President Kersti Kaljulaid tunnustas täna Lihulas aasta vabatahtlikke

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Aumärgi saanud Leini Vahtras ja Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid. Andres Hioni fotod

Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid andis täna, 10. detsembril Lihula kultuurimaja peeglisaalis üle aasta vabatahtliku aumärgid. Läänemaalt sai aumärgi MTÜ Hoovõtukeskus ja programmi Sära Silma eestvedaja Leini Vahtras.

“Tunne on uhke ja ärev,” ütls Vahtras Lääne Elule täna enne auhinnatseremoonia algust.

Vahtras sai aumärgi saamisest teada selle nädala esmaspäeva hommikul.

“Olin just hommikusöögi lõpetanud ja istusin köögis, kui mulle helistati presidendi kantseleist. Hea, et ma sel hetkel istusin. Üllatus oli ikka väga suur,” meenutas Vahtras.

MTÜ Hoovõtukeskus aitab lapsi, kes on põhikoolist õppimise pärast välja langemas. Esimene koosolek MTÜ loomiseks tehti 2013. aasta novembris koos ettevõtja Koit Uusiga.

“Ka Koit Uusi tuleb tänada ja kiita,” ütles Vahtras.

2014. aastal algasid ettevalmistused MTÜ loomiseks. 2015. aastal aastal pakkus MTÜ esimestele lastele abi.

Presidendi ootuses põlesid täna veidi enne keskpäeva Lihula kultuurimaja ees küünlad. Sadas hõredat lund. Aeg-ajalt keeras kultuurimaja ette auto, kust väljusid ja suundusid kultuurimajja aasta vabatahtlikud ja nende saatjad. Oli teada, et president saabub kella poole ühe paiku. Et ootamisaega täita, valmistasid auhinnatseremooniale saabunud laudade taga linnukujulisi helkureid, mis riputati kultuurimaja jõulukuuse okstele.

“Olen suutnud enam-vähem kõik tulijad helkureid tegema meelitada,” ütles rahvusliku käsitöö meister Maarja Jõevee.

Helkurite meisterdamist juhendasid Lihula käsitööringi liikmed.

Hiljem valmistas helkuri ka president Kersti Kaljulaid.

Kell pool üks pööras Lihula kultuurimaja ette kaks musta autot ja peatus trepi ees. President oli kohal. Väikesele hingetõmbepausile järgnes kultuurimaja fuajees lühike intervjuu ajakirjanikele.

“Vabatahtlik töö loob sidusa ühiskonna, kus kõik tunnevad, et nad on olulised,” ütles president Kaljulaid. “Igaüks, me kõik märkame, peame märkama vabatahtliku töö tegijaid, ja täna Lihulas me seda ka teeme.”

President märkis, et Eestimaa vabatahtlikud teevad oma vabast ajast sama palju tööpäevi kui mõne pisema maakonna kõik inimesed kokku oma palgatööd.

Pärast intervjuud siirdus president kultuurimaja teisele korrusele helkurit õmblema.

Auhinnatseremoonia algas kell üks kultuurimaja peeglisaalis, kus mängis jõulumuusika ja presidendi saabudes tõusis rahvas püsti. President Kaljulaid soovis kõigile head jõuluaega.

Auhinnatseremoonia avasid ja seda juhtisid Kristi Märk ja Ain Saare Lihulast.

“Tänane päev on korraldatud koos Lihula vabatahlikega, kes on meil abiks. Minu meelest on Lihula kogukond näide, kuidas on ühiselt väga palju võimalik ära teha,” ütles Eesti vabatahtliku tegevuse valdkonnajuht Eha Paas.

Paas nimetas vabatahtlikkuse alusel sündinud ettevõtluspäeva, tööta jäänud õmblejate aitamist, kohvikutepäeva, linnusemäel etendunud suurejoonelist täispikka ooperit jm.

“Vabatahtlik töö on nagu rätsepatöö, seda ei saa teha sihtrühmast mööda, ei saa teha nii, et nagu on, aga nagu ei ole ka. Vabatahtlik töö tuleb alati südamest. Te teete seda sellepärast, et teie kandi inimestel on seda väga vaja,” märkis president Kersti Kaljulaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
lapsevanem
6 aastat tagasi

Ka hea oli,et mina istusin kui nägin sellist uudist ja autasu anti inimesele,kes omal ajal palju aastaid kooli direktorina olnud ja öpetaja,mõnitas avalikult oma kooli öpilasi,tegi köik selleks ja ainuotsustaja,kes sai tema kooli sisse või mitte,mul oli töesti piinlik lugeda sellsit uudist.Kas Leini on unustanud,mis ta omal ajal koolis toimetas ja traumasid lastele valmistas ja nüüd on nagu ingel!!!!__????kes aitab lapsi,kes kooli ei suuda löpetada,,,Me pole sind sind unustanud,Leini Vahtras,,,,aga meie laste elu on hästi edasi läinud.Loodan,et mäletad neid aegu???Heategija!!!!!!!!!!!!!!!!????????????