Eesti juubeliaasta tõi juurde 100 megavatti päikesejaamu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Päikesejaam Suur-Nõmmkülas. Foto: Urmas Lauri
Aulepa Päikesepark OÜ elektrijaam Suur-Nõmmkülas. Foto: Urmas Lauri

Eelmise aasta 31. detsembril lõppes uutele üle 50kilovatise võimsusega elektrienergia tootmisseadmetele võimalus pääseda senisesse taastuvenergia toetusskeemi, mis tõi juurde ligi 100 megavatti ulatuses päikeseelektrijaamu.

Koos varem valminud jaamadega ulatub päikesest elektrit tootvate elektrijaamade koguvõimsus 2019. aasta alguses ligi 110 megavatini.

Viimase kahe nädala jooksul registreeris Elering 165 uut päikesejaama, mis olid detsembri lõpus valmis elektrienergia tootmiseks, aga millel tuleb taastuvenergia toetuse saamiseks lõpule viia vajalikud toimingud oma võrguettevõtjaga.

Lisandunud päikeseelektrijaamade keskmine võimsus on 380 kilovatti ja suuremate, üle 500kilovatise võimusega päikesejaamade arv ületas 40 piiri.

Kokku on Eestis praegu enam kui 1600 päikeseelektrijaama, millest enamiku moodustavad väikesed eramajade katustele paigaldatud päikesepaneelid. Kuni 50kilovatised tootmisseadmed saavad toetusskeemi pääsemist taotleda kuni 2020. aasta lõpuni.

Kui 2017. aastal moodustas päikesejaamade toodang Eestis toodetud taastuvenergiast vaid 0,3 protsenti ja eelmisel aastal 0,9 protsenti, siis lähematel aastatel võib toodang kasvada 4–6 protsendini taastuvenergiast.

Taastuvenergia toetus ulatub päikeseenergia tootjatele, nagu ka teistele taastuvatest allikatest elektrit tootvatele jaamadele, 53,7 euroni megavatt-tunni kohta. Toetust saab 12 aasta jooksul alates toetuse saamise õiguse tekkimisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments