Kobras ähvardab Paralepas Jaama oja tammiga sulgeda

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9
Kopra langetatud paju. Arvo Tarmula

Haapsalus Jaama oja ääres on kobras langetanud kaks pajupuud.

Huvitava bioloogia kooli juht Tarvo Valker ütles, et kuigi Haapsalu ümbruses on koprad üpris levinud, ei meenu talle, et mõni kobras oleks Haapsalu linnas tegutsenud.

Valkeri sõnul on suure tõenäosusega tegemist nooremapoolse, umbes paariaastase kopraga, kes on enne järgmise pesakonna tulekut kodust välja aetud ja üritab endale oma territooriumi leida. Valker rääkis, et koprad võivad rännata pikka maad, kuni kümnete kilomeetrite kaugusele.

Jaama oja on Valkeri sõnul koprale tüüpiline elupaik. Koprad langetavad pajusid, sest nende lemmiktoiduks on pajuvõrsed, mis hakkavad kasvama kui suur puu on langetatud. Suvisel ajal söövad koprad ka pilliroogu.

Kuigi koprad on pigem ettevaatlikud loomad, siis Valkeri sõnul leiab neid siiski ka linnadest, näiteks Tartust Emajõe äärest ja mõnest Tallinna piirkonnast.

Koprad elavad looduses keskmiselt kümne aastaseks. „Maksimaalne vanus on olnud looduses 17 aastat, aga reeglina üle kümne ei ela,” ütles Valker.

Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus lubas kopratööd vaatama minna. „Tammi ei saa tal lasta ehitada, sest see on peakraav, kogu elamurajoon on seal taga,” ütles Parbus.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vurle
3 aastat tagasi

Hea,et vähemalt elektripostid enamikus metallist on.Vanasti tehti häid kopranahast mütse muuseas….

Veebe
3 aastat tagasi

Kohutav mis toimub, alles oli see, kus rünnati tuulikutega inimesi, nüüd kobras ähvardab. Mis toimub !?

Sal Peeter
3 aastat tagasi

Kobras võib peagi hambad varna riputada, sest 2021 suvel algavad ojas süvendustööd. Haapsalu linn sai nn kala-Leaderi programmist 81 000 eurot Jaama oja süvendamiseks ja sealse kalade kudeala taastamiseks.

Vasjok
3 aastat tagasi
Reply to  Sal Peeter

Selle kopika eest saab ainult fra mare silla aluse korda teha.

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Ja üldse on see Asuküla peakraav.

kiki
3 aastat tagasi

see kobras on jaama jões juba üle 10 aasta elanud, nüüd järsku leheneegrid avastasid.

Teadja
3 aastat tagasi
Reply to  kiki

See kes seal üle kümne aasta on käinud ei pruugi kobras olla. Ma nägin seal jõel ükskord kalameest ja teine kord istusid jõe kaldal kaks joodikut