Reformierakonna soov volikogus fraktsiooni moodustada takerdus Haapsalu põhimääruse taha

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Reformierakondlasest linnavolinik Urmas Koppe esitas volikogule avalduse Eesti Reformierakonna fraktsiooni moodustamiseks Haapsalu linnavolikogus, kuhu kuuluks osa opositsiooni linnavolinikke – lisaks talle ka Lauri Luik (Reformierakond), Toomas Vallimäe (EKRE) ja Heinar Tuulberg (SDE). Paraku lubab Haapsalu põhimäärus fraktsiooni kuuluda vaid ühe ja sama valimisnimekirja liikmetel.

„Ma esitasin avalduse enne seda, kui volikogu eelmisel reedel otsustas, et kuni uue põhimääruse vastu võtmiseni lähtutakse Haapsalu linna senisest põhimäärusest. Ja selle järgi ei saa me praegu fraktsiooni moodustada, nagu me seda praegu tahtsime,“ selgitas Koppe.
Ta lisas, et valimisliidu Meie Inimesed kaasamist fraktsiooni ei arutatud.

Haapsalu linna põhimäärus ütleb, et fraktsiooni saavad moodustada vähemalt neli samast nimekirjast valitud volikogu liiget. Koppe viitas, et Ridala valla põhimäärus seda lubaks.
„Seal on kirjas, et fraktsiooni võivad moodustada kolm volikogu liiget ja polnud lisatud, kas nad peavad olema ühest nimekirjast või mitte,“ märkis ta.

Nüüd sõltub Koppe sõnul edasine sellest, milline tuleb Haapsalu uus põhimäärus – kas uus põhimäärus lubab seda või mitte. „Ma arvan, et oleks mõistlik, kui seda lubataks teha. Me ei ole veel omavahel arutada jõudnud, kas me teeme ka vastava ettepaneku, me ei tea praegu ka, milline põhimääruse projekt tuleb – võib-olla see ju lubabki meil fraktsiooni teha.“

Fraktsiooni kuulumine annaks Koppe sõnul opositsioonipoliitikutele parema võimaluse ühtse joone kujundamiseks ja otsuste kujundamiseks.
„Lisaks see, et fraktsioon saab ühe koha volikogu juhatuses ja oleks positiivne, kui oluliste teemade arutamisel oleks juhatuses ka üks opositsiooni liige,“ selgitas ta, miks fraktsiooni moodustamine neile oluline on.

„See oleks demokraatlikum ja läbipaistvam poliitika ning annaks tunnistust, et koostööks ollakse valmis ka tegudes,“ lisas Koppe.

Linnavalitsus peab Haapsalu linna põhimääruse eelnõu esitama volikogule arutamiseks hiljemalt 30. novembril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments