Reformierakond: loodav koalitsioon Lääne-Nigulas keskendub isiklike töökohtade säilitamisele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Marek Topper. Foto: Urmas Lauri
Marek Topper. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallas ülekaalukalt kohalikud valimised võitnud valimisliit Ühinenud Kogukonnad ei suutnud kokku leppida volikogu esimehe isikus, mistõttu olid nad sunnitud pidama koalitsiooniläbirääkimisi kõigi osapooltega, et tagada toimiv koalitsioon ka pingelisemates olukordades.

Esmaspäeval, 23.10 helistas Marek Topperile (Reformierakonna nimekirja esindajale) Mikk Lõhmus esindades valimisliit Ühinenud Kogukondasid ning kutsus teisipäeval koalitsiooniläbirääkimistele. Läbirääkimistel osalesid Reformierakonna nimekirja esindajad Marek Topper ja Jaanus Ratas ning valimisliit Ühinenud Kogukondade poolt Mikk Lõhmus, Jüri Ott, Einar Pärnpuu ja Kadri Lukk.

Marek Topperi sõnul keskenduti valimisliidu poolt läbirääkimistel eelkõige võimalikele positsioonidele ametikohtadel ning tahaplaanile jäid valimisprogrammid. Valimisliit Ühinenud Kogukondade esindajate sõnul peab koalitsioonileping olema väga lühike ning programmist viide vaid ühinemislepingule. Valimisliidu valimisprogramm oli koostatud ühinemislepingu põhjal. Täpsustavate eesmärkide lisamise soovi koalitsioonilepingusse valimisliidul ei olnud.

„Tuginedes eelnevale oli valimisliit ühinenud kogukondade eesmärk alla neelata võimalikud väiksemad koalitsioonipartnerid ning asuda ellu viima vaid oma programmi“ sõnas Jaanus Ratas. Marek Topperi kinnitusel on ühinemisleping loomulikult väga suure tähtsusega ning sellest ei saa kuidagi taganeda, kuid tänase võimukandja eesmärgid järgnevaks neljaks aastaks ei saa piirduda vaid eelmiste volikogude poolt kokkulepituga.

Reformierakonna esindajad tõid esile oma valimisprogrammist noortele suunatud sünni- ja ranitsatoetused, multifunktsionaalsete spordiväljakute rajamise ning turvalisusele suunatud poliitika, mis on vaid väike osa valimisprogrammist, mida Reformierakonna esindajad Lääne-Nigulas soovivad järgneva nelja aasta jooksul ellu viia. Valimisliidu Ühinenud Kogukonnad esindajate poolt nenditi, et tegemist on Reformierakonna poolt algatatud heade mõtetega, kuid võimalikku koalitsioonileppesse ei oldud nõus ühtki neist lisama.

Reformierakonna esindajate sõnul on kahtlemata väga kurb tõdeda, et valimisliit Ühinenud Kogukonnad on väga valedel alustel kokku pandud liit. Kogukonna jätkusuutlikuks arenguks on eelkõige tähtis koalitsioonileppes tugineda programmile, mida järgneva valitsemisperioodiga ära teha ning kuidas muuta uus suur omavalitsus ühtseks toimivaks üksuseks. Koalitsioonileping ja sellest tulenevad tegevused peavad kaitsema ka kõige kaugemas metsatalus elava inimese huve. Töökohtadele leiame alati tublid inimesed, aga kogukonna elu edendamine põhineb töö sisus, mitte isikutes, kes seda teostavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vehkimine pärast lahingut
6 aastat tagasi

Reform oleks muidugi kõik omad lahti lasknud, ;;)), usu ikka poliitikute jutte!

Külades räägitakse
6 aastat tagasi

Tuleb toetada Neeme Suure volikogu esimehe kohale valikut.
Külamees saab tulevikus Kullamaa kogukonnas olla ka inimene, nii me arvame

Ants
6 aastat tagasi

Väga õige, oluline on areng mitte töökohad. Las tegutsevad, need, kes teistega ei arvesta, ei püsi kaua võimul!

Enn
6 aastat tagasi

Nojaa, 2 häält ei anna ju eriti alust nõudmisteks.

Kohalik
6 aastat tagasi

Kullamaa valitsejad volikogu valimisliidus ees ja formareid ligi ei lasta, mis tehad kui omavahel kodus kokkuleppele ei saa?

Jaan
6 aastat tagasi

Hale vingumine kui piruka ligi ei lastud

Kullamaalt
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Jutt ei ole pirukast vaid arengust, korra kaks veel loed, saad ehk aru.

valija
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Jaan, kus sa vingumist näed? Arvan, et Topper ja Ratas käitusid igati õiglaselt, kui jäid kindlaks oma valimislubadustestele. Kui nad oleksid nii väga tahtnud saada piruka juurde, siis võinuks nad nendest lubadustest loobuda. Nii lihtne kõik oligi.

Jaanile
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Ära täna enam peale võta 🙂