Valimispäev: kl 9, Kõmsile tullakse poe avamise ajaks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Andres Alasi hääletas EKRE poolt. "Tuttav mees," osutas Alasi samal ajal jaoskonnas viibinud EKRE kandidaadile Meelis Malgale. Foto: Urmas Lauri
Andres Alasi hääletas EKRE poolt. “Tuttav mees,” osutas Alasi samal ajal jaoskonnas viibinud EKRE kandidaadile Meelis Malgale. Foto: Urmas Lauri

Kell 9.00 pöörame Kõmsi rahvamaja ette. Puutumatu lumi, vaikus. Vares kraaksatab. Parkimisplatsil seisab neli autot. Kuultutustetulba pealt saab lugeda, et 9. märtsil on Lihulas Särtsu baaris naistepäevapidu. Otsitakse kaevutegijat.

Rahvamaja ees on jälgi. Astume sisse. Viieliikmeline valimiskomisjon igavleb laua taga.

“Kus valijad on?” uurin.

“Pood on ju kinni, mis nad tulevad, ega nad enne tule, kui pood lahti tehakse,” ütleb valimiskomisjoni liige Eduard Brok. Pood avatakse tunni aja pärast.

“Miks Virtsu valimisjaoskond kinni on?” pärin.

“Riik hoiab kokku,” kehitab Brok õlgu. “Ega ole mõtet ka. Mõni hääl oleks ehk tulnud sealt. Kõik käivad ju eel- või e-valimas. Hirmutatakse küll kangesti, et pole ohutu, aga e-valijaid on väga palju. Kõige selle hirmutamise peale on protsent ikka väga suur.”

Endise Hanila valla piires on e-hääletanud 335 inimest.

“See on 29 protsenti meie nimekirjast,” ütleb valimiskomisjoni liige Eda Männilaan.

Kokku on nimekirjas 1165 valijat.

Ka valimiskomisjonil on juba hääletatud. Ainsana pole oma häält andnud veel valimiskomisjoni liige Lea Mäorg. “No tal on võimalus täna terve päev seda teha ja ma loodan, et ta teeb ka,” ütleb Brok.

Kell 9.12 astub sisse esimene valija, kohalik poliitik, korstnapühkija ja kirikuõpetaja Meelis Malk, kes ise kandideerib riigikogusse EKRE nimekirjas. Malk istub laua taha ja imestab, et valmissedel on nii väike.

“Ise oled rohelise mõtteviisiga ja nurised, et paber on väike,” ütleb Brok naljaga pooleks. Malk kaob valimiskabiini.

Kell 9. 13 astub sisse teine valija, Kõmsi autojuht Andres Alasi, kes tuli Virtsu poest – Kõmsi pood on ju veel kinni – ja mõtles, et käib siis ka valimas ära.

“EKRE,” vastab Alasi kõhklemata küüsimusele, kellele ta hääle andis.

“Miks?” uurin.

“Tuttav mees ju,” sõnab Alasi ja osutab näpuga Malgale, kes astub just uksest välja.

Kell 9.18 saabuvad riburada kolmas ja neljas valija, väikeste vahedega hakkab rahvast tilkuma. Mõned jäävad rahvamaja ette juttu ajama.

“Mina võtan Reformi,” ütleb autost välja ronides naine. “Mina küll Reformi ei võta. Mina teen ise reformi,” pareerib mees. Paar kaob jaoskonda.

Kaks meest teeb kuulutuste juures suitsu. “Pood oleks võinud ikka varem lahti olla täna,” arvab üks. “Ja laada oleks võinud korraldada. Pilli mängida ja. Valimisaktiivsus oleks tõusnud,” sõnab teine. “Kelle sa võtsid siis?” – “Eks ikka püha mehe. Saan ta Kinksist kätte vähemasti, kui vaja või midagi öelda on, teiste järele peaks hakkama Pärnu sõitma!”

Lääne Elu sõidab täna, valimispäeval, jaoskonnast jaoskonda, et teha reportaaži ja anda nii lugejaile päeva jooksul ülevaade, mis jaoskondades toimub – missugused on meeleolud, mida rahvas räägib, kui palju on valijaid jne. Mis silma hakkab, sellest ka lugejaile teada anname.

Loodame, et olete meiega. Plaanis on läbida Läänemaa ja kunagised Hanila ning Lihula trassil Virtsu-Vatla-Kõmsi-Tuudi-Lihula-Kirbla-Kullamaa-Martna-Risti-Nõva-Pürksi, kokku 11 jaoskonda.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Piuviu
5 aastat tagasi

Alasi on staaaar nüüd 😂😂

Las
5 aastat tagasi
Reply to  Piuviu

ta olla.

mina
5 aastat tagasi

EKRE trollid teevad FBreklaami,kas mitte valimiste päeval pole reklaam keelatud.

Asta
5 aastat tagasi

See Ilves ei väsi Malka promomast ka mitte viimasel päeval. Mage lugu.