Galerii: Valimised Orul ja Taeblas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16
Taebla elanik Liivi Falk hääletas kohaliku kandidaadi poolt, kuid arvestas ka sellega, mis parteisse ta kuulub. Foto: Urmas Lauri

Kell 17. Oru

“122. Võrreldes eilse poole päevaga see ikkagi neli korda rohkem,” teatas komisjoni liige Leili Küünarpuu. “Meil olid eilne ja üleeilne võrdsed päevad. Täna on hoopis teine minek.”

“Minu meelest on täna üle ootuste hästi läinud, ma ei oodanudki,” ütles komisjoni esimees Mare Nõupuu. “Ilmselt on harjutud ikka valimispäeval valimas käia.”

“Loodame, et ikka tuleb kedagi veel. Ma arvan, et väga paljud teevad e-valimist. Ja oli ka ka noori, täitsa noori, kes olid seimest korda valimas. Nad võib-olla tahtsid vaadata, kuidas valimine toimib. Ja maja tahavad ka vaadata inimesed,” ütles Küünarpuu.

Orul oli ilmselt Eesti kõige uhkem valimisjaoskond. “Ma arvan küll! On õhku ja ruumi, väga hea akustika,” tõdes Nõupuu.

“Võib-olla paljud polegi e-häält andnud, tahtsid tulla täna saali vaatama,” lisas komisjoni liige Kaja Puusepp.

Midagi põrutavat pole Linnamäel valimiste ajal juhtunud. “Ühed ei saanud hääletada, seega oleme oleme kõik asjad läbi proovinud,” ütles Puusepp ja täpsustas: “Nad ei olnud meie nimekirjas.”

Kui laupäeva keskpäeval oli valimissüsteemiga ühenduses katkestus, läks üks valima tulnu minema. “Tuli kümme minutit enne, kui jaoskond südapäeval lahti tehti. Ja et arvutid ei hakanud ka tööle veel, siis ta solvus vist ja pole siiani valima tulnud,” ütles Küünarpuu.

“Kuus läks ümbrikusse,” meenutas Puusepp veebikatkestuse aegset hääletamist. “Paanikat meil küll ei olnud.”

Valimised lõppevad hästi, ollakse Orul kindlad. “Ootame natuke, et protsent oleks suurem. Hea oleks…,” arutles Küünarpuu.

“Ei tea, nüüd hakkavad neid osavaldasid tegema, üks aasta kulub selle peale, et harjuda,” lisas ta mõni hetk hiljem.

“Eks me siin õhtul loeme neid numbreid ja vaatame…,” lisas Puusepp omalt poolt.

Provotseerin: “Need, kelle poolt teie hääletasite, saavad ju volikogusse sisse?”

“Loodame. Ikka tahan, et hääl raisku ei läheks,” lausus Küünarpuu. “Ei taha ju nii ka, et kogu aeg on ühed ja samad, eks värsket verd on ka ju vaja.”

Üle hulga aja astub saali kaks valijat. Hiljem selgus, et valijaks outus neist üks. Noor naisterahvas tegi oma valiku kiiresti, otsus oli juba enne jaoskonda tulekut tehtud. “Jah. Perekonna poolt soovitati. Aga nime ma ei ütle vist,” ütles Deili. “Omade poolt peab olema, muidu ma poleks tulnudki hääletama. Mul on muidu valimistest ükskõik.”

Deiliga koos tulnud Sander pidi aga tühjalt tagasi pöörduma, sest ta on Haapsalus hingekirjas ning selle tõttu ei saanud ta Orul hääletada. “Ei lähe [Haapsallu – toim], ei jõua,” rehmas mees käega.

Kell 17.50. Taebla

Taeblas on valimised läinud komisjoni esimehe Kaido Lillemägi sõnul keskmiselt. “Puudub võrdlusmoment e-häältega, kohapeal on käinud valijaid vähem kui eelmisel korral. Üle 400 on käinud, aga ma ei tea, palju meil siin valijaid kokku on, varem oli 1200-1300. Taebla kohta see 400 pole just palju.”

Taebla oli Lääne-Nigula kaheksast valimisjaoskonnast ainus, es pääses laupäevasets veebikatkestusest valutult. “Sest meil oli üks Tele 2 ühendus, Telia oli ju maas kõik,” nentis Lillemägi.

Mis tulemustega valimised lõppevad? “Ma ei tea… Minu arvates on meil väga tasavägised nimekirjad. Et tuleb mitu võrdset seltskonda. Aga se eon kõigest miniu arvamus,” arutles Lillemägi.

Jaoskonnad suletakse kell 20. “Kõige enne paneme poe kinni. Uks kinni, siis on toiminguid mitu, millest see algab kõik. Kõigepealt algab järgijäänud sedelite lugemisega, siis kontrollin kastid üle, siis kinnitan sedelid ära protokolliga. Alles siis läheme kastide avamise juurde. Lugemine võib võtta… Oleneb sellest, kui hästi kokku läheb, sest kandidaate on ju palju, 150 kanti. See võtab aega. Paar tundi ma arvan,” kirjeldas Lillemägi lähitundide kava.

Päris tühjalt jaoskonnakomisjon siiski viimasid tunde ei tiksunud sest mõnel valijal oli valik veel tegemata.

Nagu enamasti neil valimistel, tegi oma otsuse kiirelt ka Taebla elanik Liivi Falk. Kelle poolt ta hääletas, seda ta ei ütle. Aga valiku tegi ta ikka isiku järgi. “Kohalik inimene. Erakonda arvestan ka, et mõnda ei valiks üldse, selliseid on ka muidugi,” lausu Falk. Isiklik tuttav võib ju olla, kuid kui ta on väga vales pundis siis häält ei saa.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments