Noarootsi jäätee võidakse avada järgmisel nädalal

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu ja Noarootsi vahel nii paksu jääd veel pole, et autoga võiks peale sõita. Foto: Arvo Tarmula

Kui miinuskraadid püsivad, on tõenäoline, et Haapsalu ja Noarootsi vaheline jäätee avatakse järgmise nädala keskel.

„Tänase kuupäevaga läks välja alustamiskorraldus,“ ütles Lääne Elule maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla. „Tegime ise eelluuret ja peaaegu piisava paksusega jääkiht on olemas,“ lisas Vaidla, rõhutades sõna „peaaegu“. Ta selgitas, et ametliku jäätee eelduseks on 24 cm paksune jää, mida Haapsalu – Noarootsi vahel veel ei ole.

Alustamiskorraldus tähendab, et ameti lepinguline partner võib alustada uuringuid, millega selgitatakse vastavalt jää paksusele välja jäätee täpne trass. Ametlikust jääteest saab siiski rääkida alles siis, uuringud kinnitavad jää piisavat paksust.
„Praegu 24 cm paksust jääd veel ei ole ja jääle ei tohiks autodega kindlasti veel minna. Tegemist on ikkagi merega,“ ütles Vaidla. 25 aasta pikkuse jäätee kogemusega Vaidla märkis, et on enam kui veendunud, et praegu jääb Haapsalu ja Noarootsi vahele veel kohti, kus jää on vaid 20 cm paks.
„Ootame ära uuringu tulemused, mis peaksid tulema esmaspäeva pärastlõunaks. Siis saame juba täpsemalt rääkida,“ ütles Vaidla ja soovitas jääle kibelevatel autoomanikel veel natuke kannatust varuda.

Roger Õiglas ütles, et kui külmakraadid püsivad, on lootust, et jää on järgmisel nädalal vajaliku paksusega. Selge on Õiglase sõnul aga see, et Tagalahe kalda ääres promenaadil on vesi nii madal, et sinna piisavat jääkaant tekkida ei saa, mis tähendab, et jäälesõit tuleb teha Bürgermeistri holmile.
„Tagalahes toimub veetaimede lagunemisprotsess, mis toodab soojust. Vee temperatuur on seal üle ühe kraadi ja see tähendab, et piisavalt paksu jääd ei saa tekkida. Tagalahel on jää paksus 15-20 cm. Bürgermeistri holmi juures on jää paksus stabiilselt 22-23 cm. Seal on meri sügavam ja jääolud palju paremad,“ selgitas Õiglas.

Veidi pikem ennustus ütleb, et võib jääteed jaguda sel umbes kuuks ajaks, sest ka märtsi alguses peaksid valitsema miinuskraadid. „Prognoos on praegu positiivne, peame pöialt,“ ütles Õiglas.

Vormsi jäätee endiselt küsimärgiga

Kas sel talvel ka Vormsile üle jää saab, on endiselt lahtine.
„Olen vaadanud üles taevasse ja käin ka ebaregulaarselt kirikus ning palun ilmataati, et ta külma annaks,“ kommenteeris Vaidla väljavaadet ilma parvlaeva abita autoga saarele jõuda.

Vaidla nentis, et Vormsi puhul on ta loobunud ennustuste tegemisest. „Eelmisel aastal saime trassi valmis, avamispäev ja kellaaeg oli ka paika pandud, aga siis tekkis enne Vormsit jäässe 20 meetrine lõhe – jää nihkus, ja kõik meie ettevalmistuskulud jooksid tühja. Trass jäi avamata,“ jutustas ta.
Ta lisas, et järgmisel nädalal minnakse kindlasti jää peale uurima, millised on arengud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kahju küll
6 aastat tagasi

Eelmisel aastal jätkus jääteed viieks päevaks. Või oli see lausa terve nädal? Kallis projekt ja kasutusaeg ülilühike. Kas on otstarbekas ikka?

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  kahju küll

Ehk päästab legaalne võimalus merejääl sõita mõne inimelu.

ReHa
6 aastat tagasi

Roger that!

Kodanik
6 aastat tagasi

Ilmateade lubas sooja kahjuks.

...
6 aastat tagasi

Ma tahan silda.

Ostap
6 aastat tagasi
Reply to  ...

Miks mitte tunnelit?