Põhikooli arhitektuurikonkursi võitis „3+1 arhitektide” ideekavand “Lips”

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 29

 

Haapsalus konkursi peaauhinda vastu võtnud arhitektid Markus Kaasik (vasakul) ja Mihkel Meriste moodustavad kolmandiku võidutöö “Lips” autorite meeskonnast. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu põhikooli arhitektuurikonkursi 8000eurose peapreemia sai võistlustöö „Lips”, mille autorid on arhitektuuribüroost „3+1 arhitektid”.

Täna õhtul kuulutati Haapsalu kultuurikeskuses välja põhikooli arhitektuurikonkursi võitjad ja eripreemiate saajad. Konkursi teise koha ja 6000 euro suuruse preemia sai arhitektuuribüroo „b210” võistlustöö „Siksak”, ning kolmanda koha ja 4000eurose preemia Eek&Mutsovõistlustöö „Ikigai”. Välja anti ka viis 1600eurost eripreemiat.

Võidutöö “Lips” on sündinud kuue arhitekti ühistööna. Meeskonda kuuluv Mihkel Meriste ütles, et oma nägemuses püüti hoiduda kahepoolsetest koridoridest ja eesmärk oli hoida maja logistiline pool lihtne. „Muidugi pakkus meile naudingut idee, et igas koolis peab olema trepp. Tegime neid lausa kaks,” lisas tema kolleeg Markus Kaasik.

Žürii liikme, arhitekti Toomas Tammise sõnul eristus võidutöö selle poolest, et ideekavandi autorid oli põhjalikult vaadelnud koolimaja enda toimist. Ta lisas, et koolimaju ehitatakse pikaks ajaks ja sellepärast on igasugune ettepoole vaatamine oluline.

Tammise sõnul oli arhitektuurikonkurss ise haruldaselt rikkalik ja esitati palju innovatiivseid lahendusi. „Võidutöö oli teistega võrreldes rohkem lõpetatud ja läbi mõeldud,” lisas ta.

Kuigi Haapsalu põhikooli arhitektuurikonkurss kuulutati välja suvel ja korraldajad pelgasid, et äkki osalejaid ei tulegi, saabus üle ootuste palju võistlustöid – kokku 20. Nende hulgast tegi valiku žürii, millesse kuulusid Eesti arhitektide liidu poolt arhitektid Ell Väärtnõu, Kaire Nõmm ja Toomas Tammis, Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni ning Haapsalu linnapea Urmas Sukles, aselinnapea Liina Põld ja linnaarhitekt Anu Joost.

Lisaks varemlubatud kolmele auhinnalisele kohale lisas Haapsalu linnavalitsus auhinnafondi 8000 eurot eripreemiateks.

Kõik Haapsalu põhikooli arhitektuurikonkursile esitatud võistlustööd on välja pandud Haapsalu kultuurikeskuse fuajees, kus saab neid uudistada 30. novembrini.

Haapsalu uus põhikool tuleb praeguse Nikolai kooli kohale. Nikolai kool lammutatakse, kuid alles jääb Lihula maantee äärne õppehoone, milles tegutseb Tallinna ülikooli kolledž.

 

Haapsalu põhikooli arhitektuurikonkursi võitjad

I preemia – „Lips”, „3+1 arhitektid” (Gert Guriev, Markus Kaasik, Kerstin Kivila, Mihkel Meriste, Andres Ojari, Ilmar Valdur)

II preemia – „Siksak”, „b210” (Katrin Tõugu, Mari Hunt, Aet Ader, Kadri Klementi, Mari Möldre, Arvi Anderson, Zane Kalnina, Nele Šverens)

III preemia –„Ikigai”, „Eek&Mutso” (Margit Mutso, Madis Eek).

Ergutuspreemiad

„Kajakas” – „Metusala arhitektid” (Egon Metusala)

„Merihobu” – „Nordprojekt”/„TrilogStudio”/„Positiivne Pinnavorm” (Olavi Kukk, Kristjan Tõlk, Lidia Zarudnaya)

„Pool kaheksa” – „Kuu”/Juhan Rohtla (Liis Juuse, Juhan Rohtla)

„Tare,Ahhoi!” – Emil Urbel (Emil Urbel, Kristjan Naaris)

„Vahvel” – „Salto” (Ralf Lõoke, Maarja Kaasik, Martin McLean)

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments