Bensiini, tubaka ja alkoholi aktsiisimäär tõuseb

Lääne Elu

info@le.ee

Bensiini eest tuleb sel aastal hakata rohkem maksma, diislikütuse aktsiisimäär jääb samaks. Foto arhiiv

Sel aastal tõuseb tubaka, bensiini ja alkoholi aktsiisimäär. Tubaka- ja bensiiniaktsiis tõuseb 1. jaanuarist, alkoholi aktsiisimäär veebruarist.

1. jaanuaril hakkab kehtima tubakavedelikele (e-sigarettide vedelikele) 0,2eurone aktsiis vedeliku ühe milliliitri kohta. Aktsiisiga maksustatakse nii nikotiinisisaldusega kui nikotiinisisalduseta e-vedelikke.

Sigarettide aktsiisimäär tõuseb 8 protsenti, nii et fikseeritud määr on 6,95 senti sigareti kohta ja proportsionaalne määr 30 protsenti sigarettide maksimaalsest jaehinnast.

1. jaanuaril tõuseb bensiini aktsiisimäär 56,3 sendini liitri kohta võrreldes senise 51,2 sendiga. Kütteainena kasutatava maagaasi aktsiis tõuseb 5,065 sendini kuupmeetri kohta võrreldes varasema 4,052 sendiga.

Jääb ära diislikütuse aktsiisimäära tõus, mis oli varem planeeritud 2018. aastasse. Diislikütuse aktsiisimääraks jääb 49,3 senti liitri kohta.

1. veebruaril tõusevad alkoholi aktsiisimäärad. Veel riigikogu menetluses oleva eelnõu järgi tõusevad õlle, kange alkoholi ja kuni 6-mahuprotsendilise etanoolisisaldusega veini ja kääritatud joogi (näiteks siidri) aktsiisimäärad varem kavandatust poole väiksemas mahus.

  • Õlle aktsiisimäär tõuseb 16,92 sendini etanoolisisalduse mahuprotsendi kohta liitris võrreldes senise 15,52 sendiga. Eeldades, et muud tegurid ei muutu, tõuseks 0,5 liitri 4,7-protsendilise alkoholisisaldusega õlle hind poes praeguselt 1,29 eurolt 1. veebruaril jõustuva aktsiisimuudatuse tõttu 1,33 euroni ehk 4 senti.

• Kange alkoholi aktsiisimäär tõuseb 25,08 sendini etanoolisisalduse mahuprotsendi kohta liitris võrreldes senise 23,89 sendiga. Eeldades, et muud tegurid ei muutu, tõuseks 0,5 liitri 40-protsendilise alkoholisisaldusega viina hind poes näiteks praeguselt 10,28 eurolt 1. veebruaril jõustuva aktsiisimuudatuse tõttu 10,57 euroni ehk 29 senti.

• Kuni 6-mahuprotsendilise etanoolisisaldusega veini ja kääritatud joogi (näiteks siidri) aktsiisimäär tõuseb 84,41 sendini liitri kohta võrreldes senise 77,44 sendiga. Eeldades, et muud tegurid ei muutu, tõuseks 0,5 liitri siidri hind poes näiteks praeguselt 1,43 eurolt 1. veebruaril jõustuva aktsiisimuudatuse tõttu 1,47 eurole ehk 4 senti.

• Üle 6-mahuprotsendilise etanoolisisaldusega veini ja kääritatud joogi aktsiisimäär tõuseb 1,47 eurole liitri kohta võrreldes senise 1,23 euroga. Eeldades, et muud tegurid ei muutu, tõuseks 0,75 liitri veini hind poes näiteks praeguselt 6,49 eurolt 1. veebruaril jõustuva aktsiisimuudatuse tõttu 6,71 euroni ehk 22 senti.

Allikas: Rahandusministeerium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
6 aastat tagasi

Minu käest ei saa ei Läti ega Eesti tubaka ning alkoholi pealt sentigi. Pole mul vaja elu ilusamaks juua.

mmm
6 aastat tagasi

Suund ju põhimõtteliselt õige – tervisele ja keskkonnale kahjulike toodete tarbimist tuleb ju mingil viisil kontrolli all hoida. Vastasel juhul oleks põdurast ja omaenese saasta sisse uppuvast inimkonnast järel vaid riismed.

jumal tänatud
6 aastat tagasi

arvasin juba et midagi on lahti, et hinnad ei tõuse

Pook
6 aastat tagasi

Mind see aktsiisitõus ei koti juba ammugi. Kõik joogid toome Lätist. Varsti toome ka sakuska kõik Lätist.

ju läti alkohol ei kahjusta tervist
6 aastat tagasi
Reply to  Pook

, mitte varsti, vaid juba praegu tuuakse muidki toidukaupu, autokütust, ehitusmaterjale. Alkost rääkimata.