Ilmateenistus hoiatab: ilmastikuolud muutuvad keeruliseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Täna viis aastar tagasi tuli maha esimene lumi. Fito: Urmas Lauri

Ilmastikuolud muutuvad keeruliseks ja täna õhtust alates halvenevad liiklustingimused märgatavalt. Tugeva tuule, saabuva saju ja 0°C lähedase õhutemperatuuri tõttu suureneb libeduseoht ja nähtavus halveneb.

Külm ja selge taevaga kõrgrõhkkond on kaugenemas ning stabiilne ja rahulik ilm asendumas heitlikuga. Võimas jugavool on Atlandilt järjest soojust ja niiskust Euroopa lääneserva toonud.

Tänaseks (25.10.17) on soe üle Skandinaavia Läänemerele murdnud ja ümbritsev pilvemass Balti riikidele lähenemas. Päeva peale toob läänevool niiskust ja pilvi lisaks. Madalrõhkkonna servas tekib veel uus osatsüklon ja jõuline surve suureneb. Jätkub kagutuule tugevnemine sisemaal puhanguti kuni 15 m/s, rannikul 20 m/s, saartel õhtupoole 23 m/s ja Saaremaal võivad puhangud ka 25 m/s ulatuda. Pärastlõunal jõuab sadu lörtsi ja vihmana saartele, õhtuks liigub edasi mandri lääneserva ja hilisõhtuks Kesk-Eestisse. Mandril sajab enamasti lörtsi ja lund ning sadu muutub tihedaks.

26.10. öösel laieneb sadu üle Eesti, sajab enamasti lund ja lörtsi ning sadu on tihe. Eeldatav lisanduv lumehulk on Lääne- ja Kesk-Eestis 4-8 cm, Ida-Eestis 2-3 cm. Hiiu- ja Saaremaal ning ka Pärnu- ja Viljandimaa lõunaservas tuleb lisaks ka vihma. Kagutuul püsib väga tugevana, alles hommikul hakkab lääne pool nõrgenema ning pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur kõigub 0°C (-2..+2°C) ümber, kindlalt plusspoolel on kogu öö vaid saartel.

Homme päevaks (26.10.17) liigub madalrõhkkond Eesti kohale ning sajud jätkuvad lume ja lörtsina. Saartel, loode- ja läänerannikul ning Lõuna-Eestis sajab enam vihma ja lörtsi. Sajud on tihedamad ennelõunal, pärastlõunal jäävad lääne poolt alates harvemaks. Tuul jääb rahulikumaks. Õhutemperatuur on sisemaal 0°C lähedane, meretuulega rannikul ja Eesti lõunaservas kuni +3°C, saartel ulatub üle +5°C

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
6 aastat tagasi

Hommikul olid suvekummidega tööleruttavad sõidukid “parkinud” maanteekraavi ja mõni ka üle kraavi kergliiklusteele. Teehooldajatele ja mõnele sõidukijuhile tuli talv ilmselt ootamatult, kuigi riigi ilmateenistus hoiatas mitu päeva varem tuisu ja tormi eest. Täna viimane aeg talverehvid sõidukile alla saada.

AAAAPPI
6 aastat tagasi

AAAPPI AAAPPI