Paliverre tuleb kunstlume tegemiseks tiik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7
Mati Kallemets näitab Pikajala mäel seitses, et lume tootmisvee tarvis kaevatakse tiik taamal oleva metsa serva. Foto: Urmas Lauri

Palivere suusalume tootmise tarvis vee saamiseks kavatsetakse kaevata tiik, mis oleks ka alevi tuletõrje veevõtukohaks.

Palivere turismi- ja tervisespordikeskuse juhatuse liige Mati Kallemets ütles, et detailplaneering lumetootmisvee tiigi rajamiseks on algatatud.

“Eesmärk on, et järgmisel aastal saame lund toota,” ütles Kallemets.

Lumekahurid on keskusel olemas, need saabusid Paliverre juba mullu aprillis, kuid lootus, et lund saab juba sel talvel toota, luhtus. Põhjus on lihtne: lume tootmiseks vajalikku vett ei luba keskkonnaamet otse Palivere jõest võtta.

Nüüd on lahendus Kallemetsa sõnul leitud: kaevatakse tiik, mis oleks ühtlasi ka tuletõrje veevõtukohaks.

Tiigi mahutavuseks kavandatakse 2000 kuupmeetrit. “Korraga läheb vaja 3000 kantmeetrit lund, selle tootmiseks on vaja 1500 kantmeetrit vett,” selgitas Kallemets. “See arvestius on kõik tehtud, projektid on olemas.”

Planeeringuprotsessi käigus peavad välja tulema kõik probleemid. Kallemets selgitas, et jõel on ehituskeeluvöönd, kuid tiik rajatakse sellest väljapoole. “Ühendus on truupide kaudu jõega,” lausus Kallemets.

Tiigini ehitatakse ka juurdesõidutee, et tuletõrjemasin pääseks ligi. “Siis oleks alevil tuletõrjevesi ka olemas,” ütles Kallemets. “Päästeamet andis oma soovitused, et vee juurdevooluhulk ja vee maht tiigis oleks tagatud.”

Tiigi ehitamiseks on Kallemetsa sõnul raha olemas. “50 000 eurot on kultuuriministeeriumilt,” selgitas Kallemets. “See nn katuseraha leping on alla kirjutatud.”

Paliverre on Pikajala mäele kavas soetada ka suusatõstuk. Tõstuk tuleks olemasoleva trepi kõrvale. “See maksab ligemale 60 000 eurot, aga annab mäele palju juurde,” lausus Kallemets.

Keskuse arendamiseks soovitakse riigilt veelgi raha saada. “160 000 eurole esitasime kultuuriministeeriumi regionaalsete sportimiskeskuste toetusprogrammi taotluse ära. Tehniline komisjon oli ära, kõik on korras,” kinnitas Kallemets. “Nüüd tuleb hindamiskomisjon. Kuna me oleme maakonnas ainuke taotleja, siis on meil lootus see 160 tuhat saada, 40 000 aastas.”

Kunstlumi Pikajala mäel

  • Paliveres on Pikajala mäel kavas kunstlumega katta 1,5 kilomeetri pikkune valgustatud suusarada ja laskumisnõlvad. Selleks, et rada ja nõlvad 40 cm paksuselt katta, on vaja umbes 3800 kantmeetrit lund. Täisvõimsusel töötavad kahurid suudavad sellise koguse toota umbes kahe ööpäevaga.

Fotod: Urmas Lauri

Vt ka: “Galerii: Palivere suusaraja lumekahurid ootavad järgmist talve

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jusu
5 aastat tagasi

Matu kõva spordimees,mitte ärimees.Las selliseid asju ajavad ikka asjatundjad:).

nigula
5 aastat tagasi

Mati,mõtle ennem kui midagi teed ja otsustad.Lõpeta see raha kulutamine ja häma ajamine,see ei ole sul kolhoosis partorgina töö tegmine.
Käitu korralikult ja mine pensile

Lääne
5 aastat tagasi

Kas tõesti mõeldi nii, et saavad lihtsalt vooliku jõkke panna ning adjõ.
Kuhu tahetakse tiik ehitada, et see ei oleks väidetavalt Ehitus keelu võõndis.
Palju tekib ikkagi selle mehe juures küsimusi ja väiteid.

Soe
5 aastat tagasi

Tehke törts suurem tiik, võtke sealt õigel hetkel soojuspumbaga sooja ära (majutushoone tarvis) ja saate tunduvalt odavamalt tehislund teha: lisaks ka esimese -2°C juures, mitte alles -4°C näol.