Rea Raus: küsimusi vaktsineerimisest

Rea Raus, jätkusuutliku arengu ekspert, PhD

Rea Raus, jätkusuutliku arengu ekspert, PhD

Vaktsiinid on olnud ajaloo ühed olulisemad avastused. Alates rõugeepideemia ohjamisest ajaloos kuni tänapäevani on vaktsiinid päästnud palju elusid.

Samas on vaktsiinide kiirustades väljatöötamisega kaasnenud ka probleeme. Kurikuulsaks sai nn seagripivaktsiin, mis sai küll Euroopas kasutusloa ja kiiresti kasutusele võeti, kuid üsna pea selgus, et see võib põhjustada tõsiseid tüsistusi ja jäävaid tervisekahjustusi. Seetõttu eemaldati nimetatud vaktsiin turult. Astra-Zeneca koroonavaktsiin, mida Eestis kasutatakse, on Reutersi andmetel kõrvaltoimete tõttu samuti küsimusi tekitanud.

Ka valesti korraldatud vaktsineerimine võib tuua kaasa asjatuid probleeme ja segadust, mida korrektsel informeerimisel ei peaks tekkimagi. Oluline on enne vaktsineerimist tutvuda vaktsiini tootja antud informatsiooniga, vaktsiini infolehtedega.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anni
3 aastat tagasi

ilmselt vajab nii andekas naisetarhvas juba medistsiinilist järelvalvet

peep
3 aastat tagasi

Miks oeaksin lugema seda artiklit, teades et autor on Eesti Mesinike liidu juhatuses olles paljusi mesinikke pòòranud enda vastu. Nii on nàiteks sunnitud liidust lahkuma mesiniku, kas on 2 korda sellesama organisatsiooni poolt aasta mesinikuks nimetatu liidust lahkuma…et jukges juhatust kritiseerida. Ja ta pole ainus lahkunu EML -st.

huvitav
3 aastat tagasi
Reply to  peep

Huvitav on see et samasugune tüli tekkis siis kui
Rea Raus veel iloni imedemaal töötas. Nii et need skadaalid on seda naist läbe elu saatnud

Toslem
3 aastat tagasi

Ja mis on selle loo mõte ?

Kovidioot
3 aastat tagasi

Kas Eestis on ametlikult tunnustatud spetsialistid otsa saanud, et kohalikus lehes isehakanu referaate avaldatakse?

Ruslan
3 aastat tagasi

Ainult sputnik!

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Ruslan

Ja koos Belka ja Strelkaga!

Erx
3 aastat tagasi

Kas LE-l on mõned ajakirjanikud haigeks jäänud, et leheruumi täitmise jaoks sellist jura hakkavad avaldama?

Kohalik
3 aastat tagasi

Inimene tegelebki oma elus iga alaga mingil määral ja arvamusavaldusena väga ok.

Majaomanik
3 aastat tagasi

Ei ole küll vastamine aga seda AZ küll ei lase süstida,ikka ootan PZ.

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Vastamine.

Spetsialist?
3 aastat tagasi

Igal alal – nüüd siis ka vaktsiinides? Uskumatu tädi.

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Spetsialist?

Oletame, et sul on rikkis auto ja pead valima nelja tundmatu remondimehe vahel. Kas valiku tegemine nõuab mingit (elu)tarkust või ei? Väidan, et olemata ise lukksepp, ei tasu otsust siiski pimesi langetada. Kui valid lukksepa, ‘kes kõige kuldsemalt hiilgab’ aga kelle pädematus on suht lihtsate võtetega tõendatav (või tõenäoline), võid kergesti põruda. Ehk ongi Raus spetsialistide äratundmise spetsialist? Selleks pole ju tarvis olla mehhaanikaprofessor või mikrobioloog, et probleemi üldine taust endale ise või targemate sõprade abiga selgeks teha ja õigustatud küsimusi esitada.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Spetsialistide äratundmise spetsialist võiks ära tunda, et nüüd kus keskkonnaminister on enda erakonnakaaslane, saaks metsateemad kõik korda ajada. 🙂 Ei tohiks ju olla keeruline….? 🙂

En.
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Nagu paljud LE kommijad piirdusin minagi algul tasuta nähtava artikliosaga. Nüüd lugesin kogu artikli läbi ning leian, et Raus ei pidanud seal küll end koroonaspetsialistiks. Vastupidi. Ta oma isiklikke eelistusi ei avaldanud vaid tutvustas üksnes vaktsineerimise õigusaluseid. Ilkuda pole siin midagi. Kas teist keegi on Lääne Elust lugenud, milliste kõrvalnähtudega möödus Läänemaa õpetajate vaktsineerimine üha suuremat kurikuulsust omandava AstraZeneca vaktsiiniga? Mina pole. See-eest on varem Õhtulehes avaldatud Hiiumaa ja Viljandi õpetajate kogemusi kõrvalnähtudega, mis ametlike infolehtede järgi peaks saatma 3 vaktsineeritut 10-st peavalu, iivelduse ja palavikuga voodisse. Üks noor tugev 32 Eesti noormees suri 10 päeva pärast AZ süstimist veresooneummistusse,… Loe rohkem »