Palo jättis Läänemaa kiire interneti projekti rahata

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Urve Palo. Foto: Urmas Lauri

Postimees kirjutab, et ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tegi vägagi ootamatu kannapöörde:  omavalitsuste projektid jäetakse ilma neile sotside võimule tulekust saadik lubatud 20 miljonist eurost ülikiire interneti viimiseks maaelanikeni ning selle summa võivad saada hoopis Elektrilevi ja Telia.

Palo lubadus on olnud konkreetne: riigil on järgnevaks kaheks aastateks ette nähtud kokku 20 miljonit eurot, millele peaksid 2/3 lisama omavalitsuste loodavad ettevõtted ja lõpptarbijad läbi liitumistasude. Kokku seega 60 miljoni euro eest viimase miili lahendusi. Vallad võtsidki lubadusest kinni: Pärnumaa vallad lõid projekti Digitee, Harjumaal sündis Digimaa, Läänemaal ning Rapla- ja Läänemaal Digikond, kes asusid elanikelt liitumissoove koguma ning valguskaabli taristu loomiseks ja tulevikus ka haldamiseks  esimesi ettevõtteid looma, tehtid investeeringuid ja kulutati raha.

Palo on otsustanud, et kiire interneti rajamiseks mõeldud raha läheb jagamisele konkursiga, kus koos omavalitsustega konkureerivad suured ettevõtted Elektrilevi ja Telia. Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi on otsustanud hakata kiiret internetti pakkuma elektriliinide abil.

Majandusministeerium teatas täna, et korraldab maapiirkondadesse kiire internetiühenduse ehk viimase miili rajamistoetuse jagamiseks avaliku konkursi.

„Valitsus on järgmiseks kaheks aastaks eraldanud riigieelarvest 20 miljonit eurot, et viia kiire internet kodudesse ka maapiirkondades. Eelmise aasta sügisest on mitmed maakonnad tegelenud kiire internetiühenduse soovijate kaardistamisega, mis on äratanud huvi ka teenusepakkujates, ning selleks, et toetuse ulatus oleks võimalikult suur ning võimalikult paljud inimesi saaksid vajaliku ligipääsu internetiühendusele, oleme otsustanud korraldada üle-eestilise konkursi rajamistoetuse jagamiseks,” ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo pressiteate vahendusel.

Palo selgitas, et järgmise aasta alguses valmiv toetusmeede toetab eesmärki katta järgmise viie-seitsme aastaga terve Eesti kiire internetiga. „Avaliku konkursi korraldamisega säästame riigieelarvest arvestatava summa. Esialgse plaani järgi- toetades üksikuid omavalitsusi- oleksime pidanud investeerima hinnanguliselt mitu korda rohkem. Soovin selle teema viia lähimal ajal valitsusse arutamiseks,” lisas Palo.

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Abba Money Money Money
6 aastat tagasi

Lp. Läänemaalased – küsige parem neilt kes võrgu ehitamist lubasid, et miks nad “magasid maha” mida Meedia juba aasta alguses – jaanuarikuus – kirjutas.
Nmelt see, et seda Palo poolt lubatud raha – 20 miljonit – ei oleks nagunii keegi tegelikult kasutada saanud kuna tegemist oleks olnud Keelatud Riigabiga.
Ehk siis raha mida Euroopa Komisjon ei luba Viimase miili ehitamiseks ja vale kasutuse korral oleks Euroopa Liit selle raha tagasi nõudnud.

ridala
6 aastat tagasi

Liitusin digikonnaga ja uskusin, et riiigi poolt antud kaasrahastamise lubadus ka täidetakse. Paraku selle artikli sisu järgi otsustades on sellest jäänud vaid unistus. ma ei usu kuidagi, et konkursi ei võidaks suurfirmad. Võttes arvesse ministri parteilist kuuluvust ei tasu kodanikuna selle partei eest küll häält anda.

Abba Money Money Money
6 aastat tagasi
Reply to  ridala

Aga juba jaanuarikuus oli teada, et Palo seda 20 milli keegi kasutada ei saa Viimase miili ehitamiseks kuna see oleks olnud Keelatud riigiabi.

variant
6 aastat tagasi

radiolink.ee

Sass1.
6 aastat tagasi

Palo , palu
endale võimetekohasem töökoht !
Sa ju ei saa praegusel hakkama.

tegelikult on see hea idee
6 aastat tagasi

maakas! tahad kiiret internetti, siis koli linna!

k.s
6 aastat tagasi

Et Sinu arust peaks kiire interneti saamiseks Paralepast mingisse näkasesse 1-toalisse kolima?

pettunud
6 aastat tagasi

Venitage jah veel viis aastat kummi, selleks ajaks on ilmselt läbi õhu ka iga lpool võimalus kiiret internetti saada. Ja 20 milli nagu maast leitud.
Kelle huvides selline otsus tehtud on? Urve, maal on ka ettevõtlus! Jahute siin oma Industry 4.0st, asjade Internetist ja teenuste Internetist. Tule tee seda vaskkaabli otsas!
Ja kindlasti tahaks inimesed, kes maal elavad kodudes samaväärset ühendust nagu linna inimesed.
Ainult jahumine ja suurte sõnade tegemine. Hoian enamuse emotsioone endale, muidu ei läheks tekst ilmselt tsensuurist läbi.

Jaan
6 aastat tagasi

Kui see Telia kätte läheb siis maarahvas võib edasi unistama jäädagi.
Siis hakatakse pakkuma igasugu üleõhu levivaid seadeldisi ja ongi kogu optika.

Piret
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

arvan sama, 🙁

Abba Money Money Money
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Moodsa aja tehnoloogia lubab ka üle õhu vedada Gigabitiste kiirustega ühendusi. Märksõna on Air Fiber ja on tihti kordi või kümneid kordi odavam kui valguskaabl maasse kaevamine.
Nii, et las võrguprojekteerijad panevad püsti ka Air Fiber alternatiivlahendused – distants võib olla vabalt ka kümneid kilomeetreid.