Juhtkiri: Haapsalu turuga on kehvasti

Lääne Elu

info@le.ee

Keskerakonna nelja aasta tagune valimislubadus Haapsalu turg uuendada on täitmata. Justkui sellest veel vähe oleks, on turgu haldava Haapsalu Linnahoolduse juhi Alo Lõpsi ning ka Haapsalu volikogu juhi Jaanus Karilaiu käitumine taunimisväärne.

Karilaid ja Lõps otsustasid oma ametikohalt minema lüüa turu perenaise Katrin Rannamäe, sest viimane söandas avalikult välja öelda, et turg laguneb ning renoveerimistööd on pooleli jäänud. Lõps püüdis Lääne Elule selgeks teha, et turuprobleemidest kirjutamiseks pole vähimatki põhjust.

Esiteks võiksid linna- ja linnafirmajuht aru saada, et Eestis kehtib sõnavabadus. Turu perenaine ei avalikustanud ettevõtte ärisaladust, vaid rääkis seda, mida võib igaüks oma silmaga näha, mistõttu pole põhjust teda oma ametikohalt ära ajada.

Müüjad külmetavad praegu lausvihma käes, sest kitsukesed varjualused ei kaitse neid ega kaupa ja keset turuplatsi laiutab hiiglaslik veelomp. Plats on küll asfalteeritud, kuid vee ärajooksu pole ehitatud. Turuhoone esikülg on värvitud, tagakülg mädaneb.

Täitmata valimislubadus iseenesest on juba halb, veel halvem aga on see, kuidas turu puhul üldse asju on aetud. Olukord on paranemise asemel muutunud halvemaks, kuigi näiliselt oleks nagu parem. Kõik see teeniks justkui eesmärki näidata, et kõik on korras. On investeeritud, on tehtud, suures osas küll vahetult enne valimisi, aga ikkagi tehtud.

Turu eest vastutajad räägivad õhinal plaanist ja eskiisist, kuigi kellelgi pole vähimatki aimu, kui palju võiks uuendamine maksta ja millal seda kõike tehakse. Nii tekibki lõpuks tunne, et Haapsalu turg on nagu miraaž, mida imetleda, ja häda sellele, kes keeldub seda tegelikkuseks pidamast.
See kõik on ennekuulmatu ja kuuluks nagu mingisse teise aega ja riiki. See, kuidas turul asju seni on aetud, on ennekuulmatu ja sündsusetu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
peedu tarkmees
6 aastat tagasi

penskarid ja vanurid on siinmaal koormuseks võiks ise aru saada kus nende koht on ,kalmistu kui ei teeni hakka astuma

plära
6 aastat tagasi

See ongi turumajandus.

REIN
6 aastat tagasi
Reply to  plära

See on Lõp(s)umajandus.

einoh
6 aastat tagasi

Kuhu sai turu taastamiseks mõeldud raha,kas linnavalitsejad teavad sellest midagi….

Ottomar Udupea
6 aastat tagasi

Kas Te tõesti arvate, et Karil. kotib mingi Haapsalu turu juhataja ja inimeste arvamus? Tal on täiesti pohlad sellest. Tal on tähtis, et tema seltskond on võimul ja tema saab oma papi kätte. Tüüpiline kesik oma toiduahelas. Sukl. on vaja Karil. ja Karil. on vaja Sukl. Muidu süsteem ei toimi ja võim ja nuts võib hakata nendest mööda liikuma.

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Ootada on veel paari ämbrit s…a ventilaatorisse, et Karilaid ja Vikman korralikult määritud saaks. Turu teema puhtalt üheltpoolt Karilaid, kui valmislubaduse välja andja ja teiseltpoolt Karilaid , kui asutuse nõukogu esimehe asi. Kusagil eemal proovib Urmas valget ülikonda selga, et tulla süütu kõrvaltvaatajana ja päästjana mängu. Tõnu pole rumal.

Imelik
6 aastat tagasi

Ning milline võimalus on sinu arvates sellisest “konspiratiivsest suhtekorraldusprojektist” väljuda linnapeal “valges”? Linnapea vajab Karilaidu nagu õhku.
Kokkuvõtvalt – ära eksita inimesi!

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Linnapeal on Vikmani vaja, kui õhku. Kogu kommunaali jama saab tema kaela ajada. Vaata, kes millises nõukogus istub. Aga praegu on vaja linnapeal paika panna ka jõudude vahekord volikoguga. Linnapea hoiab praegu kogu sellest kismast eemale ja üritab end mitte määrida. Homme paistab.
Nb. Suvisel parkimismöllu ajal oli selgelt näha, et keegi seda üritas suunata.

Imelik
6 aastat tagasi

Sel juhul on küllalt põhjust alustada tööd volikogus umbusalduse avaldamisega volikogu esimehele. Niiöelda kutsuda volikogu esimees ja allasutuse juht “vaibale”.
See näitaks volikogu suhtumist taolisse poliitikasse (“telefoniõigus”, adekvaatse kriitika vaigistamine).

Selgeltnägija Anatoli
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Mitte midagi ei juhtu. Esmaspäeval käivad kõik ringi nägudega nagu midagi pole juhtunud. Tegelikult polegi ju….

ootan!
6 aastat tagasi

Turg oli ju täpselt sama ka enne Suklese linnapeaks taasvalimist.Kas neid valituid tagasi kutsuda ei saa või ?Ootan turgu,mis on avatud ka õhtuti,ja mitte vaid neljapäeviti.NB!

nii on
6 aastat tagasi
Reply to  ootan!

Just, selles on täpselt sama suur osa ka linnapeal Suklesel. Ja ärgem unustagem ühte kuldreeglit,mis Haapsalu linnas kehtimas on. Siin linnas ei vallandata ega edutata mitte kedagi ilma Urmas Suklese nõusolekuta või käsuta!!!

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Ma julgen arvata vastupidist. Kui on korralik turg koos infraga, siis leiavad siia teed paljud müüjad. Ja plats on parajalt suur (2200 m²), et rajada paviljonid, katusealused,kauplejatele laoruumid, WC-d, pesuruumid. Selleks, et teada saada, mida tahta, võiks linnaisad teha väikse turnee mööda Eesti linnade turge. Ei pea selleks Israeli või Itaaliasse sõitma. Praegune seis meenutab turu väljasuretamist, perenaisele jalaga, asfalteeriti kuidas juhtus (et jumala eest müüjaid ei oleks ), turuhoonele pandi fassaadile natuke värvi ja turu ümber negatiivse fooni loomine Facebookis.

hi-hii
6 aastat tagasi

Kaubanduskeskustest pealinnas võib mõni pankrotti minna,turg ei iialgi.Kaubavalik on meil ikka väike,ka lapsele kombekat poest ei ole võtta,kartul e-ainetega.Aga sõidame siis Balti jaama turule…

uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Teisest küljest vaadates-kui tippaegadel 15 müüjat ja harilikult ca 4-6 + paar riidemüüjat on nii väiksel linnal kui Haapsalu üldse sellist lahmakat turuplatsi vaja.Piisaks ühest hoonest 15-20 kauplemiskohaga.
Mis puutub hr.Karilaidu siis Tema retoorika ja käitumine on pärast erakonna võimule tulekut kõvasti muutunud kuid liigne suupruukimine seda ajakirjanduse vahendusel pole kunagi asjadele kasuks tulnud.