Valimispäev: kl 14.57, Risti – vastlakuklid ja uued valijad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11
Kui kella kolme paiku pärtastlõunal oli Ristil valijatega vahe sees, siis pool tundi hiljem lõi jaoskonna korraks taas rahvast täis. Foto: Urmas Lauri

Teel Ristile hakkab sadama laia märga lund. Kell hakkab kolm saama. Valimisjaoskonna ees valitseb vaikus. Siis prahvatab uks lahti ja sealt valgub jaoskonna ette riburada mehi.

“Kas te ikka teate, et peate mind valima,” viskab üks üle õla ja kaob nohinal lumesattu.

“Te jäite hiljaks, oleks saanud uute valijatega tutvuda,” ütleb valimisjaoskonna liige Harri Mardisoo. “Ja naiskodukaitse käis meid hernesupi ja vastlakuklitega kostitamas.

Hernesupp on küll otsas, aga vastlakukleid jätkub ka ajakirjanikele. Noori porgandeid ja kohvi on ka. Mardisoo ütleb, et uksest välja valgunud mehed olid uued valijad Kuke külast. Kuke ja Rehemäe on Läänemaa uued külad, mis tulid Harjumaalt Lääne maakonna koosseisu. Kokku nii paarkümmend valijat.

Ristil oli kella 14ks valimas käinud 53,08 protsenti – 370 inimest 697st.

Valimiskomisjoni esimees Heli Randes kiidab ristilaste aktiivsust ja ütleb, et valimisprotsent on olnud ka üle 70, aga keegi ei mäleta, mis valimised need olid.

Iseloomulik on tänavu Ristil see, et e-hääletamise asemel eelistatakse jaoskonda tulla, et rahvast näha.

“Kõik on rõõmsad. Kes juba jaoskonda tuleb, sellel on hea tuju,” ütleb Mardisoo.

Risti inimeste oma mees riigikokku on Neeme Suur, SDE liige ja Lääne-Nigula vallavolikogu esimees. Küsin, kas Suur saab ristilastelt palju hääli.

“Võib-olla küll,” ütleb Randes, “aga eks see ole õhtul näha. Ega keegi meile ütle, kelle poolt hääletab.”

Lääne Elu sõidab täna, valimispäeval, jaoskonnast jaoskonda, et teha reportaaži ja anda nii lugejaile päeva jooksul ülevaade, mis jaoskondades toimub – missugused on meeleolud, mida rahvas räägib, kui palju on valijaid jne. Mis silma hakkab, sellest ka lugejaile teada anname.

Loodame, et olete meiega. Plaanis on läbida Läänemaa ja kunagised Hanila ning Lihula trassil Virtsu-Vatla-Kõmsi-Tuudi-Lihula-Kirbla-Kullamaa-Palivere-Martna-Risti-Nõva-Pürksi, kokku 12 jaoskonda.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments