Suur tuleohutusreid: Lääne päästekeskus saadab 100 inimest kontrollima mahajäetud hooneid

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnul on järsult tõusnud nn elustiilihukkunute arv. Foto: Urmas Lauri

Lääne päästekeskus kontrollib tänasest alates suuremate jõududega oma haldusala kuues maakonnas mahajäetud hooneid ja sotsiaalpindu – kontrollreididest võtab osa kuni 100 inimest, teatas päästeamet.

Viimane nädal on toonud mitu traagilise lõpuga tulekahju, pea iga päev on tulekahju tagajärjel hukkunud üks inimene. Lääne päästekeskuse ettevõtmise eesmärk on jõuda potentsiaalsele tulekahjule enne selle algust, et takistada inimestel ennast ja teisi ohtu seada.

Lisaks abivajajate leidmisele ja võimalusel aitamisele, on kontrollide eesmärgiks kaardistada ära maakondades paiknevad, uued problemaatilised kohad ja anda neist teada ka kohalikule omavalitsusele.

Probleemseteks kohtadeks on kasutusel mitteolevad hooned, kuhu kodutud vihma, külma ning tuule eest peitu poevad ning ka sotsiaalkorterid.

„Oleme täheldanud, et tuleõnnetusi põhjustavad mitte ainult miinuskraadid, vaid ka lihtsalt rõsked ning niisked ilmad. Sooja saamiseks ollakse valmis ohtu panema oma elu, tehes lõke sinna kuhu juhtub. Oma rolli mängib siinjuures külmarohu ehk alkoholi tarbimine ning kindlasti ka suitsetamine. Sellistes tingimustes ei ole vaja pikalt oodata, et õnnetus juhtuks,“ kirjeldas Lääne päästekeskuse juht Heiki Soodla hetkel valitsevat olukorda.

Päästekeskuse juht lisas, et siinkohal on tuleb mõista sedagi, et tuleõnnetused on tegelikult millegi muu tagajärg ja võib öelda ka, et kurb lõppvaatus.

„Viimased tulehukkunud on niinimetatud elustiilihukkunud. Asjaolu, et õnnetused nendega juhtuvad ja siiani peamiselt kas kasutuseta hoonetes või kehvas olukorras kodudes, sotsiaalpindadel, toobki välja probleemistiku, mille üheks näitajaks on võimalus nii elutseda. Kurb aga tõsi on see, et info nende inimeste sellisest elustiilist ning tingimustest on paljudel olemas, kuid ei ole väga palju neid, kes oleks valmis sekkuma,“ rääkis Soodla.

Ta lisas, et selline ignoreerimine võib tuleneda vastutuse mittevõtmise soovist või siis üldisest aja- ning rahanappusest.

Lääne päästekeskuse juht märkis, et üldise turvalisuse huvides tuleb kogukonnal, nii kohalikul omavalitsusel kui ka selle elanikel vajaduse korral toetada oma halvasti toimetulevaid liikmeid. „Seda tuleb just teha selleks, et tagada iseendale ohutu elukeskkond,“ rõhutas Soodla.

Lisaks abivajajate leidmisele ja võimalusel aitamisele, on kontrollide eesmärgiks kaardistada ära maakondades paiknevad, uued problemaatilised kohad ning anda neist teada ka kohalikule omavalitsusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
\"Päästjad\"
6 aastat tagasi

Pealekaebajad, haarake toru ja saatke aga naabrit kontrollima!

Lugeja
6 aastat tagasi

kontrollima majajäetud hooneid – mis hoone need veel on?????????
Järsku parandaks trükivead ära????????

paadialune
6 aastat tagasi

asendustegevus