Võidutule toovad Haapsallu ema ja tütar ning isa ja poeg

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaale toovad võidutule naiskodukaitsja Kaidi Antsi ja tema tütar, kodutütar Anu Antsi ning kaitseliitlane Raigo Õiglas ja tema poeg, noorkotkas Märt Õiglas. Foto Heiki Magnus

Võidupüha tähistatakse Haapsalus tänavu raudteejaamaesisel platsil ning kaitseliitlaste rivistust asendab sõjaväe-, politsei- ja päästesõidukite paraad.

Lossiplatsilt Vabadussõjas langenute mälestussamba juurest kolis võidupüha ja maakaitsepäeva tähistamine tänavu raudteejaamaesisele väljakule, sest linnuses peetava Haapsalu jaanitule ja Scooteri esinemise tõttu on Lossiplats suletud, põhjendas kaitseliidu Lääne maleva instruktor Jüri Tõnisma.

Erinevalt eelmistest aastatest ei näe tänavu ka kaitseliidu isikkoosseisu rivistust. Tõnisma sõnul on Läänemaa kaitseliitlased Tallinnas suurel võidupüha paraadil, mistõttu Haapsalus on inimeste asemel rõhk varustuse näitamisel.

Võidupüha ja sellega koos peetava maakaitsepäeva tähistamine algabki laupäeval, 23. juunil kl 11 masinate paraadiga Uuemõisast Rannarootsi keskuse juurest raudteejaama. Tõnisma sõnul osaleb paraadil neli kaitseliidu Lääne maleva sõidukit, Kalevi pataljoni soomuk ja haubits, samuti mereväe tuukrid. Kohal on ka päästeamet ja politsei ning vabatahtlikud merepäästjad.

Keskpäevast kuni kella 14ni peetakse jaamaesisel väljakul maakaitsepäeva, kus kõik huvilised saavad tutvuda paaradil osalenud masinatega ning kontrollida seniseid ja saada uusi teadmisi. Naiskodukaitsjad pakuvad sõdurisuppi.

Kl 14 algab raudteemuuseumi ees aktus, kus kõnelevad kaitseliidu Lääne maleva pealik Rasmus Lippur ja Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Samas antakse piiskop Tiit Salumäele üle aasta eurooplase tiitel.

Kella 14.30 paiku peaks Tallinna võiduparaadilt raudteejaama juurde jõudma ka presidendi teele saadetud võidutuli. Võidutule toojaid on tänavu neli: nii isa ja poeg kui ka ema ja tütar. „Tulejagajate valimisel saamegi näidata, et kaitseliitu võib kuuluda ka terve perega,” selgitas kaitseliidu Lääne maleva noorteinstruktor Kaidi Sits.

Läänemaale toovad võidutule kaitseliitlane Raigo Õiglas ja tema poeg, noorkotkas Märt Õiglas ning naiskodukaitsja Kaidi Antsi ja tema tütar, kodutütar Anu Antsi.

Tallinnast kuni Haapsalu piirini tuuakse võidutuli tormilaternas, siis süüdatakse tõrvik ning tuletoojad kolivad üle lahtisele autole. „Plaanitud on selliselt, et Haapsalu piirist kuni raudteejaamani saadab lahtisel autol toodavat tuld politseinike ja päästjate eskort,” ütles kaitseliidu Lääne maleva staabiülem Jüri Bachman.

Tallinnast saabunud võidutule jagab Lippur omavalitsuste esindajatele, külaseltsidele ja ka kõigile eraisikutele, kes soovivad oma jaanilõkke võidutulest süüdata. „Uhke oleks, kui ka Lihula tuleks meilt tuld võtma,” lausus Bachman.

Kuigi Lääneranna vald kuulub Pärnu maakonda, on Lihula kaitseliitlased Lääne malevas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments