Teadlased: läbipõdenute vaktsineerimine pole põhjendatud

BNS

Pühapäeval vaktsineerib Läänemaa haigla sada üle 65aastast inimest. Foto: Urmas Lauri
Teadlased leidsid, et läbipõdenute ja tervete laste vaktsineerimine pole põhjendatud. Foto: Urmas Lauri

Läbipõdenute ja tervete laste vaktsineerimine SARS-CoV-2 vastu pole vajalik ega põhjendatud, leidsid esmaspäeval ajakirjanikega kohtunud teadlased ja immunoloogid.

Esmaspäeval Tallinnas toimunud kohtumisel ajakirjanikega vastasid Eesti teadlased ja immunoloogid päevakajalistele küsimustele seoses laste vaktsineerimisega ja läbipõdemisest saadava immuunsusega SARS-CoV-2 vastu.

Kohtumisel toonitati, et viiruse läbipõdemine on praeguseks andnud paljudele meist tõhusa kaitse, millega võib olukorrast väljatulemisel arvestada. „Uuringud on kinnitanud, et läbipõdemine annab pikemaajalise kaitse viiruse eest kui vaktsiin. Läbipõdenute vaktsineerimine pole positiivse antikehade testi puhul vajalik ega põhjendatud,” selgitas Tallinna tehnikaülikooli immunoloogia dotsent Sirje Rüütel Boudinot.

Covid-19 uurija Kaari Saarma soovitab testida inimesi läbipõdemise suhtes. „Vaktsineerida tuleks riskigruppi kuuluvaid inimesi nende soovil ja ainult siis, kui nende antikeha test on negatiivne. Tervete laste vaktsineerimine tuleb lõpetada.”

Viimastel aastatel Rootsi Lund Ülikooli mRNA tehnoloogial põhineva vähiravi vaktsiini loomisesse panustav immunoloog Alar Aab hoiatas kolmanda vaktsiinidoosi eest. „Selline immuunsüsteemiga mängimine võib olla ettearvamatu ja ohtlik.”

Üheskoos kutsuti üles jagama ausat infot selle kohta, mida me SARS-CoV-2 viiruse ja vaktsiinide kohta täna teame ning hoiduma inimeste hirmutamisest.

Juhul kui otsustatakse jätkata Covid-tõendite alusel erisuste tegemist, peaks positiivne antikeha või rakulise immuunsuse test andma inimestele vaktsineerimisega sarnased õigused.

Teadlased leidsid, et kõiki inimesi võiks testida läbipõdemise suhtes. See annaks tõese pildi epidemioloogilisest olukorrast rahvastikus ning aitaks nii inimestel isiklikult kui ka valitsusel teha kaalutletud otsuseid.

„Eesti võiks olla eeskujuks kogu maailmale, kuidas üks väike ja tubli riik targasti kriisist väljub,” võeti ühiselt kohtumine kokku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatleja
2 aastat tagasi

Sundus viitab pigem mingi huvigrupi survele. Seda enam, et räägi palju tahad on seni tehtud risti vastupidi.

Maakas
2 aastat tagasi

Ometi ka üks mõistlik artikkel. Jutt igati õige. Meie läbipõdenuid sõna otseses mõttes kiusatakse, sest erinevalt vaktsineeritutest kes saavad “passi” aastaks, kehtib nende tõend vaid pool aastat. Mille põhjal terviseamet nii tobeda otsuse on teinud? Koroona on kestnud rohkem kui poolteist aastat ja pole teateid ühestki inimesest, kes oleks teist korda haigestunud. Pean silmas ikka neid, kel mingisugusedki haigustunnused ka olid, sest kel midagi polnud, neil võis see test ka valepositiivne olla. Üldiselt võib aga järeldada, et läbipõdemine annab palju pikema immuunsuse kui keegi iial arvanud oleks.

Päris arst
2 aastat tagasi

Üldse pole mingit õigustust süstimisele!
Teadlased on ammu selgeks teinud, et süstimine on tervisele kahjulik!!
Varsti saame vaktsineeritutest lahti ja Eesti vabaks! 🙂

Terviseamet
2 aastat tagasi

Ja kui Terviseametile saadad kirjaliku küsimuse. Miks ma pean ennast vaksineerima kui antikehad veel alles haiguse läbipõdemisest on? Siis võid seda vastust ootama jäädagi. Perearst vastab sellepeale, et pead kindlasti ühe süsti tegema,muidu ei saa sa kuskile minna