rääkis ta.
 
Kuna plakateid kasutatakse õues, valiti töövahenditeks aerosoolid, markerid, värvipliiatsid ning pastellid.
 
Kaheksas klass valmistas aerosoolidega detailide tarvis šabloonid ning kuues klass joonistas pastellidega tähti. "Juhendajana püüdsin võimalikult vähe värvivalikule piire seada ning iga laps valis tähe jaoks just endale meelepärase värvi. Nii saigi plakat lapselikult kirju ning kahtlemata käsitsi valmistatud plakati välimuse, milles peitubki ehk selle ettevõtmise võlu," selgitas õpetaja.
 
Lisaks kohustuslikule tekstile lisasid Nikolai kooli lapsed plakatile omalt poolt illustratsiooni, kus oli kujutatud määrdunud Maad ning seitset värvilist kätt — inspireeritud "Teeme ära!" logost — planeeti puhastamas.

"Ma ei oska öelda, kuidas nad tegelikult tajusid, kui suure ettevõtmisega nende plakat seotud on. Igatahes tekitas põnevust teadmine, et just nende plakatit saab näha mõnes teises Eesti linnas," lisas õpetaja.

Tuleval aastal on "Teeme ära!" esimest korda ülemaailmne projekt. 2012. aastal on koristamas eeldatavalt 100 miljonit inimest. Kindlaid kaasatulijad on juba 58st riigist, kuid see arv on jõudsalt kasvav, ütles Angela Allik.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments