Ridala kool tähistas koos Soome sõpradega kahe riigi sünnipäeva

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10


Ridala kooli esinejad, koorijuht Anne Pääsuke, direktor Milve Viigand ja rahvatantsuõpetaja Hilja Tamm. Foto: Tarmo Jõgis

Läinud nädalal, 11.-14. oktoobrini olid Ridala põhikooli 40 õpilast-õpetajat Soomes, et pidada koos ammuste sõpradega kahe riigi 100. sünnipäeva. Suure tähtpäeva puhul andsid Ridala, Haapavesi linna Hyttikallioni ja Mäkirintee kooli õpilased ühiskontserdi. Kõlas ühendkoori esituse mõlema maa hümn.

„See oli võimas!” ütles Ridala kooli direktor Milve Viigand. Soome õpilased esitasid veel laulu kahest kõrvutikasvavast puust, Eesti ja Soome puust, millel kummalgi sada oksa ja sada juurt, võras sada linnupesa. Ridalast esinesid 4.-5. klassi ja 8.-9. klassi rahvatantsurühmad, laulusolistid ja -ansambel.

Koos kaunistati saal, seinale kinnitati sügistuules lendlevad kirjud lehed ja kahe riigi puud.

Hyttikallioni koolis õpilastele, õpetajaile ja lapsevanemaile antud kontserdist võtsid osa ka Haapavesi linnavalitsuse ametnikud ja linnapea.

Nelja reisipäeva sisse mahtus muudki huvitavat: pallimängud, velorattavõistlus, Oulu loodusmuuseum ja Eedeni veepark, proovid. Käidi ka koolitundides.

Ent kõige tähtsam oli suhtlemine: õpilased ja õpetajad vahetasid meiliaadresse, arutati koostöövõimalusi. Õhtud olid õpetajate ja õpilaste endi päralt ja veel hilisõhtul võis akendest näha meie õpilaste kohapeal sündinud isetegevuskavasid. Nalja ja naeru jagus kõigile, tuju oli ülev, kirjeldas Viigand.

„Õpilased on seda meelt, et sellised õppereisid arendavad suhtlemis- ja keeleoskust, laiendavad silmaringi ja õpetavad toime tulema mitmesugustes olukordades,” ütles Viigand. „Leppisime kokku, et järgmine kohtumine on paari aasta pärast Ridalas.”

Sõprussuhted Haapavesi linna ja Ridala põhikooli vahel on kestnud veerandsada aastat. Õpilaste esimene reis Haapavesile sai teoks 1993. aasta oktoobris.

„Alustasime 1992. aastal õpilaste kirjavahetusest ja loodusprojektist,”meenutas Viigand. „Tihe koostöö on käinud kõik need aastad: meie õpilaste õppereisid Soome ja vastupidi, suhtlemine perekonniti, loodusprojektid ja õpetajatevaheline koostöö; kirjavahetus, Ridala õpilaste soome keele tunnid.”

Viigand lisas, et õpilastest polnud keegi varem Haapavesil käinud. Küll on seal aastaid tagasi käinud praeguste õpilaste vanemad, aga nad olid siis Ridala kooli õpilased.

Helsingist linnulennult 450 km põhja poole jääv Haapavesi on Ridala valla sõprusvald. Kooliga koos käis Haapavesil ka Ridala valla esindus, kel oli tööalaseid kohtumisi linnavalitsuses jm.

Ridala kooli kontsertreisi toetasid kultuurkapitali Läänemaa ekspertgrupp, Ridala vallavalitsus ja Haapavesi linnavalitsus.

Fotod: Tarmo Jõgis

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kjlköl
6 aastat tagasi

uyiujoikpmlö,