Küllike Vask: praegu on hea võimalus lastega kontakti loomiseks

Läänemaa uus noorsoopolitseinik on Küllike Vask. Malle-Liisa Raigla
Küllike Vask, noorsoopolitseinik. Foto: Malle-Liisa Raigla

Eestis on koroonaviirusega võitlemiseks välja kuulutatud eriolukord. Koolide ja huvikoolide sulgemise tõttu võib noortele jääda mulje, et varasemast rohkem on vaba aega sõpradega koos veetmiseks, aga nii ei tohiks see olla. Leidkem hoopis toredaid viise, kuidas perena ühiselt aega veeta ja suhteid tugevdada.

Muidugi on eriolukord kõigile tavatu. Soovime, et tavaline elurütm taastuks ja viirusesse nakatumise hirm kaoks. Selleks peame tegema koostööd ja lähtuma juhistest. Täiskasvanud saavad siinkohal lastele eeskujuks olla ja neile selgitada, mis sellise olukorra on põhjustanud ja miks tuleb korraldusi täita.

Hea vanem, leia oma lapse jaoks aega. Ole koos temaga. Küsi, kuidas tal päriselt läheb ning mida tema praeguses olukorras tunneb või mõtleb. Kuidas ta suhtub distantsõppesse? Kas ta saab läbi arvutiekraani õppimisega hakkama?

Kasutage vaba aega lauamängude mängimiseks, tundke huvi lapse maailma ja mängude vastu, vaadake filme või sarju, planeerige koos söögikordi. Lubage lastel kaasa mõelda ja otsustada. Võimalusi parema kontakti saavutamiseks on lõputult.

Liikumispiirangute eesmärk on võimalikult palju vältida inimeste vahetuid kontakte, aga see ei tähenda, et õues käimine oleks keelatud. Kui võimalik, minge koos perega mõnda kõrvalisse paika, nautige loodust, jalutage või tehke sporti. Silmas tuleb pidada 2+2 reeglit, mis tähendab, et koos võivad liikuda kaks inimest, kes peavad teistega hoidma vähemalt kahemeetrist vahet. Suuremad pered – näiteks ema, isa ja kaks last – võivad siiski muretult koos käia.

2+2 täitmist kontrollivad politseinikud, kes suuremaid seltskondi märgates nendega vestlevad ja selgitavad, miks on oluline piirangutest kinni pidada. Korduvalt piiranguid rikkuvale inimesele on politseil õigus määrata sunniraha kuni 2000 eurot.

Koroonaviirus levib piisknakkusena, mis tähendab, et see on inimeste seas väga kergesti leviv ja lihtsasti nakkav haigus. See kulgeb inimestele erinevalt, aga mitte kellelegi meeldivalt. Nakatuda võib igaüks, aga riskirühmas on eelkõige vanemaealised inimesed. Nende jaoks kulgeb haigus tihtipeale raskemalt ning võib teatud juhtudel lõppeda surmaga.

Helistage koos lastega vanematele lähedastele ja uurige, kuidas neil sel keerulisel ajal läheb. Nad võivad vajada teie abi näiteks poest toidukraami hankimisel.

Eriolukord on võimalus püsida kodus, jääda terveks ja omavahelisi suhteid tugevdada. Vaid nii saame viirusest võitu. Ole terve ja hoia teised ka terved!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments