Lihula kandis sadas linnumuna suurusi raheteri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5
Lihulas sadas kruusakivi suurusi raheterasid. Fotop: Andri Lobjakas

Täna kella veerand nelja paiku pärastlõunal sadas Lihula kandis vägevat rahet.

“Siin on nagu hullumaja, nad on nagu linnumunad,” kirjeldas Lihulas KEKi mäel maju ehitava Greencube’i omanik Henri Bekmann. “Vaatasin, autod olid ikka terveks jäänud.”

“Müra oli kõrvulukustav, rahe oli ikka väga tihe,” kirjeldas Bekmann. “Välgub vägevasti. Äikest oli ka enne rahesaju algust ja nüüd on järge ka kõvasti.”

Bekmann ei mäleta, et oleks varem nii võimast rahet näinud.

Hiigelrahe sabin kestis Lihulas paar minutit. “Praegu on tavapärane rahe, see veel kestab kestab,” ütles Bekmann kell 15.35. “Panime masinad tehases seisma ja jäime seda vägevat ilmastikunähtust ilmetlema.”

“Enne kella kolme hakkas tugevalt välgutama ja müristama kuni kella kolmeni,” kirjeldas Lihulas rahe kätte jäänud Andri Lobjakas. “Alates sellest hakkasid sadama vaikselt, tulid üksikud jämedad piisad. Lõpuks hakkas sadama väikseid raheteri ja vihma läbisegi, mis sujuvalt liikus üle lageraheks.”

Alla sadasid Lobjaka sõnul 3-3,5 ja isegi 4 cm läbimõõduga raheterad.

“Kahjustusi meil ei olnud peale potilillede, mille rahe puruks peksis,” nentis Lobjakas. “Kanad läksid samuti ilusti enne suurt sadu lauta, nii et ka nemad kannatada ei saanud.”

Pärast rahet hakkas Lobjaka sõnul sadama lausvihma, mis kestis umbes 10 minutit, mille sekka tuli ka väiksemaid raheteri. “Vihma sajab, müristab, välgutab siiamaani!” vahendas Lobjakas kella 15.40 paiku.

Raheterad Lihulas. Foto: Henri Bekmann
Lihulas sadas linnumuna suurusi raheteri. Foto: Henri Bekmann.


Rahesadu Oodemetsas Paatsalus. Video: Anni Pea
.

Rahesadu Lihulas. Video: Henri Bekmann
.

Rahesadu Lihulas. Video: Henri Bekmann
.

Rahesadu Lihulas. Video: Henri Bekmann

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments