Tänavune aasta kool on Läänemaa ühisgümnaasium (täiendatud, lisatud galerii)

Tänavune aasta kool on Läänemaa ühisgümnaasium. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 47

Malle-Liisa Raigla fotod

Tänavuse aasta kooli tiitli pälvis Läänemaa ühisgümnaasium, kellele väga tasavägiselt järgnes Metsküla algkool ning žürii ja rahvahääletuse punktiarvestuse tulemusena tuli kolmandaks Jüri gümnaasium.

„Koolidel on oluline roll maailmarahu loomisel. Kui õpetame lastele koostööd ja solidaarsust üksteise suhtes, õpetame neile rahus elamist,” ütles haridusminister Liina Kersna aasta koolile võidukarikat üle andes. „Tänavuses aasta koolis, Läänemaa ühisgümnaasiumis väärtustatakse noore inimese julgeks, loovaks ja hoolivaks isiksuseks kasvamist,” sõnas minister.

Oma 10. juubeli lävel ja värskelt tiitli omanikuks saanud Läänemaa ühisgümnaasiumi direktori Ain Iro sõnul tõi koolile tunnustuse oma inimeste aastatepikkune panustamine. „Täna saadud tiitli pälvimiselt on osa kõigil praegustel ja endistel õpilastel ja töötajatel, meie sõpradel ning kogukonnal, kes meie tegemisi on jälginud ja toetanud. Aasta kooli ei loo maja ega süsteem, selle loovad inimesed ja nende koostöö. Läänemaa Ühisgümnaasium on kool, kus saavad kokku ettevõtlikkus, loovus ja teotahe ning siis võetakse sellest ka maksimum. Meie jaoks on see juba täiesti tavaline,” rääkis Iro.

Haridus- ja noorteameti eestvedamisel toimus aasta kooli valimine tänavu juba viiendat korda.

Ameti juhi Jaak Raie sõnul on igal aastal olnud konkursil veidi erinev fookus. „Varasemalt oleme konkursiga püüdnud märgata koole, kus on leitud nutikaid viise digilahenduste kasutamiseks ja kus keerulistele oludele vaatamata on toetatud kõigi head hakkamasaamist. Sel korral oli meie peatähelepanu heal õpikeskkonnal, koostööl ja hoolivatel suhetel. Ent iga kord on meie eesmärk üks – tunnustada just neid koole, kuhu koolipere läheb rõõmuga ja anda koolidele võimalus jagada loovas võtmes oma tegemisi kõigi teistega,” lisas Raie.

Tänavu kandideeris konkursil kokku 31 kooli, žürii otsusega jõudsid neist finaali kümme: Iisaku gümnaasium, Jakob Westholmi gümnaasium, Jõhvi gümnaasium,  Jüri gümnaasium, Läänemaa ühisgümnaasium, Metsküla algkool, Pärnu Ülejõe põhikool, Püha Johannese kool, Tallinna Laagna gümnaasium, Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium.

 

Läänemaa Ühisgümnaasium kirjeldas ennast nii:

„2013. a alustas Haapsalus Wiedemanni tänaval taas Läänemaa Ühisgümnaasiumi nime kandev riigikool (samanimeline kool oli selles majas ka 1923–1938). 

Seepärast on meie meelest just praegu, 10. juubeli lävel parim aeg oma kooli filmi tegemiseks. Oleme nüüdseks jõudnud äratuntava ja meeles püsiva oma olemuse ja olemiseni. Omaolemises on suur roll meie uhke ajalooga, suursugusel ja hubasel majal, milles leidub hulgaliselt loovust ja toonust tõstvaid nurgataguseid, võlvlagedega paekivikelder, pööning ning isegi torn, kust avaneb Haapsalu parim linnavaade. 

Kuna kuulume riigigümnaasiumite perre, siis lähtume oma tegemistes nende koolide kvaliteedikokkuleppest. Meil on säilinud õppesuunad ja lisaks saab valida ülekoolilisi valikaineid.  Olulisel kohal on õppekäigud ning huvitavad suunapäevad väljaspool kooli. Õppimist toetab põhjalikult läbimõeldud ja õppetööga integreeritud tunniväline tegevus.

Milles võiks olla siis meie omanäolisus teiste omanäoliste seas? Meie logol on sinilind, me kohtume vahetunnitegevusteks lindude all  (meie protsendikunst) ja uued kümnendikud sulatame endi sekka sinilinnunädalal. Sügiseti teeme fotosessioone õpetajatega ja mängime nendega „Rakett 69-t”, kevadeti püüame üle lüüa eelnevalt püsitatud LÜGnessi rekordeid.

Meil on Võluvate Õpilaste Loominguline Valitsus (õpilasesindus VÕLV), mille eesotsas on demokraatlikul teel valitud monarh. No ja muidugi muusikalid, mis on tõelised kogukonnaprojektid ja mille laval toetab õpilasi meie oma vilistlasbänd! Kõigel hoiab ka pärast väljalendu silma peal väärikaimatest vilistlastest koosnev Aukoda.”

Varem on aasta kooli tiitli saanud Uulu põhikool, Võru gümnaasium ja Viljandi gümnaasium.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rae
1 aasta tagasi

Palju, palju õnne!

hivitav lugu
1 aasta tagasi

anna lastele karikas näppu ja kõik on õnnelikud.

Kati
1 aasta tagasi

Suurepärane uudis! Palju õnne!