Läänemaa klubid said Rakveres neli medalit

Jaanus Getreu foto.

Rakveres 27.–28. juunil peetud Eesti noorte kergejõustiku meistrivõistlustel astus vanuseklassides U23, U20 ja U18 võistlustulle 548 kergejõustiklast 46 Eesti klubist.

Haapsalu kergejõustikuklubi võitis kaks kulda ja ühe pronksmedali, JK Tempo sai samuti ühe meistritiitli. Läänemaa kergejõustikuklubi seekord medalivõiduni ei küündinud.

Kogu võistluse üheks edukamaks sportlaseks oli Haapsalu KJK sportlane Kevin Sakson. Kettaheites ja kuulitõukes võitis U20 vanuseklassi sportlane kaks väga kindlat meistritiitlit. Tema kettaheites võidetud kuldmedalitulemus 60.72 oli hõbedamehe tulemusest üle 9 meetri parem.

Tulemus on praegu alla 20aastaste maailma kuues ja Euroopa edetabelis lausa teisel kohal. „See ei olnud välgatus, kolm katset olid üle 60 meetri, see on juba näitaja,” ütles noormehe treener Ants Kiisa.

Teise kuldmedali, mis ilmselt juba enne võistlust talle kuulus, võitis ta kuulitõukes. Kuuekilose raudmunaga tõugatud tulemus 17.60 oli peaaegu kaks meetrit parem kui hõbedamehel.

Saksonit ootavad suvel ees Euroopa noorte meistrivõistlused Rootsis.

Ka õrnema soo esindaja tõi meistrivõistluste medali Haapsalu klubile. Anna-Maria Vjazemski sai neidude U20 vanuseklassi 100 m tõkkejooksus eeljooksust kolmanda ajaga 14,96 finaali. Seal suutis ta oma tulemust veel peaaegu kaks kümnendikku parandada ja võitis korraliku tulemusega 14,78 Eesti meistrivõistluste pronksmedali.

Kahjuks puhus lubatust tugevam taganttuul ja edetabelisse hea tulemus ei lähe. Siiski jäid Vjazemski ja tema treener Heiko Väät jooksuga väga rahule.

Üldse olid tuuleolud Rakveres väga halvad. Osal sprindialadest puhus tuul lausa 5–6 m/s kord tagant ja siis vastu. Kahjuks sai Vjazemski just halbu tuuleolusid tunda ühel oma trumpalal – kaugushüppes võistlus ebaõnnestus ja loodetud tulemust ei tulnud. Protokolli läks 4.97 ja 13. koht.

Haapsalu KJK oli esindatud kolmandagi kergejõustiklasega. U20 sportlane Kristofer Kikut tegi kaasa 100 m jooksus ja kaugushüppes. Sprindis sai ta korraliku aja 11,88, kuid taas puhus lubatust tugevam taganttuul. Protokolli läks Eesti meistrivõistluste 14. koht.

Kaugushüppes ei õnnestunud võistlus kõige paremini. Tulemusega 5.58 sai ta 11. koha.
Kolmanda Eesti meistritiitli tõi kodumaakonda JK Tempo sportlane Ruslan Sergatšjov. Mihhail Jutkini õpilane on praegu oma ala suveräänne valitseja. 5000 m käimises tuli võit elu parima tulemusega 22.52.0.

Läänemaa kergejõustikuklubi oli esindatud kahe sportlasega. Neidude U18 vanuseklassis tegi elu esimesel tiitlivõistlusel korraliku etteaste Maria Reks. Odaviskes, milles ta tuli ka Läänemaa täiskasvanute meistriks, sai ta 24 sportlase hulgas korraliku 11. koha. Neiu viskas 500 g odaga uueks isiklikuks rekordiks 33.38. Finaali viinuks 1,5 m pikem odakaar. Samuti jooksis ta 400 m ja 800 m distantsil. Viimases tuli meistrivõistluste 13. koht ajaga 2.57,13.

Noormeestest tegi korraliku etteaste U20 vanuseklassis Tambet Järve. Kevadel Tallinna inglise kolledži hõbemedaliga lõpetanud kergejõustiklane jooksis kolmel jooksualal isiklikud rekordid. Neist 400 m tulemus 55.61 andis koha esikümnes – 9. koha. 800 m tulemus 2.13,71 andis 11. ja 200 m aeg 24,61 21. koha.

Sel võistlusel sai taas tunda rõõmu medalivõitude ja heade tulemuste üle, kuid mõttes mõlgub ka mure. Maakonna kolme kergejõustikuklubi peale oli kolmes vanuseklassis esindatud vaid kuus sportlast. Seda on väga vähe.

Kindlasti on võistlejail loobumiseks oma põhjused, kuid siiski – kas sportlasele, kes sportlase moodi treenib, ei peaks riigi meistrivõistlused olema aasta tähtsaim võistlus? Või oleme meie, treenerid, lasknud noortel ise liialt otsustada, mida ja kus sportlane tähtsa võistluse ajal teeb, julgemata rangemalt sekkuda? Kas õigused ja kohustused on segamini? Või polegi enam järele jäänud 17–19aastasi sportlasi, neid, kes veel üks-kaks aastat tagasi Eesti noorte meistrivõistlustel meid medali ja ka tiitlivõitudega rõõmustasid?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Jann
4 aastat tagasi

Hr. Treener kirjutab: U-20 poiste seas taganttuulega 100m aeg 11.88 on korralik tulemus. Kuramus küll, meil jooksid 40 aastat tagasi klassis kolm poissi kiiremini ja ilma mingi kergejõustiku trennita. Eks ole siis selline treeneri tase kui nii kirjutab.