Nelli Differt Tallinna Mõõgast: nii ja naa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Noor ema Katrina Lehis (vasakult) ja Nelli Differt pidasid Tallinna Mõõga eelse treeningulaagri Haapsalus. Foto:: Arvo Tarmula

Noor ema Katrina Lehis (vasakult) ja Nelli Differt pidasid Tallinna Mõõga eelse treeningulaagri Haapsalus. Foto:: Arvo Tarmula
Haapsalu naisvehklejad Katrina Lehis ja Nelli Differt jõudsid Tallinna Mõõga MK-etapil põhivõistlusele, kuid mitte paremate hulka.

Reedesel alagrupiturniiril tunnistas Nelli Differt (endine Paju) ainult võite ja pääses lisamatšideta laupäevasele põhivõistlusele 64 parema hulka.

„Kolm vastast olid tugevad, aga tuttavad. Ukrainlasega olin enne olnud koos treeningulaagris ja vehelnud möödunud aastal. Šveitsi ja Austria vehklejad olid mulle vehklemisstiili poolest ebamugavad ja alguses pelgasin neid. Õnneks ei osutanud nad väga tugevat vastupanu,” rääkis Differt reedese võistluspäeva kohta.

Differti sõnul oli ta võistluseks hästi valmis nii füüsiliselt kui ka vaimselt. „Enne oli kaks nädalat tugevate välismaa vehklejatega trenni,” ütles ta.

„Vaimses plaanis suutsin end võistluseks üles kütta. Vehklemises on väga tähtis olla esimesest torkest alates võitluslik,” lisas Differt.

Laupäevase turniiri avamatš Venetsueela vehkleja Maria Martinezega oli haapsallase sõnul mõlemalt poolt närviline. Otsustava torke tegi Differt ja sai 13:12 võidu. „Algus oli ärev. Teadsin, et vastane on temperamentne ja minule ebamugav. Oleksin võinud kindlamalt võita, tegin vigu, aga lõpp hea, kõik hea,” ütles ta.

32 parema seas vehkles Differt itaallase Rossella Fiamingoga ja kaotas 11:15. „Ma ei ole jõudnud seda matši üle vaadata ega analüüsida, aga algus oli võrdne. Kui ta ka pääses paari torkega ette, sain ta jälle kätte. Nii oli seisuni 11:11. Siis tegi Fiamingo ühe üksiku torke ja kiiresti veel teise. Hakkasin kiirustama ja kaotasin. Puhtalt minu viga,” kommenteeris ta.

Kokkuvõttes sai Differt 203 vehkleja seas 23. koha. „Nii ja naa,” hindas ta võistlust. „Kui võistlusele lähed, lähed võitma. Tegu pole ju rahvaspordiga. Oli aga positiivne, et alagrupis võitsin kõiki vastaseid. Seda pole ammu juhtunud, ühe kaotuse olen ikka saanud.”

Pärast emakssaamist tippsporti tagasi pürgiv Lehis sai alagrupis nelja võidu kõrvale kaks kaotust, mis tähendas, et laupäevasele põhiturniirile jõudmiseks tuli tal alistada veel kaks vastast.

See õnnestus. Esimeses reedeõhtuses matšis sai ta 15:6 jagu Taani vehklejast Emilia Cecilie Borryest ja teises Prantsuse vehklejast Joséphine Jacques André Coquinist 15:12.

Lehise turniir lõppes laupäeval 64 parema hulgas, kus tal tuli vastu võtta 11:15 kaotus Roberta Marzanilt. Lõpuprotokollis sai Lehis 51. koha.

Endine haapsallane Kristina Kuusk pääses tänu heale kohale maailma edetabelis põhiturniirile otse, nagu ka Julia Beljajeva. Avakohtumises alistas Kuusk Luksemburgi vehkleja Lis Rottler-Fauschi 11:10 ja 32 parema seas Lehise välja lülitanud Roberta Marzani 15:12.

Kaheksandikfinaalis pidi Kristina Kuusk vastu võtma 15:8 kaotuse Julia Beljajevalt, kes lõpuks sai kolmanda koha. Kristina Kuuse koht lõpuprotokollis oli 13.

Pühapäevasel võistkonnavõistlusel läks Eesti koondis koosseisus Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk ja Katrina Lehis kaitsma mullust esikohta. Koondise ankrunaine Irina Embrich oli eemal vigastuse tõttu. Avamatšis saadi jagu Soomest 45:26, kuid teises ringis tuli vastu võtta 21:26 kaotus Saksamaalt. Edasi sai koondis võidu nii Ukraina (45:31) kui ka Venemaa (38:31) üle ja tuli viiendaks.

Nüüd hakkab Eesti koondis valmistuma Hiina MK-etapiks, mis peetakse 10.–12. novembril. Sinna sõidab tõenäoliselt ka Differt, sest Lehis väikese lapsega nii pikka reisi ette ei võta ja Embrich ilmselt selleks ajaks vigastusest ei parane.

Differt on tänavu näidanud suurepärast vehklemist teiste eestlaste vastu, kuid rahvusvaheliselt ei ole läbi murdnud. „Omavahel tunneme üksteist nii hästi, et võidab see, kellel on hea päev,” ütles Differt.

„Näen, et ongi vaja rohkem võõrastega vehelda. Seda olen nüüd saanud ja saan edaspidi ka. Järgmisel nädalal sõidame Poola treeningulaagrisse,” lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments