Arhitekt Peeter Pere: pooled erakonnad toetavad kvaliteetse elukeskkonna loomist

Lääne Elu

info@le.ee

Peeter Pere. Foto: Reio Avaste
Peeter Pere. Foto: Reio Avaste

Riigikokku pürgivast kümnest erakonnast pooled ei maini programmides ühegi sõnaga elukeskkonna arengut, kirjutab arhitekt Peeter Pere.

Teise poole lubadused on lootust andvad, mõjutab ju elukeskkonna kvaliteet nii inimeste tervist kui ka Eesti atraktiivust ettevõtjatele ja investoritele.

Analüüsist jäävad objektiivsetel põhjustel kõrvale tervelt kuus erakonda – Keskerakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Vabaerakond, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ja Elurikkuse Erakond. Nende programmides ei ole pühendatud elukeskkonna kavandamisele ja ruumiloome valdkonnale lihtsalt ühtegi lauset.

Allesjäänud viie erakonna lubadused on võrdlemisi üldsõnalised, aga siiski lootust andvad. Näiteks pea kõik lubavad tugevdada kompetentsi ruumiloome alal. Mida see sisuliselt tähendab, peab näitama ilmselt valimistejärgne aeg.

Esikliberaalid Reformierakonnast on elukeskkonna temaatikat puudutanud oma programmis tervelt kolme lause ja ühe lubadusega. Programm „Loodus linna“ on kindlasti võrratu algatus, kuid mida see endas kätkeb? On ju Eesti linnad üldiselt tuntud parkide rikkana, kuid tegelikud elukeskkonna probleemid paiknevad kusagil mujal.

Isamaa on lisanud oma programmi ruumiloome ekspertrühma soovituse luua meeskond, kes tegeleks riigi tasandil hoonestuse, arhitektuuri ja ruumi kujundamisega. Samuti on neil soov viia disaini- ja ruumiharidus üldhariduskoolidesse. Need ettepanekud on igati tunnustust väärt.

Sotsiaaldemokraadid lubavad eelistada riiklike investeeringute tegemisel olemasolevate väärtuslike hoonete korrastamist uute ehitamisele. Samuti toetavad nad ruumiloome ekspertkogu ettepanekute elluviimist. Konkreetsemalt võib välja tuua riigi ja Euroopa Liidu rahastatavate hoonete kavandamiseks avalike arhitektuurivõistluste soosimist ning väikelinnade linnasüdamete korrastamise projekti jätkamist. Nende lubadustega on sotsid võrreldes teistega ka kõige konkreetsemalt ruumiloomet puudutanud.

Napisõnaliselt puudutavad elukeskkonna teemat ka Eesti200 ja Eestimaa Rohelised, mõlemad lubavad algatada riigiarhitekti institutsiooni loomise. Kas see tuleks lisaks juba ellu kutsutud ruumiloome meeskonnale või räägitakse samast asjast, pole teada.

Kokkuvõttes võib öelda, et ruumiline planeerimine ja inimeste elukeskkond näib poliitikute tasandil täna veel olevat märksa vähemtähtis teema võrreldes näiteks transpordikorralduse või metsamajandamisega.

Samas on ruumi- ja ehituskultuuril ühiskonnale palju pakkuda: see soodustab inimsõbralike ja mitmekesiste naabruskondade teket, loob kestlikke töö- ja elutingimusi ning tugevdab toetavate keskkondade kaudu sotsiaalset vastupidavust, mis kõik suurendab lõpuks ka piirkondade majanduslikku väärtust ja loob soodsaid tingimusi ühiskonna majanduslikuks arenguks.

Peeter Pere, arhitekt

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
5 aastat tagasi

Sotside lubadused tegelikult väga realistlikud.

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Suurtel lubajatel on juba ennem valituks osutumist väljamõeldud põhjused miks lubadusi täita ei saa.Nii on see käinud aegade algusest ja kui jumal tahab siis aegade lõpuni !

Imelik
5 aastat tagasi

Vabandust lugupeetav, aga…. mis ruumiloomest me räägime kui kohalike
võimekus oma tänavaid korras hoida on pehmelt öeldes olematu?

Imelik
5 aastat tagasi
Reply to  Imelik

„Loodus linna“- on Reformierakonnal ka üsna hästi õnnestunud Haapsalu
näitel? Lihtne, ärge tehke midagi!