Vandeadvokaat Indrek Sirk: piirkiirus ei ole kohustuslik

Lääne Elu

info@le.ee


Talvine tee. Foto: Urmas Lauri

Liiklusturvalisus algab teadlikkust, tähelepanelikust ja targast käitumisest liikluses. Vandeadvokaat Indrek Sirk paneb inimestele südamele, et pimeda ajal ja keeruliste liiklusolude korral tuleks valida rahulikum sõidukiirus, et anda reageerimisaega endale ja kaasliiklejatele.

Gjensidige kindlustuse jaoks koostatud lühikeses juhendmaterjalis lausub Sirk, et oluline on valida kiirus, mis vastab juhi kogemustele, teeoludele ja nähtavusele.

Suurim lubatud sõidukiirus ei ole kohustuslik

Kui liiklusmärk lubab sõita kiirusega 90 km/h, siis see ei tähenda, et spidomeetri peaks vastava numbrini kerima ka tihedas lume- või vihmasajus, pimedas ja libedal teel.

Juht peab sõidukiiruse valima lähtudes oma oskustest ning tee- ja ilmaoludest. Juht peab alati olema suuteline jääma turvaliselt seisma. Keerulistes oludes ei maksa kiirustada, vaid rahulikult hinnata ja tunnetada, kuidas käitub auto ning kas sul ikka on selle üle kontroll.

Lakmuspaberiks olgu võimekus reageerida

Kiirus peab olema valitud selline, et takistuse ilmnemisel oled suuteline sellele reageerima. Pimedal ajal võib sõita täistuledega kiirusel 90 km/h, kuid pooltuledele ümber lülitades tuleb kiirust vähendada. Seda nõuab ka seadus.

Lähituledega on mõistlik kiirus 50–60 km/h, kuna sellelt kiiruselt jõuame tähistamata takistustele veel reageerida.

Lähituli valgustab 50–60 meetrit, kaugtuli aga 100–150 meetrit. See on oluline teave, kuna autot ei ole võimalik peatada hetkega.

Udutuled ei suurenda nähtavust

Udutuli tekitab auto ette heledama valgusvihu, millele silm reageerib ning kaugemale ulatuv vaateväli tegelikult väheneb. Suurematel kiirustel udutuled mitte ei paranda, vaid halvendavad nähtavust.

Udutuli on sõitmiseks väga madalal kiirusel, kui nähtavus on tõesti väga halb. Kui kiirus 50 km/h tundub asjakohane, ei ole esimest udutuld tegelikult vaja.

Tuli võib olla näha, aga ta ei valgusta

Auto tuli paistab kaugele, aga see ei valgusta samale distantsile, kuhu seda näha on. Seetõttu võib inimesel tee ääres olla tunne, et kui tema näeb autot juba mitme kilomeetri kaugusel, on ka teda näha. Tegelikult näeb autojuht ilma helkurita kõndivat inimest enamasti alles siis, kui kokkupõrkeni jääb vähem aega, kui reageerimiseks vaja.

Helkur on odavaim elukindlustus

Kui inimene helkurit ei kanna, märkab juht teda kaugtulede vihus alles 70–100 meetri pealt. Lähituledega kahaneb see maa 20–25 meetri peale ning kui samal ajal veel keegi vastu tuleb, siis võib märkamise distants olla vaid 10–15 meetrit.

Helkur peegeldab oluliselt kaugemalt, jättes juhile suurema võimaluse adekvaatselt reageerida.

90 km/h liikuv sõiduk liigub 25 m/s ning 1 sekund on minimiaalne reageerimisaeg, mille jooksul autojuht midagi ette võtta suudab.

Kuidas muutub pidurdusteekond

Üldjuhul jõuab juht ohule reageerida 1 sekundi jooksul – 50 km/h = 14m/s, 90 km/h = 25 m/s.

Kuival asfaldil on pidurdusteekond asulas 15 m (50 km/h), maanteel aga 4 5m (90 km/h ehk 25 m/s).

Libedal teel on pidurdusteekond asulas keskmiselt 25 m (50 km/h), maanteel keskmiselt 80 m (90 km/h).

Pidurdusteekonna puhul tuleb arvestada sellega, et teeolud võivad olla ettearvamatud, rehvid juba veidi kulunud ning reageerimiseks võib kuluda erinevatel põhjustel kauem aega.

Gjensidige kahjukäsitluse juht Maarika Mürk märgib, et igal aastal suurenevad liiklusõnnetused teeolude muudatuste ning halva nähtavuse korral miu korda:

„Talv tuleb igal aastal ootamatult, hoolimata sellest, et nii politsei, kindlustusseltsid kui teised osapooled inimesi pidevalt hoiatavad. Teeolude muutumine, hämar aeg ja sademed omavad juhi tähelepanule ja võimekusele reageerida suurt mõju, mistõttu tuleb hoolikalt kaaluda, kas liiklusesse asuda ning kui seda teha, veenduda, et sõiduk oleks parimas tehnilises korras. Suuremad lumesajud ja teised raskendavad asjaolud suurendavad registreeritud kahjude arvu ning üsna sageli tuvastatakse mõni hooletus või puudus, mis võimaldanuks avarii ära hoida.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Kena jutt ,aga ? Kui palju vurab meil teedel reguleerimata tuledega või reguleeritud sihilikult kõrgemale näitavate tuledega ? Kiiruse valik sõltub inimesest kes on rooli ja istme vahel.Mis on ühele üle mõistuse siis teine sõidab sellise kiirusega rahulikult ja aastaid,mingit avariid tegemata. Kuid kõige ohtlikumad on need kes sõidavad ise kõvasti alla piirkiiruse ja koguvad enda järele kolonni. Kellele meeldib natuke lumisel maanteel tosserdada kellegi “profi”järel kelle kiirus kõigub pidevalt kuskil 65-85 vahel aga kui keegi tahab mööduda siis …. ! Tuleb mahamatta mingi alaväärsuskompleks,mingi valehäbi st.näe tee on libe mina sõidan 70km/h aga tema paneb mööda silmajärgi vist sajaga.… Loe rohkem »

Auto juh5
5 aastat tagasi

Minu autol valgustavad udutuled madalamalt ja ühtlasi valgustavad udutuled kraave et märkaks metsa elukaid paremini

Kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Auto juh5

Ja läikivalt teelt näitavad need tavaliselt kõigile vastutulijatele silma. Näitama peaks udutuled siiski auto ette suhteliselt lähedale, et siis udutulede vihus nähtud metsloom on reageerimiseks siiski liiga lähedal.

Mihkel
5 aastat tagasi
Reply to  Auto juh5

Minul samuti ja vaatangi 50m ette, mitte ei zoomi silmapiiril asuva kurvi taha.
Valesti paigaldatud tuled on häirivad!

Nimi(kohustuslik)
5 aastat tagasi

Hea kui üldse tulesid kasutatakse. Paljudel on tuled korrast ära, näiteks üks tuli hoopis kutu ja nii sõidetakse pimedal ajal.
Piirkiirus polegi kohustuslik, kui tahan sõidan 90 kui tahan siis 110-ga 90 alas.
Ja 110 alas on 120…130 sees enamusel.

raivo2010
5 aastat tagasi

sirk avalda oma arvavust ka 07.06 2017 a. surmaga lõppenud avarii kohta .KAS SINU KLIENDIL ei olnud mitte piirkiiruse ületamine ja roolis kõrvaliste asjadega tegelemine. aga eks raha paneb kõik paika. AAMEN..

Ehonassakult
5 aastat tagasi

Kindlustus firma on küll paljulubav selles loos.

K.S.
5 aastat tagasi

Mis jutt see on et piirkiirus pole kohustuslik? AS-i eelarve täitmiseks on kohustuslik 19.000000 euri jagu koguni ületada…Ja panustama peavad kõik…Need kel autot ei ole need peavad liikuma helkurita ja punasega teed ületades andma oma panuse…

juss
5 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Miks sa nii rumal oled?

K.S.
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Kas riigieelarvesse kirjutasid trahviraha sisse rumalad inimesed??

juss
5 aastat tagasi
Reply to  K.S.

Jah, ainult rumal inimene loodab trahviraha peale! Ja neid meil juba jätkub!