Kihnu Veeteede arvates tegi Leedo alapakkumuse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Reet

Praegu sõidab mandri ja Vormsi vahet Kihnu Veetede alus Reet. Foto: Arvo Tarmula

Vormsi praamivedaja leidmiseks korraldatud riigihanke võitis Vjatšeslav Leedo firma OÜ Väinamere Liinid, kes pakub ühe reisi hinnaks ilma käibemaksuta 238 eurot.

Pakkumuse esitas ka praegune vedaja Kihnu Veeteed. „Praegu tegeleme hanketulemuste analüüsi ja edaspidise tegevuse planeerimisega,” ütles Kihnu Veeteede kommunikatsioonijuht Külli Akkermann.

Akkermanni sõnul tegi Väinamere Liinid alapakkumuse. Edukaks tunnistatud pakkuja küsitud hind ei võimalda Kihnu Veeteede hinnangul täiesti katta laevaliini kulusid.

Lääne maavalitsuse arendusosakonna juhataja Merle Mäesalu ütles, et kuna pädevuse poolest kvalifitseerusid mõlemad pakkujad, sai valiku ainsaks tingimuseks pakutav hind. „Teise pakkuja hind oli Väinamere Liinide omast oluliselt kallim,” ütles Mäesalu.

Novembri alguses kirjutas Lääne Elu, et üks pakkuja arvestas ühe reisi kütusekuluks 119,8 liitrit ja teine 172,9 liitrit. Vormsi liinile operaatori leidmise hange venis plaanitust pikemaks – esialgu pidi see lõppema 25. augustil. Mäesalu sõnul võttis otsusele jõudmine nii kaua aega seetõttu, et maavalitsus tahtis pakkujaile lisaküsimusi esitades selgust saada, millele tuginedes nad just sellist hinda küsivad.

Mäesalu möönis, et pakkujad pidid tegema arvestused, tuginedes paberil olevaile laeva andmeile ja stendikatsetuse tulemustele. Seetõttu on hanketingimustele lisatud lepingueelnõus punkt, mille alusel saab praamifirma taotleda veoteenuse tasu tõusu, juhul kui ilmnevad temast mitteolenevad asjaolud, mida ta oma pakkumuse arvestamises ei osanud ette näha.

Küsimusele, kas maavalitsus ei pelga, et eelnimetatud punktile apelleerides tegi Väinamere Liinid alapakkumuse ja hakkab hiljem raha juurde küsima, vastas Mäesalu, et pakkuja tõi tõestuseks näiteid mandri ja Muhumaa vaheliselt liinilt. „Need vastused veensid meid, et tegemist pole alapakkumusega,” ütles ta.

Kihnu Veeteedel on võimalus kahe nädala jooksul maavalitsuse otsus vaidlustada. „Ma loodan, et nad ei vaidlusta, aga olen üsna kindel, et nad seda teevad,” ütles Mäesalu.

Uus vedaja hakkab Vormsi liinil opereerima tuleva aasta 1. maist, mil liinile tuleb riigi ehitatud parvlaev Ormsö. Laev, mille kodusadamaks saab Sviby, valmib Baltic Workboats ASi laevatehases.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
prrrrrrrrrrrr
9 aastat tagasi

Selline pildi allkiri 🙂 : Praegu sõidab mandru Vormsi vahet Kihnu Veetede alus Reet. Foto: Arvo Tarmula

Ristiinimene
9 aastat tagasi

Kalkuleeritud valik – parem pool muna (Vormsi) kui tühi koor (Saaremaa, Hiiumaa)