Ühinemine päästis Nõva pankrotist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Halgudega köetavas katlamajas on ametis neli kütjat, pelletikatla saaks toimima vaid kahe mehega. Foto: Urmas Lauri

Kui Nõva vald olnuks firma, oleks see praeguseks pankrotis. Pankrotti omavalitsus minna ei saa, kuid kui Nõva poleks Lääne-Nigulaga ühinenud, tulnuks Nõva vallas kuulutada välja saneerimine. Hullemast päästis ühinemine.

Kahjum, millega vald oma eksistentsi lõpetas, kaetakse ühinemistoetusest. „Vale planeerimine on põhiline märksõna,” nentis Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Põhiküsimus on ikkagi see tulumaksu alalaekumine.”

Tulumaksu laekumist planeeriti mullusesse Nõva valla eelarvesse 9 protsenti tunamullusest rohkem. „Sealt tuli põhiline osa miinusest,” nentis Lõhmus audiitor Merike Lauri aruannet kommenteerides.

Eelmisel aastal Nõva elanike arv võrreldes aasta varasemaga ei kasvanud, samuti polnud statistikaameti andmetel selles piirkonnas palgad aasta jooksul suurenenud. Selle möödalasu tõttu laekus vallakassasse audiitori hinnangul 26 000 eurot loodetust vähem. „Väga libe tee on prognoose meelevaldselt suurendada,” ütles Lõhmus. „Kui Nõva oleks iseseisev vald, oleks seal praeguseks saneerimisolukord, ühinemine päästis.”

Nõva volikogu viimane esimees Peeter Kallas polnud Nõva miinust nõus lahkama. „Ei ole [auditi aruannet] näinud, ei oska kommenteerida. Mul ei ole midagi öelda. See ongi asja juures kõige naljakam, et mulle pole auditit saadetud,” lausus Kallas.

Probleemid on OÜga Nõva Kilk, mille majandustulemus on pehmelt öeldes nadi. Juba aastaid on vallale kuuluv soojatootja kahjumiga töötanud. Nõva katlamajast saavad soojust kolm kortermaja, kool ja võimla. Katlamaja ehitati 1984. aastal, samal ajal kortermajadega.

„Põhjalikult tuleb üle vaadata küttemajandus ja heakord,” vaagis Lõhmus võimalusi Nõva kandi kahjumit vähendada. Üks stsenaarium on Nõva soojatootja ühendada aktsiaseltsiga Lääne-Nigula Varahaldus, teiseks variandiks on Nõva Kilk pankrotti lasta.
„Mõne kuu jooksul tuleb olulised otsused ära teha,” nentis Lõhmus.

Nõva Kilgi juhatajana ütles Kallas, et selline firma nagu Nõva Kilk ei saa eksisteerida. „See on siililegi selge,” ütles Kallas.
Miks kahjumiga töötav soojafirma siiski edasi toimetab, sellele on Kallasel selgitus olemas. „Maksumaksjad ju elavad siin, muidu me oleks võinud selle poe ammu kinni panna. Aga kuhu inimesed siis lähevad? Lihtne ju,” ütles Kallas. „Vald on Kilgi omanik, omanik otsustas kahjumiga töötavat firmat toetada.”

Nii Lõhmus kui ka Kallas on ühel meelel selles, et Nõvale oleks vaja uut katlamaja, mida köetakse puiduhakke või pelletitega. Selleks oleks Kallase hinnangul vaja investeerida 130–140 tuhat eurot.
„Nõva volikogu tegi oma viimastel istungitel selleks tähtsa otsuse, moodustati küttepiirkond, et kevadel saaks raha taotlemisel parketikõlbulik olla,” kehastus soojafirma juht taas volikogu esimeheks.

Lõhmuse sõnul on Nõva olukord sama nukker kui Linnamäel enne Oru valla ühinemist Lääne-Nigulaga.
„Oru vald maksis katlamajale dotatsiooni 10 000 aastas. Uue katla püstipaneku ja ettevõtte ühendamisega valla varahaldusega see probleem kadus ära,” selgitas Lõhmus, kuid lisas, et Linnamäel oli kahjum aastas siiski väiksem ja tarbijaskond on seal suurem kui Nõval.

Pelletikatlamaja saaks praeguse nelja töömehe asemel hakkama kahega. Kui Nõva Kilk liidetakse valla varahaldusega, kaoks ka raamatupidaja ja juhataja koht ära. Praegu on Nõva katlamaja müügitulu töötaja kohta 5–9 korda väiksem kui Lääne-Nigula või Lihula soojaettevõttel.

Nõva kandi miinus väheneb Lõhmuse sõnul ka valitsemiskulude arvel, sest osavallas on personali vähem. „Ka selle arvel on raha võimalik kokku hoida,” ütles Lõhmus.

Nõva kahjum tasutakse ühinemistoetuse arvel. Kui suur Nõva miinus aasta lõpuks oli, polevat veel selge, sest osa arvete eest on raha laekumata. „Täpselt kokku võtnud veel pole,” nentis Lõhmus. „Mõnikümmend tuhat eurot ikka.”

Nõva valla audit

Kontrollitaval perioodil olid vallavanemad Deiw Rahumägi ja Kalle Saar.
Volikogu esimees oli Peeter Kallas. Peeter Kallas on ühtlasi ka OÜ Nõva Kilk juhataja, OÜ Raidercut juhataja ning spordiklubi Nõva juhatuse liige.
SK Nõva sai mullu vallalt 1000 eurot toetust, mis oli ainuke toetus vallalt seltside tegevuskuludeks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
46 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
WE OFFER ALL KIND OF LOANS
5 aastat tagasi

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: SuiteCapitals@gmail.com ( SuiteCapitals@post.com )

sofia
5 aastat tagasi

UPGRADE LOANS YOU ARE THE BEST LOAN COMPANY Am Sofia Ortiz, I live in a Country/world were loan is very difficult to get especially to us that are not citizen by birth of a country and most especially immigrants and those with low credit score not until i met George Miller of Upgrade Loan.. When i first saw his advert online i thought he was just like the others who are here to pray on the weak like me but when i saw other testimony from different people about Upgrade loan i decided to try my luck and surprisingly what… Loe rohkem »

ELLINASFinances@gmail.com
6 aastat tagasi

Do you need a loan to consolidate your debt? Do you need a loan to finance or expand your business? Or for the purchase of cars, the purchase of a house and other personal loans ETC we give you a long term loan of five to fifty years maximum with an interest of 2%. You are 100% guaranteed. Contact us through the email address: ((ELLINASFinances@gmail.com))….

Sõber naabervallast
6 aastat tagasi

Nõvakad ! Ärge heitke meelt. Suur töö on teil juba tehtud. Mõned vanad olijad on ju läinud, allesjääjatelt tuleb lõpuni aru pärida, et midagi hõõrduma ei jääks. Koolidirektor tagasi tööle ennistada ja järjekindlalt oma paiga nimel edasi rühkida. Nõva on seda väärt.

Elanik
6 aastat tagasi

Kallas on kui puuk,imeb tühjaks ja laseb jalga,see on nii omane talle,tegele oma palliga ja kui sellegagi hakkama ei saa,kuna magu jääb ette,mine sinna kust tulid,sinu koht pole siin!

Velli
6 aastat tagasi
Reply to  Elanik

Tont

kus on audiitori silmad
6 aastat tagasi

see 9% tulumaksu tõusu polnud mitte lihtsalt möödalaskmine vaid teadlik samm, see ei pidanud mitte maksumaksjate kraest tulema vaid kõikvõimaliku vara maha parseldamisest, mida aga ei õnnestunud kiirelt ja märkamatult ära korraldada.. vallaemandate avalik saladus ..

Marge
6 aastat tagasi

Lootus Nõva vallal lõpuks jalad alla saada hääbub iga niisuguse artikliga ja Lääne-Nigula jääbki seda väikest Nõva nagu mingit lolluste laipa aastateks järgi vedama.

tra
6 aastat tagasi
Reply to  Marge

Jalgade alla saamiseks oli vaja võimuvahetust. Nüüd on vaja ka ajaloolisest taagast vabaneda.

kohalik elanik
6 aastat tagasi

Peetri juttu on pisut hämmastav lugeda. Tema oleks asja ammu lukku löönud ja võtmedki minema visanud, kui vaid neid va maksumaksjaid seal ei elaks. Aga et oleks Deiw,Peeter,Kalle vallajuhtidene projektid lasknud kirjutada, rahastust küsinud, et neil maksumaksjatel tuba soe ja vesi kraanis oleks, isegi seda kolmiku nupp ei võtnud. Ja nüüd on justkui maksumaksja veel süüdi ka.

tupik
6 aastat tagasi

Artikli viimane lause tähendab siis, et Kallas määras valla rahakotist oma firmale toetuse? Aina paremaks läheb. Mis järgmiseks?

järgmiseks
6 aastat tagasi
Reply to  tupik

trellid

Keegi
6 aastat tagasi

proovis vastu vaielda, küsimusi esitada. Tulemus oli see, et lasti teiste hirmutamiseks päevapealt ametist lahti.