Neeme Suur loobus maavanema kohast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri
Neeme Suur. Foto Urmas Lauri

Lääne maavanem Neeme Suur otsustas eile, et loobub ametist, et osaleda Lääne-Nigula volikogu töös. Maavanem ei saa volikogu liige olla. Üksiti saab Suurest Lääne-Nigula volikogu esimees.

„Kirjutasin kolmapäeval kaks avaldust. Ühe valla valimiskomisjonile, et osalen volikogu töös. Teise riigihalduse ministrile, et palun end vabastada maavanema ametist,” ütles Suur Lääne Elule. Sotsiaaldemokraadist Suur sai valimistel Lääne-Nigula vallas 170 häält.

Suurele pakkus volikogu esimehe kohta Lääne-Nigulas valimised võitnud VL Ühinenud Kogukonnad. „Meil endal tingimusi esitada polnud võimalik, aga on loogiline, et kui koos valitsetakse, siis jagatakse vastutust ja ameteid,” ütles Suur.

Teisipäeval terve päeva koalitsiooniläbirääkimisi pidanud VL Ühinenud Kogukonnad esinumber Mikk Lõhmus kinnitas, et eelkokkulepe koalitsiooni loomiseks on olemas ja see kirjutatakse alla reedel enne uue volikogu esimest istungit. Eelkokkuleppi järgi saavad volikogu esimehe koha sotsiaaldemokraadid, kelle kandidaat sellesse ametisse on Suur.

„Kui luua koalitsioon, siis tuleb jagada ka vastutust. Ei saa kõiki kohti endale ahnitseda. See ei oleks võrdne valitsemine,” ütles Lõhmus. Lõhmuse liidul on volikogus 14 kohta, sotsidel kuus. Peale volikogu esimehe koha lähevad sotsidele külaelu- ja sotsiaalkomisjon.

EKREt (3 kohta volikogus) ja Reformierakonda (2) kolitsiooni ei kaasatud.

EKRE Lääne-Nigula esinumber Hardi Rehkalt ja Reformierakonna esinumber Marek Topper ütlesid, et said teisipäeva õhtul telefonikõne, kus neile anti teada, et koalitsioon on sõlmitud sotsiaaldemokraatidega. Mõlemad esinumbrid kinnitasid, et pettunud nad ei ole. „Olin kogu aeg arvestanud, et mingit koalitsiooni ei tule. Pigem oli üllatav, et korraks oli see võimalus õhus,” ütles Rehkalt.

Rehkalt märkis, et läbirääkimistel ütles ta välja, et sotsidele volikogu esimehe koha andmine võib tekitada probleeme. „Ma ei tea, kas oleks tekitanud, aga tundsin, et mõistlik oli see kohe alguses välja öelda,” ütles Rehkalt.

Topper ütles, et jääb rahumeeli opositsiooni. „Kahekesi on targem opositsioonis olla kui kellegi küljes ripatsina rippuda,” ütles Topper.

Neeme Suur on olnud Risti vallavanem ja volikogu esimees ning riigikogu liige.

Neljapäeval teatas riigihaldusminister Jaak Aab, et riik valmistab ette korralduse eelnõu, millega vabastatakse ametist need maavanemad, kes osutusid valituks kohaliku omavalitsuse volikokku ja on avaldanud ühtlasi soovi volikogus tööle asuda.

Aabi sõnul on sellise avalduse teinud seni viis maavanemat: Harju maavanem, kes asub tööle Tallinna linnavolikogus, Lääne maavanem, kes asub tööle Lääne-Nigula vallavolikogus, Lääne-Viru maavanem, kes asub tööle Rakvere linnavolikogus, samuti Põlva valla volikokku pääsenud Põlva maavanem ning Võru linna volikokku pääsenud Võru maavanem.

BNS

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nagu
6 aastat tagasi

õndsal vene ajal, kui ei kõlband enam lihakombinaati, pandi sauna direktoriks

valija
6 aastat tagasi
Reply to  nagu

Aga selle vahega, et saunadirektor oli palgaline koht, volikogu esimees aga seda ei ole, kui volikogu ei otsusta teisiti.