Keskkonnaaktivistid ei suutnud metsa raiest päästa

Rea Raus. Foto: Arvo Tarmula

Rea Raus. Foto: Arvo Tarmula

Haeskas elav kooliõpetaja Rea Raus soovis läinud aasta alguses päästa lageraiest läheduses asuvat metsa, kuid seda tal teha ei õnnestunud.

Mullu aprillis alustas Raus koos teiste keskonnaaktivistidega raha kogumist, et osta ära Haeska külas viis hektarit metsa, mida ähvardas lageraie. Omanik küsis metsa eest üle 80 000 euro, Raus kogus toetajate abiga 20 000 eurot. Selle summaga sai ta metsafirmaga kokkuleppele, et päris lageraiet ei tehta, vaid püsti jäetakse rohkem puid.

„Kui tükiliselt arvestada, siis seal on alles ikkagi sadu puid, muidu oleks jäänud mõnikümmend,” ütles Raus.
Praegu näeb päästa soovitud mets välja kui rohkete seemnepuudega raielank, mille teepervel laiuvad puude virnad. „Me ise oleme hakanud seda nimetama nagu hõredaks pargiks,” ütles Raus.

Puid, mida alles jätta, käis Raus koos metsafirma esindajaga märkimas. Metsaost Rausi MTÜ Kogukonna Metsad ja metsa praeguse omaniku vahel vormistatakse siis, kui firma on lõpetanud raiesmiku korrastustööd.

Raiesmikule plaanib Raus koos mõttekaaslastega puid istutada. Kui alguses oli tal kavas istutada sinna tammed, siis nüüd tahab ta lisaks istutada kuuski ja mände. „Tamm kasvab väga aeglaselt; kui ainult tamme paneme, võtab kaua aega, enne kui pilt on jälle metsa moodi,” ütles Raus.

Ka tulevikus on Rausil oma MTÜga kavas metsi osta, kuid siis plaanib ta teha seda teistpidi – enam ei koguta raha konkreetse metsa päästmiseks, vaid suurema summa kokku saamisel vaadatakse, millist metsa osta saab. Edaspidigi tahab ta soetada metsa, mis asub kaitseala lähedal. „Annan omalt poolt panuse, et alad oleksid tervikud ja suuremad. Meie panus on tilluke, aga proovime seda jälgida,” ütles Raus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kägu
5 aastat tagasi

Olen igati pr. Rausiga sama meelt- on viimane aeg teha lõpp metsamaffia tegudele ning tüübid vastutusele võtta ! Asi muutub paremaks ainult siis, kui tuleb kohustus raie tegijatel tagatisraha uue metsa istutamiseks maksuametile kanda.

Sots
5 aastat tagasi

Uhkus ajab upakile.

Arvos
5 aastat tagasi
Reply to  Sots

Kui sots, siis polegi midagi kommenteerida enam. Asi niigi selge.

REIN
5 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Seekord kandideerib keskerakonnas

EKRE
5 aastat tagasi

Lollidelt tulebki raha ära võtta