Lauri Luik: lahingus pooli ei vahetata

Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

 

Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Esiteks tänan kõiki Haapsalu inimesi, kes käisid valimas ja oma arvamust avaldasid. Valija tahe on demokraatlikus ühiskonnas püha ning väärib austust.

Olen alati asjaajamistes katsunud hoida konstruktiivset ja mõistlikku joont, nii plaanin ka Haapsalu linnavolikogus tööle asudes käituda. Üks asi tuleb aga enne puhtalt lehelt alustamist ära klaarida, sest nii on õige. Jätsin selle kirjatüki teadlikult valimistejärgsesse aega, kuna ei soovinud lisada vürtsi märtrioreooli võtjatele, eesotsas Urmas Suklesega, kes erakonnale selja pöörasid ja avalikkusele moonutatud juttu esitasid.

Musta pesu avalik pesemine pole ilus, seetõttu hoidsime oma selgitused emotsioonitud ning konkreetsed. Vastaspool käitus erinevalt, mängides lolli ja kuritarvitades emotsioone. Jätkuvalt kehtib põhimõte, et reformierakondlane kandideerib Reformierakonna nimekirjas, mitte selle vastu. Kui erakonna nimekiri ei kõlba, pole ka see probleem. Õige mees astub sellisel juhul erakonnast ise välja. No ei saa nii, et kapten hüppab üle parda ning pärast on solvunud, miks laev ilma temata edasi sõitis ega läinudki põhja.

Olen täiesti päri, et inimesi ei huvita mingi erakonnasisene saagimine. Ei peagi huvitama. Aga mind, kes ma olen ühes Suklesega erakonnas 2000. aastast Haapsalu ja Eesti heaks töötanud, puudutas see rängalt. 2017. aasta alguses sai enam-vähem selgeks, et Reformierakonna Haapsalu piirkonna juht Sukles plaanib valimistel välja tulla erakonnaga konkureeriva nimekirjaga. See polnud omade jaoks üllatus, kuna viimastel aastatel on Sukles korduvalt esinenud erakonnavastaste väljaütlemistega, mis päädis 2015. aasta riigikogu valimistel koguni sellega, et ta soovitas meie peamise poliitilise rivaali Keskerakonna valimislehes hoopis Jaanus Karilaidu valida. Neid näiteid on veel.

Sukles lõi pretsedendi, kui piirkonnajuhina otsustas erakonna vastu oma nimekirja teha ning välistas osade erakonnakaaslaste kandideerimise selles liidus, antud juhul erakonna Ridala piirkonna juhi Reimo Nebokati ja maakonnajuhi ehk minu. Õigustus selleks on juba Suklese suust kõlanud – et saada rohkem hääli ja säilitada oma positsioon. Vaadates valimistulemust, kandis see kaalutlus sel korral vilja. Oleks kandnud ka siis, kui teda erakonnast välja poleks arvatud. Ma respekteerin kõrgelt Suklese valimistulemust, kuid ei austa absoluutselt tema reeturlikku käitumist.

Aasta algusest saadik proovisime Suklest veenda, et üheskoos edasi minna oleks kõige mõistlikum. Kõik osapooled teadsid, et erakonna vastu kandideerimine tähendab erakonna põhikirja punkti 10.1 lg 5-ga vastuollu minekut ning sellega erakonnast lahkumist. Põhikiri sätestab, et erakonna liige on kohustatud mitte osalema mistahes grupi, ühenduse või organisatsiooni töös, mille eesmärgid või tegevus on vastuolus erakonna programmiliste põhimõtetega. Erakonna vastu tehtud valimisliit, milles keelatakse osadel erakonnaliikmetel kandideerida, on seda kõige ehedamal kujul.

Samal ajal, kui Sukles valimisliitu kokku pani, kandideeris ta Hanno Pevkuri meeskonnas erakonna juhatusse. Hanno võitis ja mõned nädalad hiljem kutsusime kokku koosoleku, kuhu tuli ka Suklese toetatud Reformierakonna esimees Pevkur, et veenda Suklest ikka omadega jääma. See ei aidanud. Ei aidanud ka erakonna peasekretäri Tõnis Kõivu pöördumine ega meie palved. Poole aasta vältel proovisime erakonnakaaslasi korduvalt veenda, nii vestlustes kui kirja teel, aga asjatult. Rõhutasime, et erakonna vastu kandideerimine on kohaliku organisatsiooni lõhkumine ning see on erakonnale halvim, mis juhtuda saab. Kahjuks jäid kõik osalised endile kindlaks. Suklese esialgne lubadus võtta oma nimekirja vaid kaheksa Haapsalu volikogu Reformierakonna fraktsiooni liiget kulmineerus sellega, et kokku meelitati oma ridadesse 21 eelnevalt Reformierakonna nimekirjas kandideerinud inimest. Kaheksa nendest kuulusid erakonda.

Siiski leidus neid, kes ei olnud nõus oma meeskonda hülgama. Nii moodustus Reformierakonna nimekiri, mille liikmed olid veendunud, et erakonna põhikirjast tulenevad otsused on valijate ja lojaalsete erakonnaliikmete suhtes aus enne valimisi ära teha. See aitas vastata ka inimeste küsimusele – mis vahe on Reformierakonnal ja valimisliidul Hari.

See lugu tuli ära klaarida, kuna ebaõiglane on olnud kuulda endiste erakonnakaaslaste jutte sellest, et keegi on neile liiga teinud ning nad tunnevad end solvatuna. Laske neil end solvatuna tunda, kelle te reetsite. Nagu öeldud, mina alustan Haapsalu linnavolikogus tööd puhtalt lehelt. Selle kirjatükiga jätan toimunu seljataha. Soovin oma kodulinnale tuult tiibadesse ning teen kõik endast sõltuva, et Haapsalust saaks kasvava elanikkonnaga, kiirelt arenev ja maailmas tuntud kuurort, kus inimestel on hea elada, töötada ning oma perekonda kasvatada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu elanik
6 aastat tagasi

Herr Luik peab lahingut, kellega, mis on sisult omane üleskutse veerandsajandi tagusele hääbunud ühiskonnakorrale? Eesti riigi edendamiseks ei pea lahinguid pidama võimule saamise pärast. Väikeses maakohas või kogukonnas, nagu Haapsalu on, tuleb omavahel koostööd teha, mitte sõda pidada. See ongi reformierakonna juhatuse poliittehnoloogide esmane viga, ei taheta ega osata kuulata kogukonna arvamust vaid “meie teame”, mida kogukonnale vaja, “meie teame” kuidas peab elama, “meie teame” kuidas võimu ja raha jagada, et rahvas õnnelik oleks. Kohalike omavalitsuste valimised näitasid, et reformierakonna poliittehnoloogilisel võimuga manipuleerimisel on lõpp ja erakondade vastandumine ei ole jätkusuutlik Eesti riigile ja rahvale.

valija
6 aastat tagasi

Olgem ikka ausad, L.Luik räägib Suklesest väga leebelt. Sukles ei ole suutnud end tänaseni senini selgelt määratleda, kellega koos lõpuni minna. Mina kindlalt Suklesega lahingusse ei läheks. Moodustades valimisliidu, oli tema arvamus ilmselt see, et näidata oma ideelistele isandatele reformierakonnast, kui mõjuvõimas ta on. Õige mees oleks teinud kohe valiku, kas koos või eraldi, aga ta jättis endale taganemistee. Niimoodi käituvad ainult argpüksid, kes pimedas on kõvad mehed, mees-mehe vastu aga püksid sõeluvad püüli.Jah, tänased valijad andsid talle kaastunde hääled, rohkemat nad sellest mehest ei arvagi. Kindel, riigikogusse kanideerimisel on selle mehe häältesaak olulisel väiksem.

Imelik
6 aastat tagasi

” “meie teame” kuidas võimu ja raha jagada… . Kohalike omavalitsuste valimised näitasid, et reformierakonna poliittehnoloogilisel võimuga manipuleerimisel on lõpp”.
Ei vasta tõele või vähemalt enamus valituist ei arva seda. Enamus valituist kindlustasid oma volikogu “häälega valitsuses”, andes selgelt mõista mida võib
võimul olev erakond pidada “kogukonna arvamusest” (jutumärkides, sest kogukonna arvamus ei ole teada, on teada valijate arvamus).

Sass1.
6 aastat tagasi

Lauri Luik pole kroonus käinud ja ta ei saa kunagi
teada, mis on dedovšina. Mina tean, on meeles.

Sass 1-le
6 aastat tagasi
Reply to  Sass1.

Mida sina räägid dedovšinast? Oled ehk lugenud siit-sealt ja ei rohkem midagi. Pole mõtet hoobelda.

Imelik
6 aastat tagasi

“Valija tahe on demokraatlikus ühiskonnas püha ning väärib austust.”
Austusel on ikka vähe teine mõõtkava- väärtuspõhine.
Seega valija tahe on küll püha (ei kuulu vaidlustamisele) kuid ei pruugi sugugi olla austust vääriv.
Näiteks kui valija valib enda esindajaks tuntud naisteahistaja, pedofiili, maniakaalses seisundis oleva isiku, korruptandi, varga, vägivallatseja, vms. – siis minult isiklikult küll mingit austust ei järgne (ei valitule ega ka valijale).
Erakond ei ole laev, et juht peab tingimata koos sellega “põhja minema”/ viimasena lahkuma.

Arvamus
6 aastat tagasi

Luigel pole vist aega peeglisse vaadata.
Teadmata Reformierakonna sisetrügimisi võin kokku võtta enamiku valijate arvamuse:
Just poliitbroilerid, keda ilmekalt esindavad Nebokat ja Luik on süüdi Refi imago allakäigus. Kui need kaks klouni ei oleks Haapsalu kandideerinud siis oleks Refi häältesaak mõnevõrra parem olnud ja mine tea, äkki oleks sel juhul ka Hari moodustama jäetud

Maire
6 aastat tagasi

Lausa piinlik on seda reffide nutulaulu kuulda ja lugeda ! Üks huilgab praegu Vikerraadios, kuipalju nad võitsid valimistel !!!

valija
6 aastat tagasi
Reply to  Maire

Kui sinu valulävi on nii madal, siis sa võtadki kõiki nutulauluna. Vaata esmalt ennast peeglist. L.Luigel on täielik õigus öelda välja oma arvamuse Suklesest ja selles, millest ta kostab seesugusest trikitajast, ei ole midagi uut. Kahju, et L.Luik jõudis arusaamisele Suklesest nii pika kooskäigu tee lõpus.

kuda nii
6 aastat tagasi

aga see deviis;eesti poisid tulge üle, saate jõuluks koju ja kõhu täis

Juss
6 aastat tagasi

Viinamarjad on hapud …