Piiskopilinnus ja rannarootsi kultuur meelitasid ajalooõpetajad Haapsallu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ajalooõpetajad Rooslepa kabeli juures. Foto: erakogu
Ajalooõpetajad Rooslepa kabeli juures. Foto: erakogu

14.-16. augustil kogunesid Haapsallu rohkem kui 70 ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajat kõikjalt üle Eesti, sest toimus Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsi (EAÜS) traditsiooniline suvekool.

Suvekool algas Läänemaa ühisgümnaasiumis, kus õpetajatele esines tervitustega Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Linnapea pidas osalejatele pika ja põhjaliku kõne, milles andis ülevaate Haapsalu ajaloost, rahvastikust, ettevõtetest ja üritustest ning linna arengust viimastel aastatel. Linnapea rõhutas Haapsalu väärtust turismisihtkohana ning kirjeldas võimalusi, mis Haapsalu pakub ajalooõpetajatele, näiteks klassiekskursioonide korraldamiseks. Tervitussõnadega esinesid ka EAÜSi esimees Madis Somelar ning suvekooli korraldaja, Läänemaa ühisgümnaasiumi õpetaja Kalle Lõuna.

Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajate suvekoolid toimuvad igal aastal eri maakondades. Suvekoolid laiendavad ajalooõpetajate silmaringi. Olulisel kohal on alati olnud ka piirkonna muuseumitega tutvumine. Haapsalu ning selle ümbruskonna muuseumide võimalusi kirjeldas õpetajatele Läänemaa muuseumide pedagoog Karin Mägi.

Põhjalikult uuendatud piiskopilinnuse ekspositsioon oli üks peamisi põhjuseid, miks EAÜS-i suvekool otsustati sel aastal korraldada Haapsalus. Ekskursiooni järel ootas õpetajaid orelikontsert toomkirikus. Suvekooli vältel said õpetajad ülevaate ka kõigist teistest olulisimatest Haapsalu ning selle ümbruskonna muuseumitest – külastati Ants Laikmaa muuseumit, raudtee- ja sidemuuseumit, Iloni Imedemaad, Haapsalu raekoda ning Rannarootsi muuseumit.

Tänavuse suvekooli fookuseks oli eelkõige eestirootslaste kultuur ja ajalugu. Sellest ülevaate saamiseks korraldas Haapsalu Rannarootsi muuseumi direktor ning eestirootslaste kultuuriomavalitsuse juht Ülo Kalm suvekooli teisel päeval ekskursiooni Noarootsis. Külastati Noarootsi vaatamisväärsusi – Rooslepa kabelit, Dirhami sadamat, Noarootsi pastoraati ja kirikut, Pürksi ja Saare mõisa ning Lyckholmi muuseumit. Pikemalt peatuti Noarootsi gümnaasiumis, kus kohtuti direktor Laine Belovasiga.

Põhjalikult tutvuti ka Haapsalu linna enesega. Läänemaa giidide ühingu esimees, Lääne Elu ajakirjanik Kaire Reiljan tutvustas õpetajatele olulisimaid Haapsalu vaatamisväärsusi, legende ja pärimusi. Päikeseloojangul liiguti maalilisele jalutuskäigule mööda promenaadi piiskopilinnusesse. Linnuses said õpetajad võimaluse vaadata valge daami etenduse vabaõhuetendust.

Viimase, kolmanda päeva, veetsid ajalooõpetajad Läänemaa ühisgümnaasiumis. See päev oli pühendatud ettekannetele ning seltsi olulisimate siseasjade arutamisele. Kuulati erinevate väliskülaliste – Hollandist, Georgiast ja Taanist Eestisse tulnud ajalooõpetajate – ettekandeid ning arutleti tulevikuplaane. EAÜS-i suvekoolid annavad ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajatele igal aastal olulise võimaluse ühiseks ajaveetmiseks, uute tutvuste sõlmimiseks ning oluliste küsimuste arutamiseks ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetamises. Pärast suvekooli lõppu oli võimalik õpetajatel jääda veel mõneks ajaks  Haapsallu, et nautida Valge Daami aega ning selle poolt pakutavat.

Karl Hein

Läänemaa ühisgümnaasiumi ajalooõpetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments