Värske maitsega piim läks kohvi peal kokku, piimatööstus välistab oma vea

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Imelik piim

Ilona Selgis jäi külastajaile piimaga kohvi pakkudes hätta. Foto: Arvo Tarmula

 

Eelmise nädala esmaspäeva pärastlõunal ostis Altmõisa külalistemaja kokk Ilona Selgis Haapsalu tarbijate ühistu Parila kauplusest 8 liitrit Farmi kilepiima, et teisipäeva hommikul sellest külastajaile putru keeta ja piimakohvi pakkuda.

Teisipäeva hommikul kallas kokk piima kannu ja pani kannu kohvimasina kõrvale. Ilona Selgise üllatuseks hakkasid külastajad üksteise järel kohvi kööki tagasi tooma, sest late asemel tuli masinast paksu hapupiima – piim oli kohvi peal kokku läinud. 

Maitse poolest oli piim, nagu üks rõõsk piim olema peab, ja aegumiseni 21. mail oli veel kolm päeva.

Kokk katsetas ka teist piimapakki, aga seegi läks kokku ja hommikupuder tuli keeta kohvikoorega. 

„Läksin poodi tagasi ja rääkisin mure ära,” jätkas Selgis. Poes öeldi talle, et nemad pakendi sisse ei näe, ja sellega jutt lõppes. Neli eurot ei ole suur summa, aga kokal tuli kaks korda poes käia ja tagatipuks selgus, et kohvimasina piimasüsteem tuleb remonti viia.

Selgise sõnul ostis üks selle kandi inimene samuti Parilast piima ja kui hakkas õhtul piimasuppi keetma, tabas teda seesama üllatus. Piim läks kokku, kuigi maitse oli hea.

Kauplus ei oska seletada

„Esimest korda kuulen,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu kaubandusdirektor Piret Rüütel kolmapäeva hommikul Lääne Elule. Ühistu poole polnud keegi sellise murega pöördunud.  

„Ei oska öelda,” ütles Parila A ja O kaupluse juhataja Mille Kurtõšev. Tema sõnul on kaupluse külmikud korras. Ainsa imeliku asjana märkis Kurtõšev, et need piimad olid tavalisest pikema säilivusajaga. Kui tavaliselt on piim kõlblik viis päeva, siis kõnealune saadetis oli kõlblik kuus päeva. 

„Võib-olla üks kast oli selline,” ütles Kurtõšev kolmapäeval. „Nüüd on see piim otsas.”  

Kurtõšev ütles Lääne Elule, et kauplus oli valmis kauba ringi vahetama, aga klient seda ei soovinud.

„Mulle väljavahetamist küll ei pakutud,” oli klient Ilona Selgis üllatunud. „Ostsin uue piima.”

Viga tarneahelas

Farmi piimatööstuse kvaliteedijuht Marina Fjodorova ütles, et töötab piimatööstuses juba tükk aega, aga sellist asja pole ta varem kuulnud ja sellist kaebust ei ole nende kombinaadis kunagi ka fikseeritud. 

„Teie kirjas märgitud kuupäevaga piima (21.05) nii organoleptilised kui ka mikrobioloogilised analüüsid on korras, samuti pole meile rohkem kaebusi laekunud,” kirjutas Fjodorova vastuseks Lääne Elu kirjale. „Farmi piim valmib eestimaisest Voore- ja Virumaalt kogutud toorpiimast ning meie ettevõttes on rakendatud väga ranged kvaliteedinõuded.” 

Fjodorova sõnul on selle juhtumi puhul kuskil piima külmaahel katkenud: kas kaupluses, laos, kodus või mujal on piim olnud pikemat aega lubatust kõrgemal temperatuuril.  

Piim on elus produkt, selgitas Fjodorova. Kui piima hoida 2–6 kraadi juures, siis mikroorganismid ei paljune. Kui aga piim jääb näiteks mahalaadimisel pooleks tunniks kaupluse trepile päikese kätte, hakkavad mikroorganismid paljunema ja piim rikneb. Maitse ei pruugi muutuda, kui piimhappebaktereid pole väga palju tekkida jõudnud.

Fjodorova sõnul võetakse igast partiist proovid, mõne proovi puhul kestab analüüs viis päeva, aga kõik on korras olnud. Proov võetakse ka piima villimisel. Piima töötlemise kõik etapid on videosse võetud.

„Ternespiim on samuti välistatud,” ütles Fjodorova. „Piima on kontrollitud ka enne töötlemist ja ternespiim oleks juba esimesel etapil välja prakeeritud.” 
„Teeme juhtumist järelduse ja tugevdame meie piima müügiahela kontrolli, et kindlustada külmaahela katkematus,” lubas Fjodorova.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vajame juhendeid
8 aastat tagasi

Kui piimapakil oleks ikka juhend peal nagu triiksärgil ning hoiatus, et soojemas keskkonnas olles tõmbub toode kokku, siis poleks seda häda juhtunud.
Ikka tootja viga. Tänapäeval teisiti pole võimalik.

Aga loodan, et me kõik anname oma parima..

Arvamus
8 aastat tagasi

Just kui kaup jõuab poodi, siis oleks vaja see otsekohe paigutada külma.Paraku alati ei ole müüjatel selleks kohe aega (nemad ei ole selles süüdi) ja kui kiiresti ostja selle piimaga jõudis nn. külma. Võib olla vedeles see ka veel mõni aeg soojas autos.Ja mille üle me siis imestame.

www
8 aastat tagasi

Poodi tuleb kaup, nt. piim, mis oleks vaja kiiresti külma saada. Seda tehakse siis kui jõuab. Ja tundub, et see piim on oodanud ka oma aega seal kuskil…. Külmaahel ei tohi katkeda, kui te ostate piima ja siis lähete veel mitmeks tunniks kuskile poodlea ja seesama piim teil seal kilekotis ja soojas on, siis see ei ole enam tootja süü. Inimesed peaks ise ka pisut mõtlema.

nina
8 aastat tagasi

Tere on täitsa solk. Oske parem Rimi piima ja Põltsmaa kurki ja Laua Viina, hea kaup.

sg
8 aastat tagasi

Oske Tere,parim kaup.

kohalik
8 aastat tagasi

ka mina sain A ja O Parila kaupluset samal ajal seda piima .ostsin 3 l.ja kõik olid imelikud venivad vedelikud.

Pr
8 aastat tagasi

Minul oli eelmisel suvel kummaline kogemus vahukoorega. Ostsin täitsa värske vahukoore, säilivusaeg oli veel mitu päeva (vist oli Alma). Vahustasin ära ja kui toorjuustuga kokku segasin, siis selles massis muutus vahukoor võiks. Olen seda kooki samamoodi varemgi teinud ja alati on õnnestunud, aga pärast sellist kummalist pulli pole julgenud enam teha.

Sama kogemus
8 aastat tagasi

Meil oli Farmi piimaga täpselt sama teema, et kohvi sisse valades läks tükki. Esimese hooga sai pakk ära valatud aga kui teine pakk samamoodi toimis, siis peale proovimist polnud häda midagi ja läks niisama joomiseks.
Ostetud olid piimad Haapsalust.

Margus
8 aastat tagasi

Olen piima joomise lõpetanud… niisugust saasta peaks neil olema häbi pakki panna! Proovinud erinevaid toojaid aga hooti kõigil sama saast

Piimavasikas
8 aastat tagasi

Kui inimesed teaksid, kuidas TÜ kauplustes kaupu hoitakse tagaruumides ei ostaks nad sealt peale konservide enam midagi.