Haapsalu raamatukogus on üleval Eugène Boudini reprode näitus

Näituse avamine. Foto erakogu

Haapsalu raamatukogus (Posti 3) on alates 21. oktoobrist üleval prantsuse maalikunstniku Eugène Boudini reprode näitus “Pilved ja taevas”.

Tööd on osa MuMa ehk André Malraux’ nimelise moodsa kunsti muuseumi kollektsioonist ning jõudsid Haapsalu raamatukogusse seoses traditsioonilise perepäeva üritusega, mis tänavu kandis nime „Pilvede all“.

Eugène Boudin sündis 1824. aastal Honfleuris Normandias. 20-aastaselt rajas ta oma piltide raamimise ja paberiäri, mida hakkasid külastama kohalikud kirjanikud ja kunstnikud, kelle kaudu tärkas noorel Eugène’il huvi joonistamise ja maalimise vastu. Paar aastat hiljem otsustas ta end juba jäägitult maalikunstile pühendada. Äraelamiseks maalis ta natüürmorte, olmestseene ja kohalikust kõrgklassist portreid.

Alates 1848. aastast reisis Eugène palju, otsis oma stiili ja jõudis lõpuks lemmikteemade – mereäärsete, paatide ja sadamate – kujutamiseni. Esimene näitus toimus 1857. aastal Pariisis, aasta hiljem kohtus ta Claude Monet’ga, kes on sel ajal kõigest 18aastane. Boudin’i mõju noorele kunstnikule on märkimisväärne. 1859. aastal osales ta esmakordselt Kunstiakadeemia korraldatud aastanäitusel, kus jääb silma Charles Baudelaire’ile. Samal aastal kohtus ta ka Gustav Courbet’ga.

1860ndatel läks Pariisi akistokraatia seas Normandias puhkamine moodi. Eugène Boudin alustas samal ajal väikeseformaadiliste tööde maalimisega, kujutades neil peamiselt lõõgastuva kõrgklassi elu-olu, jalutuskäike ja vestlusi. Kuigi publik ei saanud tema maalidest veel suurt midagi aru, on kriitikud noort kunstnikku juba märganud ning ka kuulsad ametivennad hindasid tema töid kõrgelt. Jean-Baptiste Corot ristib Eugène’i “taevaste kuningaks”. Ta osales ka esimesel impressionistide näitusel, kuid ei pidanud end siiski lõpuni välja rühmituse liikmeks.

Eugène Boudin suri 1898. aastal Deauville’s Normandias, jättes endast maha üle 400 teose.

MuMa muuseum asub Le Havre’i linnas, kus on sündinud või kasvanud sellised kunstnikud nagu Monet, Dubuffet, Friesz, Dufy ja Braque. Muuseumi praeguse hoone avas André Malraux 1961. aastal. Muuseum on tuntud oma 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi kollektsiooniga (impressionistide ja fovistide teosed, Boudini ateljee maalid, Marande’i pärandus).

Hélène Senn-Fouldsi annetus muuseumile 2004. aastal tõi MuMasse Prantsusmaa olulisema impressionistide maalikollektsiooni väljaspool Île-de-France’i piirkonda. Nii on muuseumil arvukalt Monet’, Renoir’, Pissarro, Sisley, Degas’ maale, samuti Courbet’ ja Corot’ teoseid.

Näitust on Haapsalu raamatukogu lugemissaali fuajees võimalik vaadata novembrikuu jooksul. Näitus jõudis raamatukogusse tänu Stephane Clavelile ja Prantsuse Instituudile Eestis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments