Väikesaarte seadus lubab saarel inimesi autokastis vedada

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Saxby majakas. Foto: Urmas Lauri
Vormsi on üks kahest Läänemaa saarest, mis kuulub püsiasustusega väikesaarte nimekirja. Foto: Urmas Lauri

Riigikogus vastu võetud väikesaarte seadus lubab edaspidi vedada väikesaartel inimesi ka veoauto kastis. Sama seadusega lihtsustab ka püsiasustusega väikesaarte lisamist nimistusse, võimaldades valitsusel neid rahaliselt toetada.

Sõitjate vedamine veoauto veoseruumis või kastis on väikesaartel levinud praktika, millele erinõudeid õiguskorras seni puudusid. Edaspidi võib väikesaarel sõita veoauto veoseruumis või kastis tingimusel, et seal on tagatud sõitjatele sobiv ja ohutu koht. Sõidukiirus ei tohi sellisel juhul ületada 40 kilomeetrit tunnis.

Vormsi vallavanem Tanel Viks ütles, et tegemist on väikesaarte jaoks olulise otsusega: „Vormsi on küll suurem saar, aga mõnel väikesel saarel on see peaaegu ainuke võimalus liigelda.” Turistide sõidutamine autokastis on väga levinud Kihnul, kuid Viksi sõnul on ka Vormsil 10-15 inimest, kes regulaarsemalt või juhuslikumalt sellega tegeleb.

Uuest aastast kehtima hakkava saarte seaduse üks suuremaid muutusi oli see, et püsielanikkonnaga väikesaarte nimistut saab lihtsamini muuta. Kui varem olid saared seaduses kirjas ja nimistu muutmiseks pidi seadust muutma, siis nüüd kehtestab valitsus nimistu oma määrusega.

Väikesaarte nimistusse hakkab kuuluma saar, mille pindala on alla 100 ruutkilomeetri ja kus elas eelmise kalendriaasta jooksul rahvastikuregistri andmetel vähemalt viis inimest. Uute reeglitega lisandub järgmisel aastal väikesaarte nimekirja Aegna saar, Naissaar ja Väike-Pakri saar.

Tanel Viksi sõnul vaieldi seadust ette valmistades, kas saare viis elanikku peaks olema sisse registreeritud ühel või mitmel aadressil. „Kui ühel aadressil, siis võib ju võtta viis sõpra, ennast saarele sisse kirjutada ja teha sellest mõnusa suvilasaare, mida riik toetab,” rääkis ta.Viks lisas, et kui riik väikesaarte toetuseks raha juurde annaks, võiks ka kõik Eesti saared nimekirja kanda, aga rahapoti lahjenemine nn suvilasaarte arvelt poleks aus.

Riik toetab rahaliselt kohaliku omavalitsuse üksusi, kelle territooriumil püsiasustusega väikesaarte nimekirja kuuluv saar asub, et osutada saare elanikele avalikke teenuseid.

Seaduse poolt hääletas 77, vastu oli viis saadikut ja erapooletuks jäi üks saadik.

Püsiasustusega väikesaared on Abruka, Kihnu, Kessulaid, Kõinastu, Manija, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi ja Vormsi. Neile lisanduvad Aegna, Naissaar ja Väike-Pakri.

Hobulaid, kuhu on registreeritud üks elanik, nimistusse ei kuulu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
6 aastat tagasi

Igati mòistlik otsus. Aga ulme on see,et neil saartel kasutatavad autod ei pea tehn. ùlevaatusele minema. Nyyd on nii, et kui vanad suverehvid veel òhku peavad, sòidetakse need lòpuni. Ja kòigi liiklusohvrite ravikulud maksavad kinni korralikud maksumaksjad. Juba praegu . AGA valige ka tulevikus refi ja sotse – varsti oleme kòik vòrdselt vaesed. Sest peamine on vòrdsus. 🐷