Luteri kirik otsib pagulastele elukohti

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

tiit salumäe 1

EELK piiskop Tiit Salumäe. Foto: Arvo Tarmula

EELK pakkub valitsusele partnerlust pagulaste vastuvõtmisel, kristlased on valmis avama ka oma koduuksed.

„See ei puuduta EELKd üksi, vaid kõiki Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikuid. Igale kristlasele on see aga ligimesearmastuse hindamise koht,” ütles  EELK vikaarõpetaja, konsistooriumi rahvusvaheliste suhete komisjoni liige Kristel Engman.

Esialgu püütakse välja selgitada koguduste võimekus: kas kogudused, koguduseliikmed või pered on nõus  abistama pagulasi, neid majutama, andma tööd jms. Kas, kuidas ja mil määral võiks pagulasi hakata abistama Lääne praostkonna 16 kogudust, pole esialgu teada.

„Sügis toob selgust,” ütles pagulasküsimuse kohta Lääne praost Leevi Reinaru.

Reinaru sõnul pole praostkonna tasandil seni tulnud täpsemat teavet pagulaste abistamise kohta, küll aga on kirikuvalitsus huvi tundnud, kas praostkonnas oleks ruume, kuhu pagulasi majutada.

„Praegu ma konkreetset kohta öelda ei oska, aga kindlasti tuleb abistamiseks teha mis võimalik. Valikut pole. Ei saa öelda, et meie vastu ei võta. Kiriku seisukoht on, et pagulasi tuleb abistada, puhtinimlikult ka,” ütles Reinaru.

Reinaru sõnul – kui see tuleb päevakorda -, hakkavad kogudused pagulasi abistama koostöös riigi ja kohaliku omavalitsusega. „Kogudus üksi ei saa midagi ära teha. Ei piisa ju ainult elamispinnast,” nentis Reinaru.

Kristel Engmani sõnul on koguduste võimalused erinevad. „Kõrvale ei saa jätta ka kohaliku kogukonna valmisolekut pagulasi vastu võtta,” märkis Engman.

Engmani isiklik seisukoht on, et kirikul peaks pagulaste vastuvõtmisel olema pigem riiki toetav roll.

„Kui omavalitsused otsustavad pagulasi vastu võtta, siis saaks kirik abiks olla ühiskonda sulandamisel, kaasates neid koguduse tegemistesse, pakkuda võimalust luua isiklikke kontakte, vajadusel ja võimalusel anda ka ainelist abi,” ütles Engman.

Engmani sõnul saavad ja oskavad kirikud kõige paremini aidata ikkagi kristlastest pagulasi. „Samas olen veendunud, et lähtuvalt usulisest kuuluvusest ei jäta kirik ühtegi abivajajat kõrvale,” ütles Engman.

EELK piiskop Tiit Salumäe ütles, et pagulaste vastuvõtmine on ootamatu olukorra lahendamine. „Selles ei ole midagi planeeritavat. Mida me saame teha, on mõelda, et see võib juhtuda. Konkreetseks muutub asi siis, kui on konkreetsed tulijad, ja siis tuleb ka koduuksed avada.  Ma ei kujuta ette, et inimesed jääksid tänavale,” ütles Salumäe.

„Nagu tõdeti ka piiskopliku nõukogu teemakohasel istungil 3. juulil, on kirikule loomulik näha sisserändajais ja sõjapõgenikes oma vendi ja õdesid, keda tuleb aidata,” ütles Engman.

Engmani sõnul pole EELK tegevus pagulaste küsimuses midagi harukordset: pagulaste vastuvõtmisesse on kaasatud kirikud ka teistes riikides. „EELKst mitu korda väiksem Leedu luteri kirik on võtnud endale kohustuse hoolitseda 40 Süüriast pärit kristlase eest,” ütles Engman.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
41 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
8 aastat tagasi

tegelikult ka- lugupidamine Genotsiid-kommenteerijale. Tegemist tundub olevat keskmisest teadlikuma ja argumenteerida oskava inimesega. Samuti on näha erinevate valdkondade problemaatika süsteemse nägemise oskust ja väärtuspõhisust. Kui saaks anonüümsuse tasandilt lahkuda, siis oleks huvi kohe rohkem arutleda selliste inimestega.Olen väga nõus ja sama meelt.

?
8 aastat tagasi

Paraku, lugupeetud Terri Mets, võrdlete te võrreldamatuid asju. tegemist oli naaberriigiga, oli sõda ja me oleme eluaeg olnud osa Põhjamaast, tegemist oli reaalselt vennasrahva juurde põgenemisega.AJUTISELT, kõigil on mõtteid kohe kohe koju tagasi pöörduda. Antud juhul, teisest maailmaotsast, sisuliselt inimkaubanduse manipulatsiooni ning kasumi ja ahnuse tagajärjel kunstlikult tekitatud massidega, lisaks religioosne ekstreemsus sinna juurde. Tegemist on juba ette teada väga suurte probleemide sissetoomisega olukorras kus meie oma riik ei ole suuteline toime tulema selle 100 inimesegagi Vao külas. Küsimus pole mingites kosmilistes universaalsetes ideaalides ja inimarmastuses vaid puhtas ja labases suutlikkuses probleemidega tegeleda. Lisaks elementaarsele suutmatusele olemasolevategi pagulastega tegeleda, on… Loe rohkem »

Genotsiid
8 aastat tagasi

Kõik on jah meil euroopa liidu raha eest tehtud. Jaa jaaa. Järjekordne müüt. Euroliit ei jaga tasuta raha. Esiteks unustate omaosaluse mis IGA projektiga kaasneb. Aga see on õige et euroliit võib ükskõik millise suurusega riigi ära osta või täpsemalt – pähemääritud laenurahaga otsustajate suu kinni toppida mille eest tuleb maksta väga kõrget hinda. Tegelikult pannakse sinu oma taskust varastatud rahaga ja jutuga suurest rahast enamuse suu kinni. Mida te arvate kuhu või mille katteks läheb näiteks meie Eestile määratud (kasvõi tänavune(!!!)) piimatrahv? Vabandust mis asi see piimatrahv on? Mille eest??? Loll küsimus, see on ju liberaalne tujumajandus! Eks ikka… Loe rohkem »

jah
8 aastat tagasi

Kõik,mis on meie riigis ehitatud,on tehtud EU rahade eest.Kas see meeldib meile või ei.Teed,koolid,lastekodud,kursused ja koolitused ja palju muud.Meil ei ole raha endil ,et midagi ehitada või korda teha.Eduka riigi aluseke on ikkagi eelkätt tugev majandus.Kahjuks pole meil kompetentset valitsusu,kes suudaks riigi tööle panna nii,et me saaks ise hakkama.Keegi siin soovitas õppida ütlema ei.See on muidugi oluline osata õigel ajal öelda oma arvamus.Ainult et see ei peab olema siis alati ei,mitte ainult siis kui see meile kasulik on.

Minu+arvamus.
8 aastat tagasi
Reply to  jah

Ühiskassasse on ka Eesti riik maksnud. Sellepärast ei pea me kõrgete ametnike migrandiäride eest maksma oma kodu ja riigiga!

?
8 aastat tagasi
Reply to  jah

Kahju kui inimene oma harimatusega teiste ette niimoodi lehvitama tuleb. Päris kahju. Kui elu eesmärgiks on majandus- siis olemegi täpselt seal kus oleme, lagastatud planeet, õnnetud inimesed, majanduskriisid, inimkaubandus ja sisuline rahvaste orjastamine ning looduse hävitamine. Kõik majanduse ja kasumi nimel. Palun tehke silmad lahti või võtke paar baaskursust ülikoolist. Igale vähegi mõttetegevust harrastada tahtvale inimesle peaks olema selge, et majandus on ainult vahend. Ja vägagi kriitiliselt ülehinnatud vahend selleks, et me elaksime tasakaalus maailmas. Vaesele ja väikesele rahvale sisuliselt sadade tuhandete immigrantide kaelasokutamine ei tähenda minna kaastunde kasvatamist, vaid poliitiliselt süsteemset orjastamist.

Mailis
8 aastat tagasi

Raivole2010…….Oskad Sa ikka lugeda? Või on Sul loetu arusaamisega tõsiseid raskusi!

Genotsiid
8 aastat tagasi

Kommentaatorite anonüümsus on meie ühiskonnas oluline inimõigus. Sest keegi võib sind sinu jutu põhjal süüdistada mingis „tigeduses“ või „vihas“ (?). See süüdistamine on praegu moes. Võrguväljaanded ja portaalid annavad võimaluse inimestele anonüümselt erinevatel teemadel arvamust avaldada ja see on üks demokraatia ja sõnavabaduse väljendamise vorm. Varjunimede kasutamine on õigustatud. Internet on avalik ruum ja oma isiklike andmete internetis jagamisega tuleb olla väga ettevaatlik. Kas arvamuse avaldamine on kõigile anonüümne või on oma nime kasutamine kõigile kohustuslik. Reeglid peavad olema paigas. Mina näiteks ei tea kas Toivo on päriselt Toivo või on ta keegi teine. Ma võin siia kah kirjutada et… Loe rohkem »

raivo 2010
8 aastat tagasi

mailis ja toivo meil juba ev mitte ensv kolige oma moslemitega kuskile üksikule saarele ja ehitage sajameetri kõrgune aed ümber et murjamitel lihtsam allahhi juurde jõuda

Genotsiid
8 aastat tagasi

Faktivead 🙂 Huvitav kuidas asjad läbi aja muutuvad. Kui ristiusustamine meie maal algas siis ega nad ju ei tulnud siia eestimaale kultuuri tooma. Ristiusuga tuldi meid orjastama. Ristiusk oli töövahend. Et oleksime kuulekad peremehele. Meie oma loomulikule arengule pandi aastasadadeks pidur peale. Vene okupatsiooni ajaks oli kirik aga järjepidevuse hoidja. Kirik oli sümbol ajast kui Eesti oli vaba. Kirik oli kommunistide poolt tagakiusatud. Nüüd on taas ring täis. Kirik on rakendatud ligimeseaitamise tähe all suurde rahvusvahelisse ärisse mille eesmärk on väikeste rahvusriikide kadu, kuulekad ja kodumaatud pangaorjad. Et sul ei tuleks pähegi oma riiki tahta kus sul ja sinu lähedastel… Loe rohkem »

sahiib
8 aastat tagasi

Kirik on küll viimane asutus, kes pagulastega peaks tegelema. On moslemite jaoks kristlik kirik vaenulik koht kogu ajaloo vältel olnud ja jääb seda edaspidigi.
Panevad pealegi selle kiriku ükskord põlema ka, kes neid vastu võtab.
Kosovost sunniti serbia politsei ja sõjaväe üksused lahkuma ja albaanlased tulid ja põletasid enamus kirikud maha.

Ah ei jäta või?
8 aastat tagasi

“„Samas olen veendunud, et lähtuvalt usulisest kuuluvusest ei jäta kirik ühtegi abivajajat kõrvale,” ütles Engman.” Ma ei tea, kes on see neiu Kristel, aga kui see tõesti nii on, siis MIKS ei ole kirik meie oma inimesi aidanud, neid, kes on sunnitud minema välismaale, tööle, neid, kes on kodudest välja tõstetud, kes on juba kaua aega töötud, kes ei pääse arsti juurde, sest haigekassa ei taha neist enam kuulda, sest nad kaotasid hiljuti töö – ehkki nad maksid sotsmaksu rohkem kui kümme aastat. Kuhu see raha kadus, nüüd kui temal seda vaja oleks? Lõpetage valetamine. Vaadake peeglisse, kas teil häbi… Loe rohkem »