Lääneranna vallas rikkus valimiskomisjoni liige neli sedelit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kui teine tempel jääb sebelile löömata, on hääl kehtetu. Foto: Arvo Tarmula
Kui teine tempel jääb sedelile löömata, on hääl kehtetu. Foto: Arvo Tarmula

Lääneranna vallas Koonga valimisjaoskonnas tuli neli korrektselt täidetud valimissedelit kehtetuks tunnistada, sest neile polnud löödud teist templit.

Lääneranna vallavalitsuse pressiesindaja Kristina Kukk ütles Lääne Elule, et üks Koonga valimisjaoskonna töötaja jättis valimissedelile templi panemata. Kuke sõnul oli valimisjaoskonna töötaja instrueeritud, kuid mingil põhjusel arvas ta, et tempilt pole vaja pärast sedeli täitmist sellele lüüa.

Templita läksid kasti sedelid, millega oli antud hääl reformierakondlastele Annely Akkermannile ja Andres Mõisale ning keskerakondlastele Kadri Simsonile ja Mikk Pikkmetsale.

Valimissedelil peab olema kaks templit. Teise templi saab sedel pärast täitmist ja enne kasti laskmist. Teise templi puudumisel kehtetuks kuulutatud hääli ei saa kuidagi enam kehtivaks nimetada.

„Kahetsusväärne lugu. See oli inimlik eksimus. Midagi pahatahtlikku või sihilikku selles ei olnud. Komisjonide liikmed olid meil instrueeritud, aga millegipärast oli ebaselge asjaolu, et peab olema kaks jäljendit,” ütles täna hommikul Lääne Elule Lääneranna valla valimiskomisjoni esimees Carina Pähk.

Neli sedelit jäid tembeldamata Koongas esimesel eelhääletuse päeval. Esmaspäeva, 25. veebruari keskpäeval algas Koongas eelhääletus. Neli kehtetuks tunnistatud sedelit rändas valimiskasti tunni aja jooksul – kella 12st kella 13ni.

Kella 13 paiku sai Pähk telefonikõne Koonga valimiskomisjoni esimehelt Merike Pikkmetsalt, kes küsis, kas sedelil peab olema kaks templit.

„Pikkmets ütles, et üks valija oli selle kohta küsinud ja teist templit nõudnud, selleks ajaks aga olid sedelid juba kastis. Ütlesin Pikkmetsale, et peab olema kaks jäljendit,” ütles Pähk.

Pärast kella 13 kasti pandud sedelid olid tembeldatud juba õigesti.

Valimispäeval, 3. märtsil sai Pähk telefonikõne riigi valimisteenistusest, kust talle anti teada, et tembeldamata sedelite kohta on esitatud kaebus. Seda tegi Ellen Mitt, kelle valimissedel jäi teise templita ega kehti. Peale tema sedeli jäid tembeldamata abikaasa ja õe ning veel ühe isiku sedelid.

„Helistasin veel samal päeval Mitile ja palusin vabandust,” ütles Pähk.

Pikkmets on kirjutanud juhtunu kohta riigi valimisteenistusele seletuskirja.

Lääneranna vallas oli kokku 24 kehtetut sedelit. Neli tembeldamata, kaks olid numbriga, kes selles ringkonnas ei kandideerinud. Ülejäänud 18 sedelit olid lihtsalt rikutud – tühjad, soditud vms.

Lääneranna vallast esitati riigi valimisteenistusele veel üks kaebus – Kirbla jaoskonnast, kus valija ei olnud üheski valimisnimekirjas ega saanud seetõttu valida. Valijal ei olnud sissekirjutust, kuid talle jäi mulje, et teda takistatakse valimast.

„Talle selgitati, et on võimalik kiirkorras sissekirjutus saada ja valida, aga ta keeldus,” ütles Pähk. „Selle kohta ütles meile valimisteenistus, et oleme käitunud korrektselt.”

Lääneranna valla valimistulemused

  • Hääleõiguslike kodanike arv: 4487
  • Hääletamas käinute arv: 1512
  • Kehtetute sedelite arv: 24
  • Rikutud sedelite arv: 3

Artikkel on uuendatud ja pealkiri muudetud 5. märtsil 2019 kell 10:50.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
H.F
5 aastat tagasi

aga valimas seal käinud alla poole.
siis veel eriti…

Pole bõimalik...
5 aastat tagasi

See on küll absurdne, iga laps teab, et enne kasti panekut tuleb teine tempel ka peale lüüa. Kui just ei mängi rolli see, et kõik tunnevad kõiki ja osade valikud ei neeldi, siis saab mugavalt kehtetuid sedeleid toota? Väike koht, tead ju ikka külainimeste poliitilisi eelistusi. Ehk polnud pahatahtmik, aga võiks ikkagi uurida, kuidas selline asi aset leida sai. Keegi peaks ikkagi vastutama, et valimistulemusi sel moel hõlpsalt kallutada saab. Ühelgi teisel komisjonil mujal
sellist massilist viga ei juhtunud.

Raisatud hääled
5 aastat tagasi

Mu meeleat peaks uurima, kas vigaste sedelite tootmine toimus kellegi huvides või suudetakse ühe valla mitmes jaoskonnas korraga lihtsalt eksida.

juss
5 aastat tagasi

Võimalik, et iga laps teab, aga mina näiteks ei tea!