Tervishoiutöötajad peavad kindlasti oma ID-kaardi sertifikaadid uuendama sel nädalavahetusel

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: Lemmi Kann
Foto Arvo Tarmula

Arstidele, õdedele ja apteekritele avatakse reede keskpäevast kuni pühapäeva hilisõhtuni eelisjärjekord ID-kaardi sertifikaatide kauguuendamiseks. Lisaks avab politsei- ja piirivalveamet viie suurhaigla juures ajutised teeninduspunktid, mis on valmis arste, õdesid ja apteekreid abistama laupäeval ja pühapäeval kell 10-15.

Tervishoiutöötajad, kellel kauguuendamine ei õnnestu, saavad seega sertifikaate uuendada ajutistes teeninduspunktides Tartu Ülikooli Kliinikumis, Pärnu Haiglas, Ida-Viru Keskhaiglas (ainult laupäeval), Lääne-Tallinna Keskhaiglas ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglas või PPA piirkondlikes esindustes.

„Inimeste terviseandmete kaitse on meie esmane prioriteet, mistõttu on sertifikaatide sulgemine ainumõeldav,“ ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „Selleks, et tagada tervishoius e-teenuste toimimine, on väga oluline, et tervishoiutöötajad, kel on turvariskiga ID-kaart, uuendaksid selle ära esimesel võimalusel veel sel nädalalõpul. Tõrkeid võib haiglates lähinädalatel siiski ilmneda, mistõttu palume nii tervishoiutöötajatelt kui patsientidelt mõistvat suhtumist — selle sammuga kaitseme inimeste terviseandmeid.“

Nädalavahetusel saavad sertifikaate kauguuendada ainult need, kellele ID-kaart on töövahend: eelkõige meditsiini-, pääste-, kohtu- ja julgeolekuvaldkonnas töötavad inimesed.

Turvanõrkusega ID-kaartide sertifikaadid suletakse reedel, 3.11 kell 24.00.

Kuidas kauguuendada ID-kaardi sertifikaati – juhend tervishoiutöötajale

  • Esmalt kontrolli lehel https://www.politsei.ee/id-kaardi-kontroll/, kas sinu ID-kaardi sertifikaadid vajavad uuendamist.
  • Kui sinu ID-kaardi sertifikaadid vajavad uuendamist (kaart on välja antud alates 16.10.2014), siis vaata ära uuendamise õppevideoja varu uuendamise ajaks endale paber ja kirjutusvahend, sest uuendamise käigus antakse sulle uued PIN-koodid ning vanad kaotavad kehtivuse.
  • Mine veebilehele www.id.eeja tõmba arvutisse uus ID-kaardi tarkvara. Seejärel ava ID-kaardi haldusvahend ja uuenda sertifikaadid.
  • Kui kasutad tööarvutit ja tööandja on ID-kaardi tarkvara juba uuendanud, siis ava kohe ID-kaardi haldusvahend ja uuenda sertifikaadid.
  • ID-kaardi uuendamise tarkvara tunneb isikukoodi põhjal ise ära, et oled tervishoiutöötaja.
  • Eelisjärjekorras saad sertifikaate uuendada alates reedel, 3.11 kella 12 kuni pühapäeval, 5.11 kella 23.59.
  • Kui kauguuendamine ei õnnestu, mine kas Politsei- ja Piirvalveameti piirkondlikku esindusse või ajutisse teeninduspunkti Tartu Ülikooli Kliinikumis, Pärnu Haiglas, Ida-Viru Keskhaiglas (avatud ainult 4.11), Lääne-Tallinna Keskhaiglas või Põhja-Eesti Regionaalhaiglas. Teeninduspunktid on nädalavahetusel avatud kell 10-15.
  • ID-kaardi uuendamisega seotud tehniliste küsimuste korral helista ID-kaardi infoliinile 1777.
  • Muud infot, sh ka PPA teeninduste lahtiolekuaja kohta, saab infotelefonilt 612 3000, mis töötab iga päev kell 8–19.
  • Rohkem infot ID-kaardi sertifikaatide uuendamise kohta leiab veebilehelt www.id.ee.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
gustav@infonet.ee
6 aastat tagasi

Esmaspäeva hommikul saavutab segadus tervishoius kõrgpunkti. Tervishoiutöötajate registris puuduv tugipersonal – ehk registratuur, tehnikud, toidu tellijad, perenaised ei pääse enam isegi haigla arvutisse ehk intranetti, sest puudub alternatiivne võimalus sisselogimiseks…