Mikk Lõhmuse valimisliit peab terve päeva koalitsiooniläbirääkimisi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Prageune ja tulevane Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus loodab täna sõlmida laiapõhjalise koalitsiooni. Vastutasuks on VL Ühinenud Kogukonnad nõus loobuma volikogu esimehe kohast. Arvo Tarmula foto

Lääne-Nigulas valimised võitnud VL Ühinenud Kogukonnad peab täna läbirääkimisi kõigi ülejäänutega, kes volikogusse pääsesid: EKRE, Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatidega.

„Eile koosolekul leppis meie valimisliit kokku, et kohtume teisipäeval kõikide nimekirjadega,” ütles Ühinenud Kogukondade esinumber Mikk Lõhmus.

Lõhmuse sõnul oli otsus konsensuslik ja eesmärk on luua laiapõhjaline koalitsioon.

„Väikese ülekaaluga otsused uue valla üleseahitamisele kaasa ei aita,” ütles Lõhmus.

Lõhmus loodab koalitsioonilepingu sõlmimiseni jõuda täna õhtuks või homme hommikuks. Kõik eeldused selleks on Lõhmuse sõnul olemas.

„Meie valimisliidu piibel on ühinemisleping. Ülejäänud nimekirjade platvormid sellega vastuolus ei ole,” märkis Lõhmus.

Kui tulevase Lääne-Nigula valla vanem on valimisliidu tahtel Mikk Lõhmus, siis volikogu esimehe koha võib valimisliit Lõhmuse sõnul käest ära anda.

„See võiks olla üks kompromissikohti. Oma esimehe kandidaati meil kokku lepitud ei ole, kandidaat peakski selguma tänase päeva jooksul,” ütles Lõhmus.

Lõhmuse valimisliidul on volikogus 14 kohta, sotsidel kuus, EKREl kolm ja Reformierakonnal kaks kohta. Esimene koosolek peetakse täna EKRE nimekirjaga.

Lääne-Nigula EKRE esinumber Hardi Rehkalt ütles koosolekule sõites, et esialgu pole EKREl koalitsiooni asjus mingit seisukohta.

„Meid on laua taha kutsutud. Läheme kuulame nad ära. Seejärel kujundame ka seisukoha,” ütles Rehkalt.

Laiapõhjaline kolitsioon on Rehkalti sõnul retoorika, mille kohta ei ole enne läbirääkimisi võimalik midagi öelda.

„Sellest sõnapaarist on väga erinevalt võimalik aru saada,” märkis Rehkalt.

Uue volikogu esimehe kandidaadi kohta ütles Rehkalt, et igas nimekirjas on võimekaid inimesi.

„Volikogu esimehe koht võiks olla kauplemise koht küll, aga esialgu tahaksime koosolekul rääkida visioonidest, mitte persoonidest,” ütles Rehkalt.

Lääne-Nigula Reformierakonna esinumber Marek Topper ütles, et nemad volikogu esimehe kohta endale ei taha. Laiapõhjalist koalitsiooni aga peab ta aga ainuõigeks.

„Nagunii oleme ühe asja eest väljas. Suur vald tuleb tööle saada. Milleks on vaja, et hakkaks üks närimine? Milleks on vaja opositsiooni, kui kõigi platvormid on sarnased?” arutles Topper.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments